Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helpmeimsickggg

Nie umiem cieszyć sie mlodoscia

Polecane posty

Gość helpmeimsickggg

Hej. Mam 17 lat,jestem w 1 klasie liceum. Od dłuższego czasu mam ze sobą mały problem który ostatnio zaczął sie troche nasilać. Mam niskie poczucie własnej wartości. Jestem młoda a nie umiem sie z tego cieszyć. Często płacze i nie wiem nawet dlaczego. Martwię sie dosłownie wszystkim, ciagle wydaje mi sie ze jestem gorsza od innych, brzydsza, nie dam sobie z niczym rady. Gdybym komuś opisała jak wyglada moje życie, to ten ktos pewnie puknalby sie w czoło z zapytaniem co mi nie pasuje... Mieszkam w Warszawie, w normalnym domu, mam kochających rodziców i rodzeństwo, mam psa. Niedawno skończyłam gimnazjum, dostałam sie do wymarzonego warszawskiego liceum, ale nigdy tak naprawdę nie myslalam poważnie o profilu, o maturze, o studiach. Dostałam sie do klasy humanistycznej i bardzo tego żałuje- ciagle wydaje mi sie ze będę nikim, ze po humanie nie dostanę sie na żadne dobre studia. Gdy widzę osoby z mojej klasy to sobie mysle "oni na pewno bedą miec dobra prace, skończą dobre studia a ja nie". Nie umiem cieszyć sie tym, ze jestem nastolatka, ze jestem w liceum, jestem młoda. Ciagle wyobrażam sobie maturę (do ktorej mam jeszcze kupę czasu) I mysle ze jej nie zdam czy cos.. Nie wiem do końca kim chce byc :( jestem przerażona. Ciagle mam takie jakby hmm wizje ze widzę siebie za kilkanaście lat, bez pracy :( Boje sie każdego następnego roku - wiecej obowiązków z którymi moge sobie nie poradzić. Trenuje wyczynowo pływanie i bardzo cieżko pogodzić mi to ze szkoła. Nie wiem jakie studia wybrać. Mam masę kompleksów, mały biust, krzywy nos... Nawet nosilam aparat ortodontyczny, a ciagle wypatruje u siebie chociażby najmniejszych skrzywien uzębienia którymi sie zamartwiam. Przejmuje sie dosłownie wszystkim i na każdym kroku wnawiaja sobie z jestem gorsza :( boje sie doroslego zycia. chce sie cofnąć do czasów kiedy byłam dzieckiem...... Pomocy

Gość 40 rozbójników
nie przejmuj sie, tak ma POŁOWA nastolatek w twoim wieki ;)

Gość helpmeimsickggg
Jeszcze przeraża mnie nowa podstawa programowa.. Wybór profilu w liceum decyduje o tym co mamy zdawać na maturze, bo przedmioty niezwiązane z profilem po prostu "znikają" Nie wiem kim chce byc...

Gość helpmeimsickggg
Proszę o pomoc :( :( :(

ja mam tak do dzis choc mam 25 lat;) no z tym decydowaniem o swojej przyszlosci w wieku 17 lat to przegiecie, ale nie zamartwiaj sie - wybierz to z czego sie pewnie czujesz. nie zawsze wybranie humana oznacza porazke w zyciu:) a swoimi zainteresowaniami sportowymi mozesz wzbudzac podziw, bo moj juz wzbudzilas:) wygladem sie nie przejmuj - minie okres dojrzewania to nabierzesz ksztaltow itp. nie mozna sie tak wszystkim przejmowac bo mozna sie nerwicy nabawic. ja mialam fajna zabawe z przyjaciolka - jak mialysmy dola wymienialysmy sie na gg albo face to face komplementami:D ona mi pisala co we mnie jest super z wygladu i charakteru a ja jej.:) bardzo fajna sprawa, podobudowuje, poprawia humor i samoocene

Gość helpmeimsickggg
ehh moze warto spróbować ;) Ja jak mysle o szkole to czuje sie tak jakby na pewne rzeczy w życiu było juz za późno- babcia namawia mnie na medycynę, ale wiem ze w życiu bym sie nie dostała, bo musiałabym byc w biol chemie... Pamietam jak byłam mała i często sobie wyobrażałam kim chce zostać - teraz wybór ograniczony :/ czuje sie taka.... Stara! Wiem ze to śmiesznie brzmi, ale co ja poradzę, liceum powinno byc ogólnokształcące!!!!! Ta nowa reforma to śmiech na sali! Jeżeli w trzeciej klasie uznam ze chce zdawać przykładowo na medycynę, będąc w klasie innym profilu, to bedzie to niemożliwe bo biologia i chemia znikają mi juz po pierwszej klasie :( to chore, ze musimy o tym wszystkim decydować tak wcześnie! Mysle ze tez dlatego nie umiem sie cieszyć z młodości- każą mi podejmować TAKIE decyzje w tak młodym wieku! :(

Gość helpmeimsickggg
ehh moze warto spróbować ;) Ja jak mysle o szkole to czuje sie tak jakby na pewne rzeczy w życiu było juz za późno- babcia namawia mnie na medycynę, ale wiem ze w życiu bym sie nie dostała, bo musiałabym byc w biol chemie... Pamietam jak byłam mała i często sobie wyobrażałam kim chce zostać - teraz wybór ograniczony :/ czuje sie taka.... Stara! Wiem ze to śmiesznie brzmi, ale co ja poradzę, liceum powinno byc ogólnokształcące!!!!! Ta nowa reforma to śmiech na sali! Jeżeli w trzeciej klasie uznam ze chce zdawać przykładowo na medycynę, będąc w klasie innym profilu, to bedzie to niemożliwe bo biologia i chemia znikają mi juz po pierwszej klasie :( to chore, ze musimy o tym wszystkim decydować tak wcześnie! Mysle ze tez dlatego nie umiem sie cieszyć z młodości- każą mi podejmować TAKIE decyzje w tak młodym wieku! :(

"za moich czasow" :P to moze nie bylo az tak restrykcyjnie, ale w sumie tez trzeba bylo juz w momencie wyboru profilu klasy sie na cos zdecydowac - jezeli ktos z mat-fiz chcial nagle do prawniczej czy do biochemu to musial nadrabiac zaleglosci, a bylo tego sporo.. takze wiele sie nie zmienilo, ale przedmioty nie znikaly, dopiero chyba w 3 klasie jjuz byl spokoj z nimi, w sensie z tymi nierozszerzonymi. musisz przemyslec, w czym bys sie ewentualnie widziala:) przede wszystkim trzeba stawiac wydaje mi sie na przedmioty, z ktorych sie czujesz na silach. i sie tak nie przerazaj:)) sluchaj inych, ale przede wszystkim siebie:)

Gość gość
Ja też siedziałam całymi dniami w domu, czułam się bardzo samotna chociaż miałam chłopaka to i tak nie miałam z kim porozmawiać on pracował od 8 rano do pozna wieczorem, w niedziele jak miał wolne to spał, nie miałam nawet z kim porozmawiać... zabronił mi koleżanek i ogolnie znajomych, skasował mi wszystkie numery do znajomych, nie potrafiłam sie odnaleźc bałam sie rozmow z ludzmi, przeszukując Internet trafiłam na stronę http://energiaduchowa.pl i zamówiłam oczyszczenie aury. Nie liczyłam na wiele. A jednak po kilku sesjach zaczęłam być odważniejsza. Przeciwstawiłam się chłopakowi który tak naprawdę zatruwał mi życie i zakonczyłam ten toksyczny związek. Wzięłam się za siebie. Zaczęłam pracować i schudłam. Teraz mam wspaniałego faceta, dobrą pracę i czuję że podążam we właściwym kierunku.