Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lukrowa landrynkaaa

otwieram sklep i mam problem...

Polecane posty

Gość Lukrowa landrynkaaa

pracuję jako fizjoterapeuta w szpitalu. postanowiłam, że otworzę również sklep z używaną odzieżą. Nie będę mogła stać w sklepie cały tydzień, więc jakieś 3 dni w tygodniu będzie "pracowała" za mnie moja Mama. Mama jest na emeryturze i zaproponowała, że poprzychodzi do sklepu za darmo, bo i tak się nudzi. Pojechałam do US zapytać się jak to jest jak chcę, żeby Mama w sklepie mnie zastępowała te 3 dni w tygodniu kiedy nie będę mogła być. Powiedzieli mi, że muszę ją zatrudnić mimo wszystko na umowę o dzieło lub zlecenie. W ZUS powiedzieli, że nie mogę o dzieło a muszę na umowę o pracę lub zlecenie. Czyż to nie chore? Mama nic nie będzie zarabiała i jest na emeryturze a ja i tak muszę tym złodziejom płacić! no i którą formę mam wybrać bo są sprzeczne informacje

Gość Lukrowa landrynkaaa
ktoś pomoże?

Gość koleżanka po fachu
daj jej lewą umowe i tyle, nie rozliczaj tego z us,

Gość znowu 10 osób pisze..,,,.
osoba współpracująca to się nazywa tak to rozwiążcie bo jak ja zatrudnisz na umowę o pracę to i tak nie będziesz mogła do kosztów zaliczyć bo to najbliższa rodzina. przynajmniej wydaje mi się że przy zatrudnianiu rodziców jest tak smao jak dzieci czy rodzeństwa czy męza/zony. albo niech pracuje na czarno przecież mama cie nie podkabluje do inspekcji rpacy :D urzad skarbowy nic nie ma do zatrudniania w sensie nie interesuje ich czy ktos cie zastepuje odplatnie czy nieodplatnie.

Gość ty sie dowiedz jeszcze jak to
jest,bo jak sie mieszka razem.czyli Ty i Twoja mama pod jednym adresem to składki były inne,wyższe. olej to co mówią,nie zgłaszaj nigdzie mamy,bedzie pracowała i koniec,umowe zlecenie mozna wystawić do tyłu,ktoś bedzie cie rozliczał-księgowa ,więc się poradż najlepiej bo inaczej bedziesz musiała im z zębach kase zanosić co mc

Gość Lukrowa landrynkaaa
mamy oddzielne gospodarstwo domowe. ale jaką umowę na czarno? a jak mnie nie będzie w sklepie i wpadnie jakaś kontrola z ZUS albo US?

Gość Lukrowa landrynkaaa
księgową mam do niczego...nie ma o niczym pojęcia i szukam nowej. moja księgowa powiedziała, że umowa o pracę i koniec i kropka. już przez nią miałam ze 2 razy kłopoty, więc złożyłam wypowiedzenie i szukam nowej. więcej się od was dowiedziałam niż od niej.

Gość Lukrowa landrynkaaa
:(

Gość znowu 10 osób pisze..,,,.
kobieto jak ty pytasz jaka to jest umowa na czarno to ty lepiej ten sklep zamknij a ksiegowa zmien koniecznie. dlaczeog mialby cie kontrolowac zus skoro nie mas zpraconwikow ? us przychodzi ma zakres kontroli i tam nie ma kontroli umow o prace jak pytaja o to co kontorli nie podlega to sie mowi ze sie nie odpowie bo nie ma tego w planie kontroli.to samo dotyczy wszelkich zagadnien o ktore pytaja a ktorych kontrola nie dotyczy. pzoa tym wybiera sie takei biuro ktore moze byc twoim pelnomocnikiem wtedy oni maja dokumenty u siebie i us tam przychodzi a nie do ciebie. pracownikow konteroluje inspekcja pracy a ty pracownikow ktorzy donos na ciebei wysla miec nie bedziesz bo zakladam ze mama takiego nie zlozy. poza tym napisalem przeczytaj co to osoba wspolpracujaca albo zapytaj ksiegowa jak ja juz znajdziesz.

Gość taka sobie jedna dziewoja
a moj chlopak pracowal na czarno jako fizycznie w firmie takiej babki, wpadl zusik czy tam jakis inny pip i szefowa dostala 5tys kary za to zee robia na czarno i musiala aim dac umowy-zlecenia.

Gość a właśnieneine
mylisz się...zus również ma prawo skontrolować jej pracownika