Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lorealka20+

kwat w koszu wiklinowym

Polecane posty

Chodzi mi o to, że ma fajny kosz wiklinowy, do którego chcę wsadzić kwiat, a konkretnie dracenę. W tej chwili stoi w doniczce, ale chce bezpośrednio do kosza tylko boję się ze przy podlewaniu kosz będzie gnił. Nie wiem jak go zabezpieczyć

Gość kot bez butów boso chodzi
gruba folia - taka, jaką stosują np.w meblowych przed zamocowaniem sprawdź, czy nie przecieka możesz położyć dwie warstwy do wiklinowego kosza da się ją przymocować zszywaczem, tylko pamiętaj, żeby linia mocowania zszywaczem była powyżej ziemi

I nie zagotuje się ta ziemia? Nie będzie przepuszczane powietrze także na słonecznym miejscu boje się że kwiat to żle zniesie

ewentualnie możesz poszukać jakiegoś zwykłego plastikowego pojemniczka, który idealnie pasowałby kształtem i rozmiarem do kosza musisz się za to oswoić z brakiem odpływu wody jeśli już sporo roślin tak uprawiasz to pewnie wiesz, że to żaden problem jeśli do tej pory wszystkie doniczki miałaś z otworami to na początek podlewaj oszczędniej dracena jest prosta w uprawie, ma bardzo maeę wymagania, więc jej nie zaszkodzisz:)

dzięki :) a jaki kwiat może być razem w doniczce z draceną. Co do tego kosza W głównym otworzę chce posadzić dracenę a niżej w mniejszym coś co by sie ładnię pięło . Nie wiem czy mnie dobrze rozumiesz. :) :)

tez sie kiedys balam ale urok ceramiki mnie przekonal do zrobienia donic z jakichs ozdobnych waz, bez dziurek juz teraz w calym mieszkaniu mam chyba ze dwie doniczki z odplywami reszta rosnie w wazonach, wazach itd. mieszkanie na 10 pietrze, bez firanek itd. - jasne, bardzo sloneczne, suche i gorace udaje mi sie w takich warunkach uprawiac draceny, zamiokulkasy, wężownice, fikusy, skrzydłokwiat, nolinę,krasnokwiaty, palmy,peperomie

a jakie kwiaty Ci się podobają? bluszcz i trzykrotka będą rosły w cieniu innej rośliny, ale i też szybko się rozrastają wolniej rośnie hoja i ma bardziej egzotyczny wygląd

skrzydłokwiaty, które dostałam akurat mam bez odpływów ale jak sama przesadzam nawet do ceramicznych doniczek to zawsze staram się robić odpływ. Moim zdaniem zupełnie inaczek rośnie kwiat. I zawsze bezpieczniej w razie przelania;)

lubię wszystkie kwiaty ale za dużo ich nie mam bo dopiero urządzam mieszkanie. W tej chwili mam duuuzo hiacyntów i żonkili. ale niedługo przekwitna i trzeba będzie zapełnić puste miejsce.

u mnie akurat rosną tak samo fakt, nie kwitną, ale ja akurat nie lubię kwiatów kwitnących i skrzydłokwiatowi wycinałam za to wszystkie bez wyjątku rosną bujną zielenią bardzo szybko parę miesięcy temu też zazieleniałam mieszkanie - przyjmowałam i kupowałam wszystko teraz jestem na etapie przesiewu - zostawiam to, co mi się podoba, co pasuje w danym miejscu i co sprawia najmniej problemów możesz usypać dolną warstwę z kamieni lub keramzytu (co kupienia w marketach typu obi, castorama, woreczek za max 2 zł) lub zwyczajną gąbkę florystyczną położyć na dno i dopiero usypać ziemię - będzie mikro drenaż

myślałam właśnie o kamieniach. Napewno udrożni trochę glebę :) Też przyjmuję i kupuje wszystko co mi wpadnie w oko. Dyis musy obci cyubek o juki bo chc ebz pucia po bokach odnki

a to bardzo dobre rozwiązanie:) zaopatrywać się w jak najwięcej darmowych albo chociaż bardzo tanich kwiatków, sadzonek itd. masz okazję sprawdzić jakie kwiaty dobrze zniosą cały rok - i zimowe kaloryfery i letnie przeciągi itd. i Wy sami mieszkając już wypracujecie sobie pasujący rozkład mebli i sprzętów i będziesz wiedziała, gdzie chcesz mieć kwiat, a gdzie będzie ciągle trącany itd. jak się nie mieszka jeszcze w mieszkaniu to nie da się tego tak w ciemno dobrze ustalić po roku mogę śmiało stwierdzić, że u mnie zimowe ogrzewanie jest łagodniejsze dla kwiatów niż letnie upały (mieszkam na 10 piętrze w samym centrum betonowych blokowisk) wiem, gdzie kwiaty mogą swobodnie stać nikomu nie przeszkadzać, jakie kwiaty to mogą być, żeby ich nie musieć przestawiać i szukać im miejsca w dni upalne itd. życzę więc powodzenia w pielęgnacji i cierpliwości w dopasowaniu swojego kwiatowego menu :)

Gość celina41
Super pomysł, możesz też kupić ciekawą donicę taka jak tutaj: http://florexpol.eu/256-doniczki i wsadzić kwiat. Każdy ma inne upodobania i co innego pasuje do wnętrza.