Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie mocherowy beret!!

Komunia bez spowiedzi?

Polecane posty

Czy ktoś przyjmował kiedyś komunię świętą bez spowiedzi tylko po uprzedniej modlitwie w samotności ?

Gość frefrwef
Ano, zdarzyło mi się kiedyś raz a może dwa razy, jeszcze w czasach gdy praktykowałam (sporadycznie).

Gość hyhjyjyu
ja wziąłem jak byłem świadkiem na ślubie bo tak wypadało u spowiedzi nie byłem już 10 lat i raczej więcej nie pójdę

Gość katoliczka.
Ja kiedyś przystąpiłam do spowiedzi i wyszłam z kościoła ,na drugi dzień rozmawiając z kimś na pytanie odpowiedziałam tak ale zaraz dodała ,że jeśli nie zostałam na mszy to spowiedź się nie liczy i nie powinnam przystąpić do komuni (na drugi dzień były święta i chciałam uczestniczyć we mszy)no i tak mnie to rozwaliło ,że już sama nie wiem czy to religia ,wiara -nadzieja czy sekta bez zahamowań?

Gość frefrwef
Ot, stek bzdur a ludzie uwielbiają dodawać jakieś od siebie. W końcu wszystkie kościelne wymysły bazują na myśleniu zabobonnym.

No własnie -jeśli chodzi o tak zwana wiarę naszą to moja mama jest po rozwodzie i spowiedź to ksiądz nakazuje ale komunia się jej nie należy -to znaczy ...księżulo chciał by wiedzieć z kim sypiają rozwódki ale komuni nie da bo grzech ?

Dla mnie to w ogóle jakieś nieporozumienie, że macie obcemu człowiekowi opowiadać o swoich błędach itp a on jeszcze ma czelność Was oceniać chociaż Pismo Święte mówi "nie sądź innych a sam nie będziesz sądzony" z ciekawości kiedyś czytałam o tych dogmatach i ksiądz jako narzędzie Boga ma obowiązek udzielenia Wam rozgrzeszenia, on jest tylko takim jakby pośrednikiem a wszystko i tak leży w rękach Boga.

W rodzinie mojego ojca jest rozwódka uczestniczy normalnie w życiu kościelnym tzn chodzi do spowiedzi, przyjmuje komunię. Nie przyjmowała tylko wtedy jak miała innego faceta, ale teraz jest sama i żyje normalnie w tym światku

Gość katoliczka.
Mam wrażenie ,że czasem te bardzo wierzące(pseudo herezja)są bardziej nachalne niż świadkowie Jehowy bo jak do domu przyszli mi kiedyś to wystarczyło powiedzieć raz ,podziękowałam ,że nie mam czasu i nie nagabują mnie jak ci co biegają kilka razy dziennie z różańcem i słuchają radia Maryja.

Wiara chrześcijańska prezentuje piękne wartości ale odpycha mnie w niej ta cała hipokryzja, zakłamanie. Ale takie życie. Ty co się zwracasz do mnie elzbietko i ciągle wyganiasz do Izraela- masz jakiś problem?

Gość elzbietko
Mam gnido zydowska

Gość katoliczka.
No proszę długo na prawdziwą wierzącą w,, księdza ''nie trzeba było czekać i mamy taką ,,elzbietko''w pierwszej ławce siedzi a drugiemu szmatą jedzie-ot taka religia...

Gość Zwidy sie leczy
a ja mam wrażenie że posuniecie się do każdego kłamstwa byle tylko uzasadnić swoją nienawiść do katolików...Ktoż to biegał za Tobą za z różncem co? Może jeszcze z wodą swieconą i radiem? Wiesz co takie bajeczki to opowiadaj swemu dziecku na dobranoc a nie dorosłym ludziom na forum... Chyba że masz urojenia, to się leczy. Zaden katolik za nikim nie biega i nie wpiera mu nic na siłę. Za to antyteisci zakładają na forum wątek za wątkiem i własnie biegają za katolikami i im narzucają swoje poglądy,a malo tego kłamia i oczerniają katolików. Jedyne co tym osiągacie to coraz wiekszą niechęć do siebie.

Gość Zwidy sie leczy
Wy naprawdę nie macie żadnych skrupołów...Sam piszecie podszywy -elzbietka pomaranczowa, to podszyw i każdy kto ma mózg na swoim mijescu to widzi.Najpierw na czarno napisala że wierzy, to Was tak to wkurzylo ze zaraz musieliście zrobić podszywa i pisać takie rzeczy Naprawdę-niziutko :(

Gość Róża@
dziś rocznica śmierci Papierza i po wyjściu z kościoła (była liczna moja rodzinka przy okazji mszy za zmarłego z tej rodziny) dało się wyczuć reakcję jak każdy miał ochotę zasadzić nóż w plecy jeden drugiemu ,zazdrość ,że jeden ma więcej a drugi mniej i to wszystko pod okiem PANA?

Gość Zwidy sie leczy
a sorry widzę że sama elzbietka też pisze jakieś farmazony. To już nic się nie odzywam o tym. Powiem tylko co do tematu, komunię się przyjmuje jeśli jest się w stanie łaski uświęcającej, czyli bez grzechu ciezkiego. To wszystko. Jeśli nie m grzechow ciezkich nie musi byc spowiedzi, a jeśli są, to musi.Ale tak czy siak, najważniejsze jest nastawienie serca.

Allium - Wasza religia uczy miłości szeroko pojętej, dobra, akceptacji ale nie w tym jest zakłamanie tylko w ludziach, którzy tę wiarę reprezentują bo swoim zachowaniem negują te wartości. Zaczyna się z tego robić jednym słowem niezły biznes. Ja osobiście mam to gdzieś ale to widać coraz bardziej aż razi.

Gość Gtoteska
Róża "dało sie odczuć". Acha.To bardzo obiektynwy "fakt". Jak wierzący napisze że cos czuje, to go wysmieja, ze bazuje na jakichś mglistych czuciach.A jak antykatolik napisze zę coś sobie czuje to to ma wartość obiektywną . Nie czujecie tej groteski?

ale to nie jest problem nauki tylko tych ktorzy ja słabo albo wcale przyswajają.

Ja czuję w kościele miłość, we wspólnocie wielką życzliwość jednych wobec drugich.Każdy być może czuje to co sam ma w sercu.Róża może ma w sercu niechęć jakieś negatywne uczucia, i dlatego się jej wydaje że inni też. To subiektywne odczucie.

dokładnie Alium, nie kwestia w nauce że nie dobra, tylko w tym że nie wszyscy ją rozumieją.

o , cześć Shesadda :) doczytałam ,ze ci gg padło - a ja ci takie życzenia świąteczne wysmażyłam , ach ... sama ise zachwyciłam , że cos takiego z głowy czyli z niczego ;) zdołałam stworzyć :D

Róża@ dziś rocznica śmierci Papierza i po wyjściu z kościoła (była liczna moja rodzinka przy okazji mszy za zmarłego z tej rodziny) dało się wyczuć reakcję jak każdy miał ochotę zasadzić nóż w plecy jeden drugiemu ,zazdrość ,że jeden ma więcej a drugi mniej i to wszystko pod okiem PANA? x Róża Ty masz jakieś zdolności czytania ludziom w myślach ?:) Może ta zazdrość była tylko w Tobie.Nie ma sensu projektować własnych odczuć na innych ludzi.Naprawdę.Mogło Ci się tylko tak wydawać (jestem tego wręcz pewna).

Róża a może trochę rozjaśnisz swoją wypowiedź jakimiś konkretnymi argumentami? Bo wiesz...odczuć tyle co ludzi na świecie, można się pomylić ;)

Gość katoliczka.
Przeczytaj proszę jeszcze raz moją wypowiedź: nie pisałam ,że za mną ktoś latał z różańcem tylko ogólnie ,że są osoby które kilka razy dziennie odmawiają różaniec jak by nie starczyło raz dziennie .Ja nie lubię jak ktoś mnie próbuje nawrócić i zaprasza na mszę wieczorną albo koniecznie poleca zapisać się do kółka różańcowego(mam 30 lat )i wiele obowiązków w domu.Jak przyjdzie czas to może i zacznę na nieszpory chodzić ale to na mnie dziala póki co jak płachta na byka...

Oo jaa...no widzisz a ja tych smażonych życzen nie czytalam :( No padło, z kretesem i nie wiem jak je zreanimować, w ogole nie wiem co mu dolega?zmarlo smeircia nagła i tragiczną ;)