Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

-gitarzystka-

Jak dbacie o swoje pojemniki na soczewki kontaktowe?

Polecane posty

Dziś rozpoczęłam swoją przygodę z soczewkami i specjalistka powiedziała mi, że oprócz przemywanie płynem trzeba też te pojemniczki codziennie wyparzać wrzątkiem. Nie słyszałam nigdy, żeby ktoś ze znajomych to robił, w książeczce dołączonej do soczewek też nie ma wzmianki o wyparzaniu, kiedy piszą o pielęgnacji pudełek, ani facet z optycznego (którego wypytywałam jeszcze po wyjściu z gabinetu) nie mówił nic o wyparzaniu... O co więc chodzi, trzeba to robić, czy nie?

Gość Anelina
nie trzeba robić,ja tego nie robię. Wystarczy po prostu przemywać co jakiś czas albo tym płynem albo zwykła wodą i już

Gość ppppoo
ja wyparzam raz na tydzień, tzn polewam przez chwile wrzątkiem :P

Gość fyhuuuuu
ja nie wyparzam, przemywam tylko plynem

Gość gdhgfhrty678
nigdy w zyciu nie wyparzałam pojemnika i nie widziałam żeby ktokolwiek to robił. na pewno nie zaszkodzi, ale wg mnie za duzo zachodu i przesadna ostrożność. ja płuczę pod kranem i nalewam płynu. tyle.

Gość tinnyjustiny
Szczerze mówiąc to w ogóle nie dbam. Raz na jakiś czas przemyję wodą jak już się osad zbierze na dole.

Gość halo to ja.....
ja wyparzalam jak zaczynalam nosic bo mi tez tak lekarka powiedziala ale po 12 latach noszenia soczewek uwazam ze to byla przesada. ja teraz zupelnie nie zdam, przemyje co jakis czas woda i tyle. ja nawet tego plynu nie wymienian codziennie.

Gość tinnyjustiny
Ja tak samo, czasem dwa razy do tego samego wkładam. Oczywiście na początku to się cackałam z tym strasznie ale to tak przez pierwsze dwa tygodnie. Teraz po prawie trzech latach mam to gdzieś. Soczewki, które mam nosić miesiąc noszę po 3, 4.

Gość znowu taka jedna...
Ja tez sie juz nie cackam, zazwyczaj tylko przemywam. Soczewki swego czasu nosiłam też dłużej niż miesiąc. Ale ostatnio mi sie oczy wrażliwsze zrobiły, więc regulaminowo co miesiąc wymieniam. Ale teraz to nie problem. Kupuje na allegro po 5 zeta za sztukę i wydatek to prawie żaden.

Nie wolno ich przemywać zwykłą wodą! Tak samo jak myć soczewki! Tylko przeznaczonym do tego płynem!

Gość bajgielka z makiem
Przemywam płynem do soczewek. A zresztą co miesiąc wymieniam na nowy, bo z płynem dostaje i zawsze mam ich dużo.

Gość gość
jak można przemywać pojemnik zwykłą wodą! w wodzie jest tyle bakterii, które mogą przenieść się na soczewkę! następnie juz tylko zakażenie a nawet utrata wzroku. pojemnik albo przemywa się płynem albo się wyparza. nigdy do wody