Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MinimkiIja

Czy niemowle powinno miec

Polecane posty

Gość MinimkiIja

podawane rozne rodzaje mies? Czy np wystarczy krolik i wolowina? Trzeba roznicowac i dawac kurczaki, indyki, etc?

Gość martula2402
urozmaicac

Gość MinimkiIja
Z jakiego powodu?

oczywiście że urozmaicać. Min raz w tygodniu ryba. Różne mięsa mają różne wartości odżywcze. Akurat wołowina nie jest wskazana, lepsza jest cielęcina.

Gość Damian i Asia - no bo tak
Ja podawałam zawsze głównie drób, cielęcinę i ryby. Najczęściej drób (nie ukrywam, że poniekąd ze względów finansowych). Królik jest drogi, a wołowinę, wieprzowinę czy jagnięcinę rzadko mamy w domu, bo ograniczamy czerwone mięso.

Gość mama roczniaka
drób a zwłaszcza kurczak jest najbardziej zanieczyszczonym mięsem, daję tylko kiedy mam ze sprawdzonego źródła np od cioci ze wsi, z wolnego wybiegu i wtedy gotuję rosołek, krupnik i inne zupy. Mięsa kupione w sklepie daję jako drugie danie i gotuję w osobnej wodzie, którą wylewam bo zostają w niej szkodliwe substancja, ryby je 2 razy w tygodniu głównie dorsz atlantycki, piekę z sokiem z cytryny i koperkiem jest to ulubione mięso mojego dziecka. Królika dostał kilka razy ze słoiczka i czaiłam się w Lidlu na tuszki królicze ale do nas nie dotarły. Cielęcinę kupuję 2 razy w miesiącu i ma na 4 porcje, oprócz tego polędwiczkę wieprzową i schab, sporadycznie mięso indycze lub kaczynę czy gęsinę, zdarzyło się kilka razy, że gotowałam rosół z młodego gołąbka od sąsiada. Raz w tygodniu obiad jest bezmięsny, wtedy na bank dostaje jajko, które i tak je 4-5 razy w tygodniu przynajmniej całe żółtko i trochę białka. Oszczędzam na wszystkim ale na jedzeniu staram się najmniej, zwłaszcza dla dzieci. Wolę jechać na wakacje raz na kilka lat ale staram się żywić rodzinę w miarę zdrowo. xxx Najbardziej wkurza mnie kiedy rodzice oszczędzają na jedzeniu dla dzieci, żeby starczyło na fajki dla nich lub na piwsko :O

Gość ooooo jestem jaka jestem
dołączam się do pytania autorki, kurcze ja też jak na razie podaję córce tylko kurczaka (7mc), ale nie ze względów finansowych tylko nie mam dostępu do świeżej cielęcinki czy jagnięciny :/ ale widzę po komentarzach innych mam, że lepiej urozmaicać dietę niemowlaka w mięsko...

Nie unikam kurcząt, ale kupujemy głównie indyki i czasem kaczki, ale te ostatnie są strasznie twarde i trzeba je długo oprawiać termicznie. Ogólnie jemy białe mięso i unikamy czerwonego.

Pierwsze słyszę o wygotowywaniu szkodliwych substancji w wodzie. To mit. Może się wypłukuje jedynie z zewnętrznych zanieczyszczeń.

Gość martula2402
jasne,ze urozmaicać,ja bym tez nie chciała w kółko jeść wołowiny i kurczaka.i nie gotuje osobno kurczaka i warzyw.Co do ryby zawsze daje dorsza lub łososia

Gość mama roczniaka
przecież napisałam, że pozostają w wodzie substancje w domyśle z mięsa, dlatego należy gotować osobno co zalecają wszystkie schematy żywienia niemowląt.

Gość kkkkkkkkkkkk
do damian i asia. a ile te twoje dzieci zjedza tego krolika,ze tak oszczedzasz na dzieciach? wystarczy ze zamrozisz i bedziesz dawac tylko dzieciom zamiast tego cholernego drobiu. ja bym wolala dac dzieciom raz w tygodniu krolika i raz w tyg.drob niz 5 razy w tygodniu drob! A w inne dni:jajko, rozne warzywa,soczewice itd.