Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaktóraspicałąnoc

waga rocznej dziewczynki

Polecane posty

Gość mamaktóraspicałąnoc

witam, ile ważą wasz roczne córki? Ja byłam dzisiaj z moją u lekarza i waży 8,5 kg. Wzrost 74 cm. Teraz martwię się tą wagą, czy aby nie mało?

Gość martula2402
Moja ważyła tyle samo jak miała rok

Gość letmyfly
moja ma 8,5 miesiąca i tyle waży. Może sprawdz w siatce centylowej. Waga rocznego dziecka powinna być około 4 razy wieksza jak waga urodzeniowa

Gość mamaktóraspicałąnoc
Lekarka powiedziała że to mało. W 2012r we wrześniu ważyła 7.900. A ile teraz ma Twoja córka i ile waży?

Gość mmmAga86
z tego co wiem, ok 12 ms dziecko powinno ważyć ok 2 x tyle ile ważyło jak się urodziło . Moja ważyła ok 9 z haczykiem, a ur 4,20 kg

Gość martula2402
moja wazyła po porodzie 3500 więc chyba na rok prawie 9 kg to jest ok.Tym bardziej,ze je duzo tylko wszystko wybiega

Gość letmyfly
a normalnie je? ma apetyt? a może za dużo soczków pije i nie dojada?

Gość mamaktóraspicałąnoc
Moja miała dośc małą masę urodzeniową bo 2900, przy wyjściu ważyła 2860. Nie wygląda na chudą, właśnie każdy się dziwi. Wszyscy myśleli że ma nadwagę.

Gość moje zdanie jest takie........
woje dziecko, jak wychodzi z siatki centylowej, ma wzrost proporcjonalny do wagi, ale wychodzi na to, ze jes jednym z drobniejszych dzieci. Moja corka w wieku 13 miesiecy wazyla 9260 g.

Gość mamaktóraspicałąnoc
Soczki pije rzadko, raz na tydzień. Pije wode i herbatki. Apetyt ma, je sporo, tak mi się wydaje. Sniadanie, kanapka z szynką i serem, albo jajecznica, albo parówka. II sniadanie, owoc, albo naleśnik Obiad ok 250 ml zupy z mięsem, albo 150 zupy bez mięsa i drugie danie deser, kisiel, owoc, albo chrupki, drożdżówka kolacja tak jak śniadanie Do śniadani i kolacji pije 170 ml kako.

Gość Monilina
Niektóre dzieci są mniejsze, inne większe, jeśli jest zdrowa to nie ma się czym martwic. Jest niejadkiem? Robiłaś jakieś podstawowe badania? Był okres, że moja córka też mało przybierała, lekarka kazała mi zrobic jej morfologię i mocz, wyniki były ok więc nie było się czym niepokoic.

Moja będzie ważyć tak samo. Teraz ma 8 kg 73 cm. jest drobna od urodzenia. Pediatra nigdy nie miała zastrzeżeń bo dobrze się rozwijała.

Pisze Ci przeciez, ze wzrost ma proporcjonalny do wagi, datego wyglada normalnie. Jest pewnnie jedynie mniejsza.

A dziecko na rok powinno potroić wagę urodzeniową. Jeśli jest mniej to można się niepokoić.

Gość qwerljhhfgf
waga rocznego dzieckato TEORETYCZNIE potrojona waga urodzeniowa. Ale to teoria. Z praktyką rożnie bywa. Niektóre dzieci mają taką urodę, ze są malutkiem drobniutkie, chudziutkie.:)

Gość a ja ....
Moje córki na rok ważyły 8300g i 8260g. Waga urodzeniowa 3140g i 3380g (sprawdziłam w książeczkach) Teraz są już zdrowymi przedszkolakami i nigdy lekarze nie mieli problemów z ich wagą. Patrząc na zdjęcia szczególnie starsza na zabiedzoną nie wyglądała a wręcz przeciwnie :P

Gość mamaktóraspicałąnoc
Nie wiem, dziwna ta lekarka do której chodzimy. Zważyła ją powiedziała że mało waży, ja ją spytałam to co zrobic żeby przytyła jak ona więcej nie chce jesc, a ona na to NIE WIEM:/

Gość mama dwóch dziewczynek
moja starsza ważyła 8800 a mała 10700; dzieci są różne, ważne, żeby był odpowiedni przyrost wagi i proporcje w siatce centylowej. Wg norm waga urodzeniowa powinna zostać w rok potrojona.

Moja corka urodzila sie z waga 4200, wwiec na roczek powinna niby wazyc 12800g, a pisalam-majac 13 miesiecy miala 9260 g. I do tego byla wyzsza niz inne dzieci, taka chudzinka, momo to nikt sie nie czepial, bo w siatce centylowej sie miescila, byla z waga 10 powyzej centyla.

Gość Monilina
Tak, dzieci są bardzo różne, nawet te po jednych rodzicach. Moja starsza córka urodziła się duża 4 kg, jak miała rok ważyła 10500, młodsza z kolei urodziła się z wagą 2950, a jak miała rok ważyła ponad 12 kg. Ale dziwna ta twoja lekarka, skoro zasugerowała, że dziecko mało waży to powinna coś poradzic. Pewnie wszystko jest w porządku ale zasiała w tobie niepokój.

Gość zimowa mama
Nie przejmuj sie. Moj syn ma 18 m-cy i wazy 9,5 kg. Przy urodzeniu wazyl 2,9 kg. Ubranka nosi na 80-86 i nie ma jeszcze do konca zarosnietego ciemiaczka. Rozwija sie dobrze, jest aktywny,bystry, radosny i kumaty. Takze z tymi dziecmi naprawde jest roznie. Warto byc w kontakcie z pediatra ale nie przesadzajmy z tymi porownaniami.

Gość gość
10,5 kg

Gość gość
U nas urodzeniowe 1580g i 41cm obecnie 9 mcy i 10kg i 70cm.