Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AgaT86

do mam noworodków

Polecane posty

odbijacie dzieci po jedzeniu? dzis slyszalam ze nie powinno sie ustawiac pionowo po karmieniu piersią. to prawda?

Gość szatyyyyyynka 27
ja odbijałam,zeby sie dziecku nie coflo w łózeczku na plasko jak spi a po drugie zeby kolek nie mialo

Gość Mamunia:-):-):-):-):-)
Ja tez zawsze czekalam nosilam zeby sie odbilo balam sie ze podczas snu jak mu sie cofnie to sie udusi a po zatym on strasznie ulewal tak ze musialam czekac az odbije

Gość Autorko moja córka
A kto ci powiedział że nie odbija się pionowo? Można też połozyć dziecko na kolanach na brzuszku (nie odrazu po jedzniu) i masować plecki tak by brzuszek był lekko uciskany i wtedy najskuteczniej usuwane jest powietrze jednak trzeba to zrobić kilka minut po jedzeniu bo inaczej uleje i połozyć tak by nie leżało bezpośrednio żołądkiem na kolanach (lekko odchylasz kolana). Na pionowo jak najbardziej mozna odbijać (miałam dziecko refluksowe ) i nic się dziecku nie dzieje. Kręgosłup jest tylko wtedy obciążany jak sadzasz dziecko czego wiadomo że się nie stosuje u najmłodszych niemowląt ;)

Gość szatyyyyyynka 27
moja miala tendencje do cofania sie pokarmu choc nie ulewala i pediatra wrecz kazal odbijac a tez byla na piersi i dodatkowo klasc poduszke pod materac,zeby spala pod delikatnym kontem wtedy pokarm sie nie cofa

A czemu pytanie tylko do mam noworodków? :D A jak mam 3,5 latka w domu to nie mogę Ci odpowiedzieć? :D

Gość ooooo jestem jaka jestem
ja odbijałam właśnie, żeby kolek nie miało a dwa, jak się córce nie odbiło to jak leżała na boczku to ulewała dość dużo i czkawkę zaraz miała

Gość Można odbijać pionowo
na ramieniu (dziecko przytrzymujemy wysoko, tak by główka spoczywała dosłownie nad ramieniem) , wtedy brzuszek jest uciskany łagodnie . Nie poklepujemy mocno plecków ale lekko pełną dłonią pukamy albo masujemy. Dobry efekt daje też kołysanie (tańczenie) z dzieckiem na ramieniu i tą metodę poleciła mi położna gdyż naturalne ruchy wpływają na usuwanie powietrza z żołądka i są jeszcze lepsze niż poklepywanie .

Gość szatyyyyyynka 27
racja a mi pediatra polecil oklepywanie calych pleckow nie tylko na wysokosci brzuszka

Gość Zielona zebra
odbijam odbijam..moją córcię wystarczy wypionować i juz beka :) bardzo szybko...czasami na siedząco, czasami kłade ją na moich kolanach na brzuszek.

ale chodzi o to ze dzis znajoma mówila ze wcale sie nie powinno odbijac. bez względu na pozycje

Gość szatyyyyyynka 27
to jakas nie powazna znajoma co chyba dzieci nie ma

Gość polozne w szkole rodzenia
W szpitalu i srodowiskowa kazaly odbijac po karmieniu. Inna kwestia- nie zawsze sie da. Moj synek zasypia przy piersi i wypionizowanie go wybudza i koniec,znow karmienie itd. Dlatego powoli odlaczam go od piersi i troche unosze go by powietrze latwiej moglo ujsc,ale nie zawsze sie odbije. Klade go zawsze na boczku idodatkowo materac ma uniesiony lekko,pod skosem.