Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pili17

motyw szczęścia w nad niemnem E. Orzeszkowej

Polecane posty

Gość jak wyksztalceni ludzie sie ni
nie chcemy pomagac maturzysta! radz sobie sama leniu!

Gość pipek_z_gumy
opisy przyrody i piękna wiosna radosna ze śpiewem skowronków i szumem liści na drzewach

Gość no sound but the wind
co za tępa młodzież :o tak trudno jest przeczytać książkę i pomyśleć?

Gość fbfbfb
Pamietam kiedy bylam w liceum, przeczytalam 5 stron. Tej ksiazki nie da sie czytac :P

Gość tragikomedia nowej epoki
Dokładnie! Sama myśl, co to w ogóle ma być? Uczę polskiego w gimnazjum i strasznie mnie irytuje te pokolenie, któremu się nie chce myśleć. Do roboty, przeczytaj książkę i sama wysnuj wnioski. To banalne jest. Ale czytać się nie chce :O

no owszem czytać się nie chce, bo jestem po trzech dwustustronowych lekturach, teraz czytam Lalke jestem na 548 stronie i nie wyobrażam sobie przeczytania jeszcze nad niemnem ;) ale sobie poradze, no widzę, że zapytać nie można zeby ktos nakierował, bo i tak już część wiem po omówieniu :)

Dobrze, że Wasze dłuższe formy wypowiedzi da się czytać :P

męcz się sama ale jakbym 100 zł dała to każdy byłby chętny pomóc :P

Gość ....ifffa
przyroda jej piekno,cyliczność,zycie tam zyjących ludzi związane z tradycją i oczywscie z przyrodą,piekne widoki,rzeka-będąca symbolem poczatku istnienia i witalnosci-wszystko to ,i piekne opisy krajobrazu malują obraz Arkadii krainy szczęsliwosci

No to daj 100 zł komuś, pomoże Ci. Nie ma nic za darmo. Też pisałam maturę dla córki znajomej. Dała mi swoją do sprawdzenia... Same bzdury z internetu.

....ifffa wielkie dzięki :) na pewno skupie się na tym przy czytaniu i opisywaniu późniejszych wniosków

Gość hhhhhhhhhhhhhh
moja mama czytała nad Niemnem jak była w ciąży i dlatego mam na imię Justyna. ale jakoś się nie skusze żeby czytać hihi

A tak właściwie dlaczego wybrałaś taką lekturę? Możesz sobie jeszcze przecież zmienić, weź się pozbądź tej książki i wybierz przyjemniejszą.

Gość czytałam kilka razy
podobnie "Chłopów", "Noce i dnie", dodatkowo zawsze oglądam kiedy tylko w tv dają powtórki przepiękna literatura, naprawdę warto przysiąść

Gość ....ifffaa
jak bedziesz wertowąc streszczenia,to zwróć uwagę ze wszystko klamrą spina "przyroda" to ona nadaje rytm,ale też wrażenie nieprzemijalności

Gość ....ifffaa
i to jest mysl,zmienic tą ksiązkę na inną o której ma się pojęcie

Właśnie dziś oddałam bibliografię :) i dopiero dziś ją wypożyczyłam i się przekonałam jaka to książka, ale dam radę, Lalkę przeczytam i wyciągne potrzebne wnioski to może z tą też dobrze pójdzie

Gość wshhh
miłość-ta prawdziwa Justyna i Jan

Gość wshhh
uwielbiam tę książke

Polonistka mi powiedziała poza tym, żebym nie zmieniała, bo tam właśnie szczęście jest najpiękniej ukazane i żebym obejrzała film gdyż jest przepiękny, a na pewno Pani, która będzie mnie pytać nie będzie zadawała pytań trudnych z całej lektury, także będzie okej :)

Gość trendiMax
ale popatrz z innej strony, właśnie popatrz przez okno i co widzisz ? zapewne powiesz, że widzisz ciemność ! czyli wyobraźni brak , a gdyby podejść do tego tematu trochę filozoficznie, przecież w XIX , XX wieku też były bardzo ostre i zimne zimy , jak teraz widzisz za oknem i osoba czytająca tę książkę przy lampie naftowej w czasie ostrej zimy mogła poczytać o zieleni , opisy przyrody, jak trawa rośnie i jak liście na drzewach szumią , pełna radość z czytania w czasie ostrej zimy , gdy były zaspy a do wsi daleko , teraz masz wszystko technicznie co możliwe ale 200 lat temu aby nie wpaść w depresję zimową porą ludziska szukali szczęścia w NAD NIEMNEM

Gość wshhh
Film piękny obejrzyj ostatnio często powtarzaja na kino polska

to jutro wieczorkiem na początek weeekendu, zapewne zimowego w tej pięknej wiośnie obejrze film, a kto wie, może tak mnie zaintryguje, że książkę przeczytam z wielkim zainteresowaniem jak to czasem bywało :)