Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monisia16

Dziwna kulka

Polecane posty

Gość Monisia16

Witam, mam 16lat, miesiączkuję od 12roku życia. Od jakiegoś czasu, ale nie pamiętam kiedy zauważyłam, że mam taką kulkę po prawej stronie brzucha, na dole, nie boli, ale nieraz czuję jak sie tak napina. Pisałam wyżej o miesiączce, ponieważ stały się od pewnego czasu bardziej bolesne i mam też skrzepy, strasznie się męczę, nie chodzę przez 5 dni do szkoły, bo tak mocno mi leci. Mogę też dodać, że współżyję, nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale nigdy mnie nie boli ta kulka, raz może zdarzyło mi się krwawienie po stosunku, ale naprawde bardzo mało. Co może oznaczać ta dziwna kulka ? Czy jest ze mną coś nie tak ? Bardzo się boję iść do lekarza. Mama mi też mówi, że powinnam iść do ginekologa, bo jak mam okres to nie mogę nawet normalnie chodzić, tylko taka przygarbiona jakby. Btw, może ta kulka to jakaś ciąża pozamaciczna ? ;/ Proszę niech ktoś pomoże.

Gość Monisia16
Ale czy coś może być nie tak ? Skoro to nie boli ? Tylko te miesiączki takie męczące..:(

Gość abp
Musisz iść do lekarza. Nic się samo nie wyleczy. Może to być jakaś torbiel albo jeszcze coś innego. Idź do lekarza. Wydaje mi się, że nie lekarza się boisz, ale tego co on ci powie. Mama ma rację, musisz iść!

Gość Monisia16
No bardzo się boję. Może nie tego co mi powie, ale co powie mamie. Przecież nie chciałabym żeby się dowiedziała, ze współżyję ;/ a na pewno jak pójdę do lekarza to się to wyda.

Gość zielona jestem ://///
moze tluszczak ?

Gość abp
Chciałam ci poradzić, żebyś poszła z mamą. No ale to nieaktualne. Lekarza obowiązuje tajemnica lekarska. Ponieważ skończyłaś 15 lat możesz iść sama, a lekarz musi (!) dotrzymać tajemnicy.

Gość prowo prowo prowo prowo prowo
5/10

Gość Monisia16
Tłuszczak ? coś słyszałam o tym, ale nie wiem za bardzo co to takiego..:( jeju tak się boję ;/

Pisze bo bardzo mnie to zainteresowalo co napisalas... po pierwsze masz 16 lat wiec mozesz pojsc do lekarza sama nie koniecznie do ginekologa choc bylby wskazany ale do lekarza pierwszego kontaktu i przedstawic mu swoje dolegliwosci a druga strona medalu to taka ze lekarz ginekolog nie powinien mowic ze wspolzyjesz to nie etyczne bo obowiazuje go tajemnica lekarska tym bardziej ze masz 16 lat. a podczas stosunku boli sa jakies plamienia ? a ten guzek jest wedlug ciebie jest pod skora czy jak go naciskas jest glebiej i czy przy nacisku boli?

Gość Monisia16
I zaznaczam, że to nie boli ;/ może to powinno tak być ? I chyba nie ma to wpływu na te miesiączki ? prawda?

Gość Monisia16
Wiesz..zauważyłam jedynie to, że on jakby znika, gdy mam miesiączkę. Ale nwm, bo gdy leże to go nie czuję, albo raz czuję jak się 'napręża' a raz tak jakby go nie było...

jestes szczupla osoba ,duzo cwiczysz ? byc moze nie ma nic wspolnego z miesiaczka ale nie mozna tego wykluczyc...

Gość abp
Miałam kiedyś torbiel na jajniku. Nic mnie nie bolało, nic nie czułam. Wyczuł ją ginekolog i wysłał mnie na operację. No i jest ok. Kazał mi ją wyciąć koniecznie. Dlaczego nie wiem, ale wychodzę z założenia, że skoro on jest fachowcem od medycyny, to ja z nim nie dyskutuję. Więc zrobiłam co kazał.

Gość Monisia16
Tak, jestem szczupła. Nie, nie ćwiczę. Ale te miesiączki, one są najgorsze. :( nie mogę normalnie funkcjonować. Najbardziej tą kulkę czuję wieczorem, własnie teraz, gdy leżę to nie tak bardzo...

Gość Monisia16
Też właśnie myślałam, że to torbiel. Czy konieczna jest operacja? Nie chcę. Ja się boję

bóle miesiaczkowe sa indywidualne dla kazdej kobiety , dlatego tez moga sie nasilac w odpowiedniej dla niej tempie ... a ta "kulka" moze nie wrozyc nic zlego moze byc to tylko tluszcz odlozony w tkance ... wyglada to przy napieciu miesni jako twarda kulka przy miesniach rozluznionych miekki lekko przesowalny NAJWYRAZNIEJ WYCZOWALNY PRZY OSOBACH SZCZUPLYCH ... JEDNAK DLA PEWNOSCI ZGLOS SIE DO LEKARZA .

Gość Monisia16
Uspokoiłam się trochę. Ale jak chodzę to cały czas ją czuję, właśnie wtedy najbardziej.

Gość abp
Nie jestem lekarzem, więc nie wiem co ci jest. Ale każdy lekarz woli pacjentkę zbadać osobiście niż polegać na ustnym opisie dolegliwości. Wiem, że się martwisz. Skoro wiesz, że coś jest nie tak, czas na drugi krok czyli pójście do lekarza. To nie musi być to samo co u mnie, może coś zupełnie innego. Ale pomyśl, jak już pójdziesz, będziesz czuła się dobrze, bo będziesz wiedziała, co ci jest i nie będziesz się dręczyć domysłami. Może wystarczy coś łykać (tabletki) i koniec. Uszy do góry. Chyba cię trochę postraszyłam tą moją operacją. Sory.

Gość Monisia16
Znasz się chyba trochę..więc mam jeszcze jedno pytanie, skoro już tu jestem. Te skrzepy podczas miesiączki, co to takiego ? Czy to normalne? Miałam w tym miesiącu tak, że okres mi się spóżniał, dostałam dopiero w 38dniu, kochałam się bez zabezpieczenia, chłopak dochodził we mnie..jakoś przed okresem, z 8 dni przed. Skrzepy miałam z 3 razy, takie dosyć duże. Boję się również, że mogło to być poronienie. (?)

Gość Monisia16
Nie postraszyłaś. :)

Gość Monisia16
Myślisz, że tłuszcz odłożony w tkance ? Ale czy to powinno być takie twarde?

Gość abp
Teoretycznie płodność występuje na 14 dni przed okresem. Oczywiście dla każdej kobiety mogą być pewne odchylenia o 1 lub 2 dni. Zbyt obfity okres, nie jest prawidłowy. Trzeba to leczyć. Nie sądzę, żeby to miało cokolwiek wspólnego ze współżyciem. Ale jak mówiłam nie jestem lekarzem, więc mogę się mylić.

jak dlugo to masz powiewksza sie to bo torbiel to woreczek wypelniony plynem ktory rosnie i moze osiagnac rozmiary pomaranczy. powoduje klujacy bol , i nie musi byc usowany operacyjnie i przedewszystkim zadko jest wyczowalny na zewnatrz... jedynie USG moze ja wykluczyc

Gość Monisia16
Tak, rozumiem. Wiem, że jest coś nie tak :( skoro mam 5 dzień okresu, a miałam skrzep..dość duży, wyszłam z domu na 2 godziny i podpaska cała czarwona, to nie jest normalne...

Gość Monisia16
To raczej nie torbiel, bo ja to czuję. Tłuszczak może? Ale czemu takie twarde ?

Gość abp
Może to być tłuszczak. Inna rzecz, że mocno ryzykujesz nie używając chociażby prezerwatywy. Masz 16 lat. Ciąża może zrujnować ci życie.

Gość mnbnm
a może to po prostu przepuklina? wtedy koniecznie do lekarza, nie ginekologa

Idź do ginekologa , powiedz o silnych bólach podczas miesiączki , może przepisze Ci tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie miesiączki i na te bóle , a jak sam nie przepisze to Ty zapytaj o nie, przy okazji będziesz miała zabezpieczenie przed niechcianą ciążą...

jesli cykl jest dluzszy niz 36 dni i krotszy niz3 mies. dlugie cykle moga miec podloze hormonalne ale tez somatyczne niktore z nich to brak owulacji , nadmiar hormonow cialka zoltego ,choroby tarczycy no i torbiele jajnikow ,stres ma tez wplyw dlatego ze w sytuacji napiecia zmienia sie obieg hormonalny co moze przesunac momet owulacji . ale idz do lekarza bo miesiaczkujesz wspolzyjesz a badania chocby cytologia to gdzie ?