Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PatrykKatowice

Orzeczenie o stopniu niepełnospraswności- czy mi przysługuje?

Polecane posty

Gość PatrykKatowice

Witam serdecznie! Chciałbym się starać o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności od dziecka gdy miałem jeszcze około 5-6 lat chodziłem aż do ukończenia gimnazjum do poradni psychologiczno pedagogicznej z powodu jąkania się , wady wymowy. W gimnazjum doszły zaburzenia adaptacyjne , stany depresyjne. Kilkukrotne wielomiesięczne pobyty w ośrodku terapii nerwic , pobyt w szpitalu psychiatrycznym z powodu ośmiu prób samobójczych (ostatnia w 2011r) Mam 20 lat. Czy z tym co przedstawiłem mogę starać się o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności?

Gość dunbergia
starać się mozesz, ale czy masz jakiś stopień, to trudno wyrokować a do czego ci to orzeczenie?

Gość PatrykKatowice
Chciałbym znaleźć prace w zakładzie chronionym

Gość z czymś takim łatwiej dostać
pracę, nie tylko w zakładach pracy chronionej 🖐️

Gość z czymś takim łatwiej dostać
sądzę, że starać się o to możesz i podejrzewam, że z taką kartoteką chorobową, dostaniesz.

Gość zanokcica
z czymś takim łatwiej dostać pracę, nie tylko w zakładach pracy chronionej niby dlaczego?

Gość jąkała .....
zazdroszcze ci, bo ty masz chociaż jakąs dokumentacje tego swojego schorzenia jakania. ja jestem przed 30, koszmarnie się jąkam, o jakiejkolwiek pracy mogę sobie tylko pomarzyc, a niestety nie mam orzeczenia bo i tak nikt mi go nie da, gdyz nie leczylam sie nigdy na to, nie bylam na zadnej terapii, to byl temat tabu w mojej rodzinie, wiec nie mam na to żadnej dokumentacji :(

Gość kacaraba
"o jakiejkolwiek pracy mogę sobie tylko pomarzy" to co by ci dało takie orzeczenie? przecież ono samo w sobie niewiele daje, no chyba, ze chodzi o zakłady pracy chronionej

Gość jąkała .....
no bo wydaje mi sie, że łatwiej by bylo mi znaleźć pracę i nikt by nie patrzyl na mnie jak na jakiegoś upośledzonego bo się jąkam, bo wiadomo by bylo, ze mam na to orzeczenie. a teraz jak na rozmowe w sprawie pracy przyjdzie taki jąkała to się patrzą jak na idiotę.

Gość ktooooooooooo wieee
a ja mam nerwice, depresje, arytmie, zwyrodenienie kregoslupa ..myslicie ze dostane rente?

Gość Martkakaka
Musialbys dostac co najmniej umiarkowany stopien, zeby dostac prace w zakladzie pracy chronionej lub tez moc pracowac jako osoba niepelnosprawna na specjalnie stworzonym stanowisku. Otrzymanie odpowiedniego stopnia niestety jest trudne i zalezne od widzimisie komisji. Ja np jestem osoba jednooczna, w widzacym oku mam jaskre i spora wade wzroku, do tego mam Hashimoto, wodoglowie i jestem po endoskopii torbiela przysadki, a mam stopien lekki (ktory nic w sumie nie daje).

Gość kacaraba
ktooooooooooo wieee a ja mam nerwice, depresje, arytmie, zwyrodenienie kregoslupa ..myslicie ze dostane rente? najpierw trzeba sie ubiegać o grupe a wtedy o rencie to już decyduje zus, [po sprawdzeniu uprawnień tj, stażu pracy

Gość jąkała .....
nawet nie chodzi o rentę ale o to orzeczenie.

Gość ktooooooooooo wieee
ale np renta socjalna bo staz pracy mam niestety malutki zaledwie 3 lata. ja po prostu siebie nie widze w pracy, nie daje rady

Gość Martkakaka
Prace dostac latwiej bo pracodawca dostaje 1800zl z PFRONu za zatrudnienie osoby niepelnosprawnej (z co najmniej umiarkowanym stopniem), ale oczywiscie musi spelnic wczesniej odpowiednie warunki. Stopnie sa orzekane przez miejski lub powiatowy zespol ds orzekania o niepelnosprawnosci. Inna sprawa sa grupy inwalidzkie, ktore sa przyznawane przez lekarza orzecznika z ZUSu. Tutaj trzeba miec przepracowane min 5lat, zeby moc sie uboegac o cokolwiek.

Gość kacaraba
Renta socjalna przysługuje osobie, która: jest pełnoletnia oraz jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało: przed ukończeniem 18. roku życia albo w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.

Gość kacaraba
nawet gdybyś spełniala te warunki to ze schorzeń jakie opisujesz widać od razu, że nie przysługuje a poza tym pracowałaś trzy lata, to znaczy ze zdolna bylaś udowodnic datę powstanie inwalidztwa na czas niuki to można nałatwiej jak się wówczas uległo jakiemuś wypadkowi lub mA bogatą kartotekę leczenia z tegoż okresu

Gość ktooooooooooo wieee
no wlasnei wtedy zdolna bylam , to przez ta prace sie pochorowalam , toz to logiczne chyba.

Gość kacaraba
otóż to więc wg powyższych przepisów, nie masz żadnych uprawnień to jeśli chodzi o socjalną x a jeśli chodzi o inwalidzką: wg tych prapisów musisz mieć przepracowanych pięć lat by mieć uprawnienia do renty a dodatkowo takie schorzenia nie dadzą ci grupy z niezdolnością do pracy więc, ani grupy, ani uprawnień do renty a potrzebne jedno i drugie