Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość doradzcie ...

mam pytanie o lek dla dziecka w proszku do rozrobienia ....

Polecane posty

Gość doradzcie ...

agumentin (400ml +57mg)/ 5 ml - problem w tym ze leku nie starczy a to antybiotyk, zabraknie 2 albo 3 dawek. kurwa mac czemu ta kurwa rodzinna tak wypisuje leki ze braknie !!!! czy nie ma wiekszej pojemnosci ?? gdzie to sprawdzic przeciez mala bedzie niedoleczona i spadnie na uszy czy cos .

Gość doradzcie ...
kurna az chyba jutro wpadne do rodzinnej i rozjebie ta przychodnie. przeciez sa zamienniki tego leku za 14 pln , czemu ta suka przypisuje takie drogie leki i to za 100 odplatnosci !

Gość ja kupiłam za 115 zł suknie
może źle rozrobiłaś roztwór, za mało dolałaś wody?

Gość marcheweczka...
Ja zawsze biore zamienniki kiedys rodzinna mi zapisala lek za 92 zl a zamiennik byl za 3 zl:) a z antybiotykami czasem tak jest ze trzeba dopisać u rodzinnej dlatego nalezy pytac od razu o takie rzeczy

Gość doradzcie ...
taa zle rozrobiłem, napisane był oile dolac wody, dolałem i było równo z kreska namalowana na butelce ile powinno byc .... czemu jak sa tansze zamienniki przypisuja drozsze leki ?

Gość marcheweczka...
Mozesz w aptece prosic o zamiennik

Gość doradzcie ...
jutro jak zajde do rodzinnej zrobie taka rozpierduche ze pewnie mnie policja zabierze. szok normalnie. dzis jeszcze pytam znajomej aptekarki o co biega zz tymi refundacjami czemu non stop place za leki 100 skoro place zusy i inne gowna. onana to ze mamy tak rodzinna ze ona tez taka miala i zmienila na taka co wypisuje refundowane ... wiec k. mozna !

Gość doradzcie ...
droga marcheweczko w aptece to ja moge jedynie kupic zamienik witmainy c. antybiotyk jest na recepte ii nic innego nie sprzedadza. mało tego ostatnio były 3 błedy na recepcie tzn skreslenia i musialem wracaz zeby rodzinna to parafowała i postawiła pieczatki bo nie sprzeda. taki k .czasy.

Gość marcheweczka...
Niewiem czemu tak jest u ciebie ale u mnie w aptekach zawsze biore zamiennik na wlasnie antybiotyk... A czemu wypisują drogie leki? Przedstawiciele handlowi maczaja w tym palce:) dostaja prezenciki lekarze:)

Gość doradzcie ...
Płyn pulmicort doprzeprowadzania inhalacji przepisywany na zdiagnozowaną astmę oskrzelową kosztuje ok. 15 zł. Jeśli jednak lekarz zaleci go dziecku, cierpiącemu na nawracające infekcje, czy uciążliwy kaszel, zapłacić trzeba będzie już blisko 80 złotych. Najbardziej kontrowersyjną pod względem refundacji grupą leków są antybiotyki. - Z przepisów wynika, że antybiotyk ze zniżką można wypisać pacjentowi dopiero po wykonaniu posiewu i antybiogramu - tłumaczy Małgorzata Stokowska-Wojda, lekarz rodzinny z Federacji Porozumienie Zielonogórskie. - Jeśli przepisujemy go bez dokładnej diagnostyki, musimy wypisać go na 100 procent. Inaczej NFZ każe nam oddawać pieniądze za źle wpisaną zniżkę.

Gość marcheweczka...
Co za shit...masakra.

Gość doradzcie ...
marcheweczka jak myslisz ile czasu czeka sie na wynik tego posiweu z antybiogramu ... bo nie moge nic o tym znaleźć.

Augmentin 457mg/5ml występuje w pojemności 35ml, 70ml i 140ml Jeśli Lekarz nie napisze jaka pojemność antybiotyku farmaceuta wydaje najmniejsze refundowana opakowanie w tym przypadku 35 ml. Takie są zasady realizacji leków. W przypadku dawkowania tego leku np. 2x5ml to opakowanie wystarczy tylko na 3,5dnia. A antybiotyki powinno się przyjmować przez kolejno 5, 7 lub 10 dni zależy jaki antybiotyk. Warto stosować jakiś probtyk do tego antybiotyku.

Gość kroffelka
przeciez w aptece sprzedadza ci zamiennik na ta sama substancje czynna w tej samej dawce, masz jebnieta aptekarke, nie lekarke

posiew to 3 dni około. Zazwyczaj diagnoza jest jasna, więc posiewu nie wymaga, a szkoda czasu. A augmentin jest drogi bo zawiera kwas klawulonowy, a ten składnik jest po prostu kosztowny

Gość doradzcie ...
no ot jutro i jedna i drugo dostanie blache na odmulenie . jedna ze nie wypisuje refindacji drugo bo wali w H.

Zamienniki agumentinu to amoksiklav i taromentin na 100% taromentin wychodzi najtaniej. Ale jakiejś bardzo dużej różnicy cenowej nie ma, JEDNAK WARTO ZAMIENIĆ.

teoretycznie na izbie przyjęć nie mają prawa wypisywać recepty. Bo lek jest brany od jakiegoś czasu, czyli dało się przewidzieć jego brak. Ostry dyżur nie jest dla zapominalskich.

Gość alukanm
w aptece musza ci zamienic jak chcesz i jak maja :)

Dolewasz wody do kreski, czekasz parę minut i dolewasz jeśli jest mniej bo opada trochę. Zrobiłeś tak?

Gość cóż......
a może tak wypisała receptę bo i tak musicie iść na kontrolę.

No widzisz. Bo to zawsze trochę opada, przeczytaj ulotkę czy nie radzą tak właśnie zrobić.

Gość doradzcie ...
asada .. nacpałąs sie ? pisz ze przyczytałem ulotke i było napisane dolej 32 ml wody o ile dobrze pamietam, wziałem strzykawek odmierzyłem i dolałem. było równo z kreska bo dolewanie do kreski to była druga metoda. ale co z tego ze pujde na kontrole ja bede musiał wykupic znowu lek ktory podam tylko e 3 brakujacych dawkach czyli po 3ml.

do hgg ale jak jest zaknięta przychodnia a leku brakuje to trzeba lecieć na izbe przyjęć i wypisać recepte zawsze to działa