Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baby_boy

6 tydzien, waga 6100

Polecane posty

Gość baby_boy

Wiem ze podobnych postow jest sporo ale potrzebuje porady.. obecnie mieszkam w irlandii wczoraj moj synek skonczyl 6 tyg. na wizycie get lekarz zobaczyl ze jego waga wynosi 6 kilo kategorycznie zakazal karmic go czesciej niz 4 godziny.. dotychczas maly zjadal 90-100 ml co 2-3godziny.. teraz od 2 dni staram sie nie dawac mu czesciej niz co 3 czasem jak uda mi sie 4 godz. Ale to jest meka dla malego.. ciagle placze.. zanosi sie I widze ze jest glodny.. teraz zjada okolo 130ml..

Gość bvkdfkv
6 kg???matko, moja prawie roczna córka waży niecałe 9:/

Gość modyfikowane
podawaj picie, oszukasz troszke dziecko, lub rozcienczaj mleko jak robisz 90 ml to nie 3 miarki mleka, tylko 2. to nie zarty, jak czegos z tym nie zrobisz to ile bedzie wazyl na rok??? aha- woda z glukozą, do picia zamiast mleka co jakis czas

Gość solemiomio
Nie boisz sie o jego zdrowie? Dziecko ma ewidentnie nadwage I to spora.

Gość bv ksd
Kobieta weż Ty coś zrób!boTwoje dziecko w wieku 12 miesięcy będzie ważyć 20 kg!

mój też tyle ważył i nikt nie robił z tego tragedii teraz ma 1,5 roku i wazy 13kg

Gość modyfikowane
fiolette- moj ma 3 lata i 15 kg i jest w normie

Gość mamuśka młodego
A jaka była waga urodzeniowa?? Jaka spadkowa? to jest przecież istotne.. a jaki był długi? Może masz duże dziecko?? Chociaż taka waga, jak na 1,5 miesiąca.. to jest bardzo dużooo.. Mój syn ma 12 tygodni, waży ok 5 kg.. ale on na początku jadł mało.. niewiele przybierał.. (musieliśmy jeździć na ważenie).. później jadł rzadko.. co 4-5,5 h.. ostatnio chce jeść co 2-3 godziny.. chce jeśc duże porcje.. płacze, gdy dostanie wg niego zbyt mało.. Stwierdziłam więc, że lepiej dać mu mniej mleka, a zagęszczonego kleikiem, niż większą ilość samego mleka, po którym i tak dosyć szybko będzie głodny.. Tyle, że Twój ma dopiero 6 tygodni.. i na zagęszczanie jest zdecydowanie za wcześnie..

Gość baby_boy
Widzicie.. maly od urodzenia jest na mleku modyfikowanym.. daje mu herbatki I wode pomiedzy posilkami ale troche wypije potem juz wypluwa I zanosi sie.. maly ma 60 cm. Wzrostu. Jego Tata tez jest spory..

Gość baby_boy
Waga urodzeniowa 3500 I 51 cm.

Gość baby_boy
Fietole.. troszeczke mnie pocieszylas.. maly ogolnie wyglada dosc szczuplo moim zdaniem.. mam nadzieje ze jakos sie to unormuje

unormuje się jest ciężki bo jest duży ,tak jak mój ma 1,5 roku a jest większy niż 2latki

Gość baby_boy
Moja mama tez tak mowi.. ja tez podobno bylam duzym dzieckiem.. a nadwagi jakos nie mam..

no własnie tak to funkcjonuje tak ze uszy do góry i cieszyc się dużego małego bobasa

Gość nie bagatelizuj..
o kurczę.. to urodzeniowa wcale nie była jakaś duża.. mój 2800, a dopiero teraz ma 5 kg (przypominam 12 tygodni).. nie wiem, dlaczego dziecko Ci tak przybiera.. Też podaję mm.. i jak wspomniałam zaczęłam już zagęszczać kleikiem, bo moim zdaniem dziecko nie powinien pić więcej niż 160 ml mleka (nie wody, tylko gotowego mleka).. a on chciałby więcej, a że ulewa.. no to.. wszystko wraca.. mój juz w nocy nie je.. (np. je ok 23, to potem dopiero koło 7) a jakie mleko podajesz? może on się nim nie najada? no nie wiem.. Jeśli chodzi o nadwagę... ciężko powiedzieć.. może być różnie, znam chłopaka.. gdy się urodził ważył ok 3800, do pół roku ponoć był tylko na piersi.. a potem mm.. tyle, że rodzice nie przestrzegali sposobu przygotowywania mleka (na noc robili gotowe butelki z mlekiem, trzymali w lodówce, potem podgrzewali).. więc może dlatego dziecko chciało więcej i więcej.. ale dawali też sporo danonków i innych słodyczy jak dziecko miało 2 lata ważyło już ok 20 kg.. teraz to uczeń 4 klasy.. waży ok 100kg.. fakt.. jest wysoki jak na swój wiek... ale no jednak waga jest zdecydowanie zbyt duża.. Więc nie bagatelizuj tej wagi.. konsultuj się z kilkoma pediatrami.. może coś wymyślą.. może zmień mleko .. może innym bardziej się naje..

Daj mu zjesc.nie pozwol zeby przymierzali ci dziecko do statystyk.U mnie tak bylo.Ja niedoswiadczona,zdala od domu,nie mial kto poradzic.Jaks durna pielegniarka stwierdizla ze dziecko jest za grube i kazala ograniczyc posilki.Tak zrobilam.A maluszek darl sie dzien i noc,bo byl glodny.Dopiero mama powiedziala,daj mu zjesc,tyle ile chce.Pomoglo.Moje dziecie m 5 lat,nie ma nadwagi. To twoje dziecko,ma byc szczeliwe z mama a nie glodne przez jakas durna pielegniarke ktora patrzy w statystyki a nie na potrzeby dziecka. Daj mu jesc a reszta niech wali sie na ryj :)

kochanka Franka popieram twoja wypowiedź w 100% dziecko ma byc najedzone ,a histeryczki które panikuja że dziecko będzie miało nadwagę niech stresują dzieci głodem ,a później narzekają że dzieci są nadpobudliwe

e tam, moj syn tez tyle wazyl w tym wieku, dzis ma 11 miesiecy i wazy 11 kg wiec nie ma dramatu;)

nie bagatelizuj..- nie dziw sie ze ulewa jak faszerujesz go zageszczonym mlekiem. co to znaczy ze twoje zdanie jest takie ze nie powinien jest wiecej niz 160 ml? jak bedziesz miala zdanie takie ze dziecko trzeba do pieca wlozyc to to zrobisz? coraz glupsze te matki, przysiegam. dziecko dopiero co oswaja zoladek z jedzeniem a ta mu kleiki podaje. ja dwojke dzieci wykarmilam piersia i nie bylo kolek ulewania nadwagi w ogole zadnych problemow. pediatra kiedys mowila ze bebiko jest kalorycznym mlekiem i ze poleca nan bo dzieciaki mniej po nim tyja, ale w praktyce ciezko mi sie odniesc to karmilam do 9 miesiaca.

Lenasl najdurniejsze jest to ze(te) pielegnarki sa upasione do granic mozliwosci a dupska nie mieszcza sie w stolki.Wtedy tego nie widzialam.Bylam mloda,przejata mam.Chcialam dla dzieciak jak najlepiej.Teraz leje na to.Glodny?? dac mu jesc ! Teraz jest jakas mania udchudzania noworodkow.Jak juz powiedzialam,dzidzus glodny niech je.Pielegniarki na diete,dosc czekoladek,tlustych sosow i lodow na deser :D

nie bagatelizuj.. a coz tu jest do bagatelizowania??? Noworodek ma sobie pojesc dostatnio.Kaszki sa od 4 miesiaca.Niszczysz zoladek wlasnego dziecka zeby sie troche przespac w nocy.Lepiej podac 5 mniejszych a nawet 10 posilkow niz zapchac dziecko kaszka.Zoladek nie jest przygotowny na ciezkie trawienie.

Gość nie popadajmy w paranoje
60 cm dla 6cio tygodniowego brzdaca to spory wzrost, w aspekcie tylu cm waga 6 kg wcale nie jest czymss strasznym! przypoomnijcie sosbie kiedy wasze dzieci osiagnely wielkosc 60 cm, moj w wieku 3 miesiecy i wtedy wazyl juz 6 kilo wlasnie a lekarz uznal ze waga calkowicie w normie sa lekarze nawet w polsce, ktorzy w ogole nie przyjmuja do wiadomosci, ze to tabelki dopasowuje sie do cech dziecka, nie odwrotnie; peditra w karcie dziecka mojego kolegi zapisala, ze sie mlody nieprawidlowo rozwija bo jest za ciezki i za duzy, a jaki mial byc skoro tatus ponad 190 cm a mamusia 180 cm???

Gość nie popadajmy w paranoje
powiem tak - UFAJ SWOJEJ INTUICJI masz duze dziecko, ktore wcale nie ma nadwagi, wazy odpowiednio do wzrostu jesli maly krzyczy i chce jesc, to znaczy ze jest glodny gdyby mierzyl 55 cm to jeszcze moglabym powiedziec, ze jest na pograniczu ale waga 6 kilo dla 60 cm to zaden ekstra wyczyn! lekarz z koziej dupy trabka, dziewczyna wyzej dobrze napisala: nie daj dopasowywac dziecka do sstatystyk, znajdz lekarza ktory okresli rozwoj dziecka indywidualnie

nie popadajmy w paranoje no wlasnie ! dajcie dzidizusiom jesc. dziecie przyjaciolki na 6,5 mies i rozmiar 80 Moje 2 dziecie ma 2,5 roku i ten sam rozmiar.teraz ona bedzie podrzucac mi ubranka hihihihihi. Nie ma reguly !

Kazde dziecko rozwija sie inaczej I potrzebuje wiecej lub mniej jesc. Oczywiscie nagonka na autorke bo grubas a zadna z krzykaczek nie zapytala o wage urodzeniowa. Moja corka identyczna waga I wzrost na starcie. W 5 tyg. Waga 4900 wzrost 54cm.. Mniej przytyla ale I mniej urosla. Sprawdz na siatce jak sie ma wzrost do wagi. Jak sa mniej wiecej natym samym centylu to wszystko ok. I przestan dopadajac herbatkami. Taki maluszek ich nie potrzebuje.

Mnie położne też ostatnio skrytykowały, że przyrost masy ciała jest za duży...a wiesz co ja z tym robię? mam to gdzieś. Nie będę dziecka głodzić. Ma 7 tyg i przybrał 1,7...być może dużo ale urósł ponad 10 CM! One mówią, że przyrost jest zbyt duży a ja twierdze, zresztą moi znajomi też że on jest wręcz chudy. waga między 3 a 10 centylem a wzrost między 75 a 90 i ja sie pytam gdzie tu nadwaga? Ludzie zapamiętajcie,że nie tylko waga świadczy o nadwadze tylko stosunek wagi do wzrostu.

Gość do autorki...
ja rodzilam ale w anglii, na mm od urodzenia a waga 4.5kg 58 dlugi tez podobnie wazyl jak mial 1.5 mies i tez mi kazano ograniczyc mleko gdzie on na prawde malo jadl, uwazam ze takiego maluszka nie mozna glodzic, ja podawalam mleko wg wlasnego schematu im starszy tym wieksze odstepy potem wiadomo inne jedzienie maluch sie wiecej rusza i juz tak nie przybiera. moj syn obecnie wyglada jak 4 latek gdy mial roczek nikt nie wierzyl ze tyle ma, zaznacze ze nie byl klopsikiem tylko bardzo wysoki, wzrost zawsze ponad siatka waga ledwo sie miescila, i tak do teraz. nie przejmuj sie, oni tam maja inny swiat;)

Gość do lenasl.. i autorki
nie mów mi, że dziecko ulewa, bo mu zagęszczam mleko!!! kobieto!! Co za bzdury gadasz??? Mały ulewał od początku.. gdy karmiłam go piersią, gdy podawałam mu swoje mleko z butelki, przy mm i to nie, że sobie ulał przy odbiciu trochę.. (to akurat żaden problem) ale po godzinie, dwóch.. np. gdy spał.. nie jest to bezpieczne!!! Od 5 czy 6 tygodnia mleko ma zagęszczane nutritonem (bo mleko AR się nie sprawdziło).. z polecenia lekarza! Teraz wieczorem i rano mleko ma z dodatkiem kleiku ryżowego.. Jak bym mu dała ponad 160ml mleka, to już przy odbiciu spora (!!!) część ląduje na moim ubraniu, podłodze itp.. Dziecko się męczy.. wiem, bo sprawdziłam.. on może sporo wypić..i co z tego, skoro połowę zwymiotuje po godzinie? jaki jest sens dawania dużej ilości mleka? a jak dam mniej samego mleka, to krzyczy, potem szybko jest głodne.. więc lepiej dać mniej, a bardziej treściwe.. dzięki temu żołądek się nie rozciągnie, a dziecko nie będzie chciało jeść co 2 godziny (bo na mm nie jest to wskazane) I właśnie odkąd na noc pije mleko z kleikiem, to jeszcze się nie zdarzyło, by coś ulał... ! W dzień, gdy dostaje tylko mleko z nutritonem owszem, nadal trochę ulewa... w nocy już nie.. więc jestem spokojna.. i mały zadowolony, bo nic go nie męczy.. co do wagi dziecka uważam, że autorka wątku nie powinna bagatelizować sprawy.. wiadomo, że nie może drastycznie ograniczyć dziecku jedzenia.. ale spróbować przeciągnąć porę jedzenia chociaż o 15 minut.. potem pół godzinki.. poza tym.. może temu dziecku wcale nie chodzi o jedzenie?? Kto powiedział, że każdy płacz dziecka oznacza głód?? A takie karmienie przy każdym kwiknięciu nie jest wskazane.. Nie znam autorki wątku, więc nie powiem, czy tak robi.. ale to ponoć częste.. dziecko zapłacze, to szybko jedzonko, to będzie cisza.. jak wiadomo dzieci płaczą z mnóstwa innych powodów.. Po prostu dziecko powinno być pod opieką lakarza.. najlepiej, jak jest taka możliwość, by mama wysłuchała 2 różnych.. może któryś mądry lekarz jej poradzi jak postępować z dzieckiem, by było szczęśliwe, mama spokojna.. a w przyszłości by syn nie miał problemów z wagą, czyli z własnym zdrowiem..