Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Głupi temat, ja się nudzę

Pytanie do mieszkających w blokach:

Polecane posty

Gdzie trzymacie w siatkę z zapasem kartofli, cebuli itp. skoro nie macie ani piwnicy ani spiżarni z niższą temperaturą? Zawsze mnie to ciekawiło? Trzymacie je normalnie w szafce w kuchni czy w lodówce? Jak sobie razicie, żeby nie zgniły i jak najdłużej były dobre do spożycia?

rodzicie*

Gość ja trzymam takie rzeczy
na parapecie w kuchni , w ladnych koszykach wiklinowych albo drewnianych.

radzicie*

W blokach (szczególnie tych starych) jest zawsze strasznie nagrzane. Nie gniją wam takie rzeczy jak trzymacie na parapecie?

ja mam piwnice w bloku i tam trzymam ziemniaki , przetwory a cebulę kupuje na bierząco więc wrzucam do lodówki i po sprawie . W ogóle autorko skąd w ogóle Ci się wzięlo że w blokach nie ma piwnic ? mieszkałam już w kilku mieszkaniach i piwnica zawsze była

Wiem, że w blokach są piwnice, ale nie każdy ma wykupioną albo w pakiecie z mieszkaniem.

Gość kot bez butów boso chodzi
w blokach są piwnice i tzw. komórki lokatorskie i balkony są i zaskoczę Cię - w każdym mieszkaniu jest łazienka nawet

Na balkonie chyba nie da się trzymać takich twarzyw przez większą część roku, bo zimą zamarzłyby, a latem zgniły + mogłyby je wydziobywać ptaki.

Ja ziemniaki i cebulę kupuję na bieżąco, ale gdybym nie kupowała na bieżąco tylko np. ziemniaki na zime całą to trzymałabym w piwnicy :D Skąd pomysł, że w blokach nie ma piwnicy?:D No i... jest tam chłodno

U mnie jest piwnica, ale jest w niej bardzo ciepło. A wiele osób w blokach nie korzysta z piwnic, bo się boi tam wejśc.

Gość Juratka
Cebule w lodowce a zmieniaki w szafce ale malo ich jadamy o wolimy ryz, makarony, kasze wiec zieminiaki to nie jest temat dla nas. Poza tym to nieprl, kupujemy na iezaco. Nie kupuje 5 kg cebuli tylko kilka sztuk dziwne pytanie. A ty co kupujesz od razu 50 kg ziemniakow? Hahaja ja kupuje mac 2 kg

No przecież nie kupujesz chyba 10kg wora ziemniaków? :D Ja trzymam tam, gdzie garnki, mam wygospodarowane specjalne miejsce (taką foremkę), gdzie zawsze przechowuję ziemniaki i cebulę.

warzyw*

w wielu blokach nie ma piwnic :D albo są mikroskopijne, co więcej ogrzewane, ale zwykle są balkony

Gość tryczka
W szafce w kuchni. Nie gniją, bo zużywam na bieżąco, nie kupuję w workach po 15kg.

Gość mieszkająca w bloku
cebulę trzymam w szufladzie kuchenki gazowej, sucho tam jest, jak chodzi piekarnik otwieram szufladę, żeby nie grzało za mocno i tyle, a ziemniaki normalnie pod zlewem w koszyku, mam zawsze max. 5 kg , więc nie zdąży zgnić. A to, co jesienią się kupuje na zimę (ziemniaki) teść trzyma w swoim garażu, ma podpiwniczony i jest elegancko, wszystko z działki - marchew, pietruszka, buraki, cebula i jabłka idealnie się tam przechowują. Z garażu przywożą po worku, mamy do nich blisko i bierzemy z piwnicy po kilka kg (zawsze zrzucamy się wszyscy na ziemniaki oczywiście).

Nie każdy w blokach ma do dyspozycji piwnicę. W wielu naprawdę dużych blokach (takich typowych molochach z PRL-u jest więcej mieszkań niż piwnic i trzeba piwnice sobie wykupować, o ile w ogóle są jakieś wolne.

a to ciekawe, że nagle w tym temacie wszyscy piszą, że kupują na bieżąco, a jak są tematy o jedzeniu to wszystkie piszą, że kupują od rolnika w hurtowych ilościach :D ja osobiście kupuję tylko ziemniaki w worku bo jest dużo taniej :D

Gość abcdefghkobieta
ja mam normalnie piwnicę, ale np babcia nie ma piwnicy to nie robi zapasów rzeczy, które na bieżąco da się kupić i jak kupi 2kg kartofli to trzyma w kuchni i ma na takie rzeczy wydzieloną szafkę.

Gość loletta987
Hehe śmieszny temat :D Ja mieszkam w nowym bloku, piwnica jest zbudowana tak, że przez cały rok utrzymuje się tam stała temperatura ok 10 stopni. Więc spokojnie można tam trzymać warzywa i wiem, że sporo lokatorów tak robi. Ja kupuje na bieżąco, po 2kg i jest ok.

My mamy jako piwnice na korytarzu taki jakby dodatkowy pokój i on jest w zastepstwie piwnicy.Tam kazdy trzyma sobie co chce(kazde mieszkanie ma osobno taki pokoj),do tego mamy wozkarnie.Niektorzy trzymaja tam wozki,inni rowery...Dziwi mnie to,ze myslisz,ze w bloku to wszystko trzeba magazynowac w mieszkaniu.....

Gość loletta987
@ o-gryzek, jak ktoś ma dużą rodzinę to niech kupuje workami. Ja mieszkam z mamą i mężem i 2 kg ziemniaków starcza nam na tydzień. Nie widzę potrzeby kupowania po 15 czy więcej kg. A 2 zł raz w tyg wydać na ziemniaki to nie jest dużo.

Ja mam piwnicę w domu (nie mieszkam w blokach), ale jak czasami nie zniosę siatki do piwnicy i zostawię w szafce to kartofle bardzo szybko miękną i gniją, a cebula niedługo po nich. Cebulę można włożyć do lodówki, bo jest mała, ale siaty kartofli raczej nie, bo szkoda miejsca. Dlatego postanowiłam zapytać, tak z czystej ciekawości, jak sobie radzicie.

Gość abcdefghkobieta
aha - babcia ogólnie ma piwnicę, ale nie użytkuje jej tylko ma tam graciarnię. Nie spotkałam się żeby ktoś z moich znajomych w bloku nie miał piwnicy, poza jedną koleżanką, która wynajmuje w nowoczesnym apartamentowcu z zeszłego roku i tam faktycznie piwnic nie ma.

Gość abcdefghkobieta
autorko to chyba musisz mieć w tej piwnicy upał... Mój tata kupuje takie 20kg worki z kartoflami i nic mu w piwnicy nie gnije.

A i żeby was jeszcze bardziej zdziwić dodam, że mimo posiadania w pełni podpiwniczonego domu z podwórkiem to nie kupuję wora ani metra kartofli tylko normalne małe siatki na bieżąco. I żeby było zabawniej nie u żadnego chłopa, mimo że wieś rzut beretem, tylko w zwykłym Carrefourze. :P