Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaWkropce

Zerowka-problem

Polecane posty

Gość MamaWkropce

Moje dziecko chodzi do prywatnego przedszkola, za ktore place 350 zl. W styczniu stracilam prace, myslalam, ze szybko sobie cos znajde, wiec w marcu przedluzylam umowe z przedszkolem i od wrzesnia dziecko ma tam dalej chodzic-do zerowki. Orientowalam sie w szkole jak byly zapisy i powiedziano mi, ze przyjma 100 dzieci do zerowki. Jednak zostawilam dziecko w przedszkolu, bo tam moze przebywac od 6 do 17 i to by bylo na reke gdybym prace znalazla. Na chwile obecna dorabiam sobie 350 zl miesiecznie, ale i tak nam kasy nie starcza (ciagne z oszczednosci) na wszystko. Chcialam zapisac dziecko do szkoly, bo tam zarowka za darmo i teraz moje pytanie-skoro zapisy sie skonczyly, to istnieje jescze szansa? Kiedys bylo tak, ze rejonami sie przynalezalo do danej placowki i kazde dziecko z danego rejonu sie dostalo. U mnie na osiedlu jednak chcieli przyjac ograniczona liczbe dzieci. To jak to jest? Boje sie, ze w najblizszym czasie nie zmieni nam sie sytuacja, z praca ciezko, ciesze sie, ze znalazlam chociaz ta prace co teraz mam. I teraz miec to 350 zl za przedszkole robi mi wielka roznice.

Gość MamaWkropce
Czy ktoras z mam sie orientuje, jak to teraz wyglada w szkolach?

Szkoła przyjmie Twoje dziecko, pomimo zakończonej rekrutacji. Ale zrób to szybciej niż później, będziesz pewna, w jakiej grupie się znajdzie.

Gość MamaWkropce
Rozumiem, ze szkola musi przyjac dziecko mimo skonczonej rekrutacji? Dlaczego wiec w lutym powiedziano mi, ze przyjma 100 dzieci i o przyjeciu decyduje kolejnosc zlozenia podania? My teraz nawet zmieniamy mieszkanie na tansze z powodu sytuacji, gdy ja bez pracy na caly etat. Myslalam juz, zeby powiedziec w szkole, ze dopiero sie przeprowadzilam.

Gość MamaWkropce
Czy szkola bedzie rzadac jakies potwierdzenie adresu zamieszkania? Znalezlismy tansze lokum na tym samym osiedlu, umowa bedzie spisana legalnie, ale juz zameldowania tymczasowego nie bedziemy miec.

Gość MamaWkropce
*zadac, przepraszam za blad.

Jeżeli dla Twojego dziecka nie będzie miejsca w zerówce, to szkoła ma prawo dac je do pierwszej klasy- osobiście znam taki przypadek :/ Tyle, że Ci znajomi przeprowadzili się do innego miasta w październiku, więc wyjścia totalnie nie mieli. Zapisz dziecko jak najszybciej, póki roku szkolnego nie ma żeby się zorientować czy wcisnął do zerówki czy do 1 klasy

Gość MamaWkropce
Moje dziecko nie moze isc do 1 kl, w tym roku konczy 5 lat i jest pierwszym rocznikiem, ktory idzie do zerowki jako 5-latek.

Gość MamaWkropce
Wiec w zasadzie musi sie dostac do zerowki, bo jest 1 rocznikiem nowej reformy. Chcialabym by sie dostalo do szkoly na osiedlu. Chociaz sama juz nie wiem, bo w przedszkolu zbieraja podpisy rodzicow, by przywrocic dawny program nauczania.

a no to nie mogą dać do pierwszej klasy, więc nie maja wyjścia i muszą przyjąć dziecko do rejonu, chyba, ze nadal istnieje takie coś, ze jeśli nie ma miejsc to muszą wam zapewnić miejsce w innej placówce.

Gość MamaWkropce
Mamo 6-latki, no wlasnie, ja nie wiem, jakie sa przepisy teraz. Kiedys sie nalezalo pod rejon i kazde dziecko sie dostalo. Jutro pojde do szkoly i sprobuje dziecko zapisac.

Gość MamaWkropce
Chcialam, by dziecko do tego przedszkola chodzilo jeszcze nastepny rok, bo lubi dzieci, fajne zajecia oferuja i poszloby do 1 klasy potem z dziecmi, ktore zna.. Za kwiecien zaplacilam wlasnie, ale od maja bym wypisala i od wrzesnia dziecko poszloby do szkoly juz. Szkoda bardzo, ale coz.. nie spodziewalam sie, ze sie tak wszystko posypie.

Gość MamaWkropce
No wlasnie-w szkole powiedzieli, ze przyjma 100 dzieci i liczy sie kolejnosc zlozenia podan. Tyle, ze od wrzesnia do zerowki pojda az dwa roczniki 2007-08.

Gość aguteczek
Nie wiem jak z przyjęciami w szkole, teoretycznie w rejonie mają obowiązek przyjąć a jak z praktyką to nie wiem. Muszę jedynie wyprowadzić Cię z błędu bo dzieci z 2008 to już drugi rocznik, który idzie obowiązkowo do zerówki jako 5 latki. Pierwszy ten rocznik będzie tylko ze względu, że jako 6 latki idzie obowiązkowo do 1 klasy, bo dzieci z 2007 mają jeszcze wybór.

Gość MamaWkropce
Jutro sie dowiem, przejde sie do szkoly.

Gość MamaWkropce
Mam nadzieje, ze sie uda.

cokolwiek Ci powiedzą w szkole, to i tak muszą przyjąć dziecko jest obowiązek nauki od 5 roku życia i szkoła musi się ustosunkować

Gość MamaWkropce
Musza do tej na osiedlu, na ktorym mieszkam? Czy tu chodzi o jakakolwiek inna szkole w miescie? Niestety, do innych podstawowek jest dosyc daleko.

Szkoła ma obowiązek przyjąć Twoje dziecko do szkoły, nawet w środku roku. Ja przyjęłam pod swój dach 3 dzieci i jedno do zerówki też było z nich i w Grudniu została przyjęta tak jak i reszta do innych klas. Dyrektor szkoły ma obowiązek Cię przyjąć do szkoły, chyba że nie będzie miejsca w klasie i wyda stosowne pismo o przyjęcie dziecka do innej szkoły, ale musi on sam załatwić miejsce w szkole, jeśli tego nie uczyni, i będzie brak miejsca np. w zerówce , musi utworzyć kolejną klasę , rozdzieli większa klase na dwie. także nie masz czym się martwić.

Jest tzw. rejonizacja. Każda szkoła ma rejon z których przyjmują dzieci. Dowiedz się tego w szkole.

Gość MamaWkropce
Dzieki za odpowiedzi :) Ja podlegam niby pod szkole na osiedlu, tyle ze adres zameldowania mam gdzie indziej (70 km od miejsca obecnego zamieszkania), a tu niestety na tymczasowy meldunek nie mam szans. Czy to cos zmienia?

Ja dzieci zapisałam i po jakimś czasie do niosłam meldunki. Nie wiem jak w Twoim przypadku będzie , bo u mnie trochę inna sytuacja, Ty swoje dziecko zapisywać będziesz a ja nie mialam do tych dzieci praw jeszcze więc to dla szkoły zabezpieczenia bardziej.

Gość ewabielszczanka
u mnie sprawdzano miejsce zameldowania.zapisywano tylko dzieci z gminy...

Gość Tez mam taki dylemat........
Przeprowadzilam sie do duzego miasta teraz i tez chce dziecko zapisac, pojde jutro, dowiem sie i napisze, jak to u nas wyglada.

Gość MamaWkropce
Bylam zapisac dziecko, udalo sie, dyrektorka powiedziala, ze raczej wszystkie dzieci z rejonu beda przyjete.

Gość gość
Pomóżcie bo juz zglupiałam. Dowiedziałam się dzisiaj ze mojego dziecka mogą nie przyjąć do zerówki z braku miejsc. Corka musi iśc obowiazkowo do zerówki jako 5latek i chciałabym by chodziła na osiedlu a nie gdzies dalej. Czy oni rzeczywiscie moga mi dziecka nie przyjąć??

Gość gość
Pierwsze slysze by tak bylo

Gość gość
Muszą Ci przyjąć dziecko... może nie koniecznie gdzie byś dokładnie chciała... ale mamy obowiązek przedszkolny dla 5 latków i muszą was gdzieś wcisnąć do państwowej placówki

Gość gość
przecież rekrutacja trwa do kwietnia, muszą przyjąć dziecko jeżeli jest w rejonie

Gość gość
To ja wiem ze muszą przyjąć ale dlaczego nie na moim osiedlu a gdzieś daleko? Zawsze myślałam ze na osiedlu dziecko będzie chodziło bo to wiadomo najbliżej a nie gdzieś kilometry bić.