Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaWkropce

Zerowka-problem

Polecane posty

Gość gość
I jestem ciekawe jakie kryteria trzeba spelniac by dostac sie na swoje osiedle??

Gość gość
Mialam podobna sytuacje, dziecko w prywatnym predszkolu ale stracilam prace w styczniu ub. roku i w maju musialam dziecko wypisac ze wzgl. na brak kasy. Zapisalam dziecko do zerowki bez problemu do szkoly, ktora podlega mojemu osiedlu. Tez gadali, ze ograniczona liczbadzieci bedzie przyjeta, w finale jednak pryjeli wszyskie. I tez wynajmuje mieszkanie, nie mam tymczasowego zameldowania, mieszkam juz tu pol;tora roku. Teraz skladalam papiery do 1 klasy i moje dziecko automatycznie sie dostanie, bo chodzi do tej szkoly do zerowki. Ja tez bylam przerazona, bo w przedszkolu, ja by co dziecko moglo byc od 6-18. A w zerowce ma zajecia 3 dni od 7 do 12.12.30 a dwa kolejne od 12 do 16. Prece znalazlam w lipcu zeszlego roku, na dwie zmiany, wziela msobie opiekunke na 2 godzuny trzy razy w tyg.-starsza pania, ktora chce sobie dorobic do emerytury, wiec sie udalo.

Gość gość
No i mi w szkole, jak pytalam o ten meldunek powiedzieli, ze chyba nie trzeba miec tymczassowego, a skoro mieszkam tu poltora roku, to spokojnie. Bede musiala tylko zglosic w szkole z miejssca zameldowania, ze dziecko uczy sie w innej, takiej i takiej szkole.

Gość gość
Kurcze jestem tutaj zameldowana 8 lat, dziecko chodzi tutaj do przedszkola to i myślałam ze do zerówki nie będzie problemu.

Gość gość
szkola przyjmuje w 1szej kolejności dzieci zamieszkale w rejonie, ale moze byc tak ze dzieci takich jest wiecej i kolejnym kryterium jest chcoiazby posiadanie rodzenstwa w szkole, innym kryterium moze byc indywidualne rozpatzrenie prosby rodzicow z uzasadnieniem ze nie maja jak dziecka dowozic itp.. chcoiaz jesli dadza szkole powyzej 4km to gmina musi zorganizowac transport, tak mi syna woza busem, ale to nie ejst pewne ze ci przyjma bo mieszka w rejonie, moga odmowic np jesli regulamin rekrutacji w szkole brzmi ze liczy sie kolejnosc zgloszen dzieci ktore spelniaja kryteria bo wszystkie inne sa dopiero z atymi co mieszkaja w rejonie

Gość gość
Ja mieszkam w wielkim miescie wiec u nas pewnie nie będa zwracali uwagi czy zameldowane jesteśmy tutaj czy gdzies dalej bo szkół jest dużo. Tylko wiadomo co chodzic do szkoły za blokiem a co jechac na drugie osiedle na koniec miasta. Ale kogo to obchodzi.

Gość gość
na zameldowanie nikt nie patrzy bo liczy się zamieszkiwanie, nie dajcie się zbyć zameldowaniem, mam dziecko niezameldowane nigdzie i szkoła musi mi je przyjąć w 1szej kolejności w rejonie

Gość gość
No ale mowisz o 1 klasie a nie o zerówce bo do zerówki nie ma rejonizacji i moga Ci dziecka nie przyjąć. Maja do tego prawo.

Gość gość
nieprawda, jest taka sama rejonizacja jak do 1szej klasy, to czy dziecko chodzi do zerowkiw przedszkolu czy w szkole zalezy od rodzica i jesli rodzic wybierze szkole to kwalifikacje sa takie jak do 1szej klasy, to przedszkole moze nei przyjac bo nie ma rejonizacji i moze odeslac do zerowki do skzoly ktora ma obowiazek zapewnic dziecku spelnienie obowiazku szkolnego

Gość gość
Byłam i w szkole i w przedszkolu i powiedzieli w obu miejscach ze nie ma rejonizacji tylko jest do 1 klasy. Nie mam gwarancji ze mi dziecko przyjmą na osiedlu.