Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość norilka

Moje dziecko..

Polecane posty

Gość norilka

... potrafi sie samo bawic 2-3 h, zjesc i znowu powtorka. To chyba nie jest normalne jak na 8 miesieczniaka?

Gość dscdc
jezeli przyniesie ci jeszcze sniadanie do lozka to jest to w zupelnosci normalne jak na ten wiek

Gość dscdc
a tak na serio to czym sie martwisz? kazde dziecko jest inne. ciesz sie ze musisz sie nim zajmowac i nosic go caly czas.

Gość norilka
Nioe zeby zabawa byla czyms wyjatkowym, ale tak dlugo samodzielnie?

Gość dscdc
masz szczescie. moje w tym wieku chcialo wiecej uwagi ze strony mamy;) a mojej siostry syn byl takie jak twoje dziecko.

Doszukujesz sie czegos konkretnego? Moja starsza cora tez taka byla. Teraz ma 3 lata I potrzebuje wiecej uwagi niz jej 2 miesieczna siostra.

Gość serafinek
Witam, Może ktos jeszcze tu jest.... mam czternastomiesięczną córkę. I troszkę zaczynam się martwić :( nie wiem czy mam powody... Ostatnio za dużo naczytałam się (i naoglądałam) o autyzmie i mam nadzieje, że mnie to nie dotyczy, ale juz pomału sama głupieję, czy nie na siłę szukam czegoś u swojej córeczki. Od początku... dlaczego zaczęłam tak w ogóle myśleć .. jakiś czas temu byłam w gościach i okazuje się ... ze moja córka nie zawsze reaguje jak ją ktoś (bądź ja) wołam po imieniu... Zaczęła chodzić i raczkować dokładnie miesiąc temu :( (wiec późno jak na dziewczynkę) za to gaworzyła od małego a teraz krzyczy ;p ku utrapieniu sąsiadów.... często obserwuje swoje dłonie... obraca nimi (ale nie tak jakby wkręcała żarówkę, ma wyprostowane palce i obserwuje wierzch i wnętrze dłoni....) bawi się normalnie zabawkami, ale pluszaków to wręcz boi się... nie chce ich dotykać i tym bardziej nie chce żeby i ją dotykały one... innymi zabawkami bawi sie normalnie (puzzle drewniane i plastkikowe) bo bierze i rzuca po podłodze... i czasem nawet próbuje ułożyć wierze z dwóch klocków - co jej niestety nie wychodzi. Nie chce pokazać gdzie jest tata albo mama, nie pokazuje gdzie jest oczko u lali albo nosek... i tak ze wszystkim. Zauważyłam że jak sie bawi( obraca karty książki (nie zwracając uwagi co w niej est) liczy sie tylko obrócenie kartki na następną, to robi to tylko jedną reką - prawą. A pamietam jak wcześniej bawiła się innymi zabawkami i przekładała z rączki do rączki. Nie wiem co mam o tym myśleć...jak czytam co inne dzieci potrafią w wieku 14 m-cy to jestem przerażona... :( nie wiem czy powinnam się martwić? przecież dzieci rozwijają się w różnym tempie.. bardzo proszę o poradę....

Gość szatyyyyyynka27
a jak reaguje na przytulanie,glaskanie itp.mowi w ogole?

Gość jajjajaj
Serafinku nie martw wie ale skonsultuj sie dla swojego spokoju z pediatra

Gość sadfghjkl;'\
a szczepiłaś na odre świnke i różyczke?

Gość zonaKraka
Serafinek- co do chodzenia, to jest to w normie! Dzieci mają czas do 18 mca, więc 13 mcy to zupełnie normalnie... Nie wiem skąd pomysł że dziewczynka powinna, czy zwykle robi to, szybciej- spotkałam się z takimi teoriami odnośnie mówienia czy nocnikowania, ale chodzenia- nigdy, i w życiu tego też nie zauważyłam. Co do pluszaków- myślę że każde dziecko ma swoje widzimisię, mój synek lubi głośną muzykę, nie bał się nigdy odkurzacza czy blendera, a przestraszył się... grającej książeczki, i to była jedyna rzecz której się bał, nawet podejść i dotknąć nie chciał. Na wieże jeszcze ma czas. a książeczki- mój też dopiero po roczku zaczął się nimi interesować, ale powoli, musiały być duże, wyraźne obrazki, najlepiej pojedyncze ale też koncentrował się głównie na odwracaniu kartek, czas na opowiadanie o obrazkach, nie mówiąc o czytaniu wierszyków, przyszedł później. Jak ma inaczej kartki przewracać :) Nie widziałam żeby dziecko z rączki do rączki kartki podawało. Dłońmi kręci czasami też podobnie, tzn. robi to raczej w dół albo przed sobą, nie podnosi do góry, jak jest czymś przejęty, głównie jak na komputerze widzi coś ciekawego, czy na wystawie sklepu czy na spacerze- coś co by bardzo chciał dotknąć ale nie może dostać, ale i czasem jak mysli o tym w domu. Teraz gada i wiem już że chodzi o konkretną zabawkę czy zajęcie. Też długo nie reagował na imię, fakt- pokazywał różne rzeczy, ale np. nie odróżniał najprostszych kształtów do 1,5 roku, a do 2 lat- kolorów. Za to były rzeczy w których był świetny i jestem pewna że Twoja córeczka też coś potrafi.

Gość to dobrze.
masz spokoj ;) jak ja nie znosze wszedobylskich, wrzeszczacych bahorow.

Gość serafinek
Witam, Dziękuje za wasze odpowiedzi. szatyyyyynka27 - lubi się przytulać i nigdy nie było problemu, żeby nie tuliła sie ( i ja ją tez zawsze wytuliłam ) bo ja jestem bardzo tulaśna mamusia ;p mówi : dada, tata, mama, mja, brr, ja-ja,, i takie tam dziwne swoje słowa :) ale chyba jeszcze nie rozumie dokońca co mówi, no może poza mja i mama czy tata... Nie szczepiłam jeszcze na odrę świnkę i różyczkę - w przyszłym miesiącu będe szczepic dopiero. Zonakraka - dziękuje :) uspokoiłam sie - dzięki wam :) poczytałam jeszcze troszke na temat dziwnych zachowań dzieci i stwierdziłam, ze póki co nie mam sie chyba czym martwić. Moja dziewczynka od małego była zosią samosią, od trzech tygodni zaczęła chodzić , raczkować i jest bardziej komunikatywna niż wcześniej. Od urodzenia potrafiła patrzec na ciebie i rozróżniała kim jestem, natomiast jak ktoś coś mówił do niej albo ją wołał to miała go w nosie... teraz pomału reaguje.. ale nie za każdym razem... dlatego się zaczełam zastanawiać... ale chyba wszystko w porzadku. Przyjełam (bo tak wszyscy mówili) że dziecko w tym wieku to już robie/umie/ itp.... a przecież kazde dziecko jest inne ... Ponadto od małego nie mówiłam do niej po imieniu ale od niedawna. Wcześniej uzywałam innych zmiekczeń i moze dlatego jest jak jest... :) Dziękuje za wasze odpowiedzi :) uspokoiłam się :) życzę wszystkim zdrowych i pogodnych maluchów :) a ja jak narazie wstrzymam się z "poszukiwaniem symptomów", bo moja malutka ma jeszcze czas na rozwijanie się i chłonięcie świata, bo zaczęła to robić od niedawna :)a do dwóch latek jeszcze daleko :D