Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama2DziewczynekL

dziecko na 5 czy 9 godzin do przedszkola???

Polecane posty

Gość Mama2DziewczynekL

Witam Mam 2 córki - 2,5 i 0,5 roku. starszą chcę zapisać do przedszkola od września (bedzie miala 3 lata). Mam dylemat, czy zapisywać na 5 czy na 9 godzin. Problem polega na tym, że czesto pracuję popołudniami i gdyby córka zostawala na 9 godzin, co najmniej przez 3 dni w tygodniu mijalybyśmy się w drzwiach. Czy korzystniej dla dziecka od razu wiecej czasu spedzac z innymi dziecmi, czy jednak z mama, tym bardziej ze jest jeszcze polroczna corka, o ktora starsza bywa zazdrosna?

Gość kwasu nie jadam
tak daj ja na 9 odrazu a biedne dziecko zapomni jak wyglada matka

Gość gfhmmm
możesz mieć problem z zapisaniem na 5 godzin, bo niektóre przedszkola przyjmują tylko na co najmniej 8.

Gość Ajjjsza
Zapisywanie tak małego dziecka do przedszkola na 9 godzin jest bestialstwem. Trzylatek potrzebuje przede wszystkim poczucia bezpieczeństwa, a wiesz dobrze, że przedszkole mu tego nie zapewni. Dziecko w tym wieku oderwane na tak długo od rodziny ma spore szanse na nabycie w przyszłości cech socjopatycznych. Przykre, ale zapewniam, że jak najbardziej prawdziwe. Trzylatek da radę maksymalnie przez 5 godzin przebywać w przedszkolu bez szkody dla rozwoju społeczno - emocjonalnego.

Gość frutka****
U mnie do państwowego nawet nie ma możliwości na 5 godzin zapisać minimum to od 7:30-14:30.Moja zaczęła chodzić dopiero w wieku 4 lat, wcześniej nie dawałam bo i nie musiałam.Zaprowadzam ja na 8:10 a zabieram o 14:10 oczywiście place za godziny jak w deklaracji. 9 godzin to strasznie długo ,moja jest starsza a marudzi ze tam za długo siedzi a co dopiero młodsze.

Gość MIASIAISAISASAASA
a jak rodzice pracuja i nie maja wyjscia. i dziecko musi byc w pzedszkolu re 9 h. Moja przez ponad 2 lata byla od 6-16.

Moja 3latka poszła od razu na 8 godzin i żadnej traumy nie ma, wręcz nie chce wracać do domu, tak się lubi bawić z dziećmi. Moja jest od 8-15, mają też poobiednią drzemkę. Nie przesadzajcie.

Mam to szczęście że córka nie miała problemu z adaptacją do przedszkola, poza tym mamy przedszkole 100 m od domu, a do pracy 5 minut spacerkiem, więc mam fajnie.

Gość MIASIAISAISASAASA
a

Gość 090-0
przecież zapisy do przedszkola już się odbyły na ten rok.

Gość gość
ja mam ten problem chce dziecko posłac na5 godz. ale u nas jest tylko na na 9 godz. dziecko może być 5 godz. ale i tak trzeba zapłacić za 9 godz