Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porcja rosołowa

jak drogie mamy gotujecie rosół ?

Polecane posty

ciuciuciaa - używając wiele innych przypraw o których pisałam wczesniej zastepujesz tzw. kostki rosołowe i vegete.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam drugi nick
Gdyby wszyscy mysleli tak jak ten co mówi że rosół to rosół i nie można nic zmieniac, to byś się kochany żywił do dzisiaj podpłomykami i pieczoną nad ogniem rybą bez soli. :P W kuchni najważniejsze to zjeść smacznie, a nie zgodnie z jakimś tam zapiskiem albo tradycją :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
warzywa przesmażasz na masle????? Boze ludzie skad wy takie bierzecie rpzepisy ??buhahaha:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
rosół to rosoł a nie jakaieś kombinacje!!! Jak juz kombinujecie to nie nazywajcie tego "czegos" rosołem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dokładnie tak. Nauczyła mnie tak jeszcze moja prababcia jak zyła. Rosół pyszny, wszyscy chwalą. Jakiś problem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
A z tym wylewaniem peirwszej wodu to zupełnie zgłupiałam:-D jak można cos takiego wylewac, rpzeciez to jest wywar z mięsa!!! Nie no zaraz tu padnę:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
łakowilk to znaczy ze twoja babcia nie miała pojęcia o gotowaniu🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak dla mnie slaby
haha, chyba ktoś się nudzi ze warzywa jeszcze smazy, a potem i tak gotuje, bezsens:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak dla mnie slaby
ale to ze ludzie pierwsza wode z wywaru wylewają to slyszalam, ale ja tego nie praktykuje, to mnie nie dziwi, ale smażenie owszem:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mala mniejsza najmniejsza 22
Ja tam gotuje z udek-zalewam 2 uda zimną woda i gotuje 30 minut razem z liscmi laurowymi i zielem angielskim. Zbieram pianę tą co sie robi na wierzchu(widzialam u gordona ramseya:P). Potem wrzucam marchew(ze 4 duze), pietruszke(jedną duża), kawalek selera, kawałek pora , dużą opieczoną cebule. I na wolnym ogniu sie gotuje ze 40 minut. Sól, pieprz(pieprze duzo). I gotowe:) ps . nie lubie na wołowym rosolu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 369852147
369852147

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wydaje mi się, ze osoba, która nie potrafi ugotowac rosołu bez glutaminianu sodu nie powinna innych pouczac na temat gotowania. Ja też smażę warzywa, mój rosół jest pyszny i nie wali chemią jak twój. :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
Powielasz jakieś głupie błedy swojej pababci . Nigdy w zycu nie słyszlam zeby odlewac peirwszą wodę z rosołu, co za głupota i marnotrawienie smaku który zdarzyl sie wydobyc z miesa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak dla większej liczby osób, to na kurczaku rosołowym, jak tylko dla mnie i dla męża to na 2 udkach z kurczaka. 1. mięso wrzucam dopiero do wrzącej wody i gotuję na b. małym ogniu utrzymując w stanie lekkiego wrzenia ok. 30 minut, żeby nie wydało dużo szumów. 2. zbieram szumy. 3. dodaję warzywa: 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1-2 liście kapusty albo, ćwiartka korzenia selera i 1 przyrumieniona mała cebula. gotuję dalej na niewielkim ogniu ok. 20 minut. 4. dodaję 4-5 ziaren ziela angielskiego i tyleż listków laurowych, jeśli mam pod ręką, to również świeże liście maggi. gotuję jeszcze ok. 10 minut. 5. sól, pieprz, nać pietruszki i ew. maggi w płynie dopiero podaję po rozlaniu rosołów - każdy do smaku sobie doprawia. xx wg mnie kluczem do dobrego rosołu jest wrzucenie mięsa dopiero do wrzącej wody i długie gotowanie na małym ogniu - wtedy jest klarowny. xx faktycznie czasami warto dodać trochę wołowiny, wtedy ma wg mnie słodszy, głębszy smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dokładnie tak robię i wychodzi pyszny. Żadnego smaku nie wylewam, nie martw się, smaku ma aż nadto:) A przesmażenie warzyw to chwila, nawet ja przy moim beznadziejnym lenistwie znajduję na to czas. A że lubię dobrze zjeśc to czemu nie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A po co smażyć warzywa tłumaczyłam na pierwszej stronie. Pomysł zaczerpnięty z kuchni włoskiej, a kto jak kto, ale Włosi na gotowaniu się znają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
messol jasssne jadłam juz takie rosołki bez glutaminiamu i wiesz co? Szpitlano stołówkowe jedzenie jakos mnie nie kręci🖐️:-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
Nigdy nie wrzuca się mięsa do GOTUJACEJ wody🖐️ kolejna mądra:-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mnie najbardziej smieszy jak ktos piszę, ze rosół bez kostki czy vegety to rosół szpitalny :):) Ten ktoś musi miec nieźle zjechane kubki smakowe :):) Poza tym ten "specjalista" nie słyszał chyba o swieżym lubczyku czy magi. Ja uwielbiam rosół na porcji rosołowej z kury i kawałku wołowiny. Nie wylewam wody tylko zbieram te szumowiny z góry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mój przepis: Rosół wołowo-drobiowy: (zupa na 2 dni dla 4 osób) legenda: g-gorzki, sł-słodki, o-ostry, sn-słony, k-kwaśny g - 4l wrzącej wody, dodać: g - 1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy, sł - 1/3 łyżeczki kminku, sł - 1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością (np. gicz), gotować 1,5godz. a potem dodać: sł - 4-5 średnich pokrojonych marchewek, sł - dużą pietruszkę(przekrojoną wzdłuż), o - skrzydło indyka o - 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera, o - 3 pokrojone ząbki czosnku, o - 1/2 łyżeczki imbiru, o - pieprz cayenne na czubku noża sn - łyżeczkę soli do smaku, k - szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek, Gotować ok. 1godz. Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem (g), dodać szczyptę majeranku (g), szczyptę kminku (sł), dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym (o). Można podawać z makaronem (najlepiej żytnim), ziemniakami, kaszą kuskus lub kaszką kukurydzianą. Jeśli chcemy aby rosół był silnie rozgrzewający - gotujemy go tylko na wołowinie, cielęcinie lub baranienie."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
mireczkowata buhahahaha a ty myślisz ze maggi to niby co?? poczytaj sobie na etykiecie kochana🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iaww
messol, to chyba musi być rewelacyjny pomysł-ten Twój przepis... Czy smakuje równie dobrze, jak brzmi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciuciuciaa
A ta znowu daje przepis na pseudo rosoł z imbirem, majerankiem i tymiankiem:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dlaczego błędy? Jeżeli zupa wychodzi taka, że nieraz osoby, które miały okazję spróbowac prosiły o porady dotyczace gotowania rosołu (a nie uzywam kostek czy maggi) to znaczy, że jest to zupa dobra, prawda? A próbowałam tez zrobić bez wstępnego obgotowania i czegoś mi jednak brakowało. To, że ktoś coś robi inaczej niż akurat ciebie uczono naprawde nie oznacza, ze robi coś źle. T

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fgfgggggggggggfffffffffff
ffffffff

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeżeli ktos twierdzi, ze rosół bez glutaminianu jest niedobry, to znaczy, ze jest od niego uzalezniony lub/i nie potrafi dobrego rosołu ugotować. Wiec, ciuciuciaa, zamiast krytykować sposoby innych, poczytaj, doucz się, to może kiedyś też się nauczysz tej sztuki. :p Bo kucharka z ciebie marna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciuchcia- Ty z gotowaniem chyba niewiele masz wspólnego...A ze zdrowym już bankowo. Znasz takie zioło LUBCZYK, zwany przez niektórych magi? Czy słowo magi kojarzysz tylko z brazową butelka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fgfgggggggggggfffffffffff
ppppppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×