Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona tańczy dla dzieci

Moczenie wtórne

Polecane posty

Czy ktoś spotkał się z pojęciem - moczenia wtórnego? Dziecko (2,5 roku) po prawie pół roku sikania na nocnik, od tygodnia sika non stop w majtki... i tu mam pytanie: Czy powinnam mu zakładać pampersa na dzień (już nie wyrabiam) czy w ten sposób go "nie cofnę" w rozwoju. Jutro chce zbadać mu mocz, ale nie wydaje mi się, żeby był chory.

Gość Zrob jej badania
w zyciu nie zakladaj malej pampkow,k bo ją cofniessz zupelnie w rozowju, ona sie przyzwyczaji do komfortu w postaci pampersow i dopiero bedziesz na nowo opieluchowywac ją po takim czasie Precz z pomyslem z tymi pampersami, dla dobra jej i twojego Moja sie moczyla i moczy czasami jak ma chory pecherz i drogi moczowe zainfekowane zrob jej badania moczu ,moze ma bakterie

Gość Zrob JEMU badania
Przepraszam ,ze pisalam o Dziewczynce, tak z przyzyczajenia o swojej pisalam w zenskim odniesieniu zrob JEMU badania

Dzięki. Chce jutro zrobić. Czytałam, że sytuacja w domu może źle wpływać na ''te'' sprawy... więc trochę pokładam się w tym :-(

Czy ktoś coś jeszcze na ten temat wie?

Gość gryczka
Moczenie wtórne zdecydowanie może (i zazwyczaj jest) związane z jakąś trudnością emocjonalną u dziecka. Może się pojawiać gdy urodzi się rodzeństwo, rodzice się rozstają, po przeprowadzce, zmianie przedszkola itp. Odradzałabym pampersy. Według mnie powinnaś wykluczyć przyczyny fizjologiczne (czyli badania moczu i ewentualnie inne, które zleci lekarz), a potem skonsultować się z psychologiem dziecięcym. Moczenie wtórne stosunkowo łatwo się leczy, a w najgorszym przypadku dziecko z niego wyrasta. Trzeba jednak się tym zająć, bo najwyraźniej Twój syn ma jakiś kłopot (prawdopodobnie), z którym nie może sobie poradzić i w ten sposób go uzewnętrznia.

Dziękuję;

W niedalekim czasie przyjęłam do swojego domu 3,5 letniego chłopca i zaczęło się tak samo, tylko że nie tylko siku ale i kupa w bielizne i ubranie... Stwierdziłam , że on po prostu jest przyzwyczajony do takiej higieny , jeżeli matka go nie nauczyła przez 3 lata to mu to teraz odpowiada. Jednak ja nie wróciłam do pampersów, kilka razy dziennie pytam czy chce siku i sadzam go , zdarza sie to co raz mniej . Powrót sikania może mieć podłoże psychologiczne , może w domu coś się wydarzyło czego dziecko się wystraszyło...

No, stawiam na podłoże emocjonalnie, bo ostatnio nie dogaduję się z mężem;

Badanie ogólne moczu Ciezar własciwy 1,015 g/ml PH 6,5 Leukocyty neg Azotyny neg Białko neg Glukoza neg Ciała ketonowe neg Urobilinogen neg Bilirubina neg Krew neg Barwa p,yel Mikroskopowy osad moczu Nabłonki pł pojedyncze w prep Leukocyty pojedyncze w prep Erytrocyty sw 0-1 wpw Czy ktoś potrafi odczytać wynik?

Up