Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plastuiu

czy w 4 tyg. ciązy mozna nosic ciezkie rzeczy?

Polecane posty

Gość plastuiu

lub np dziecko nosic na rekach?

Gość nie, w 4 tygodniu
to tylko lezeć i miarowo oddychać :-o

Gość iasjopsapds
zapomnialas dodac ze w 4tyg juz tylko lezec na L4

Gość zxzx
A jak myślisz co robią matki mające już dzieci?

Gość jak go przekonac do zupek
Moja kuzynka jest w 8 tygodniu teraz, ale ciążę lekarz potwierdził w 4 i już wtedy lekarz zabronił dźwigać jej nawet słoika z majonezem :O Ale ona jest po jednym poronieniu i poważnej operacji.

Gość można, ciąża to nie choroba
.

Gość można, ciąża to nie choroba
jak go przekonac do zupek Kuzynka była w ciąży zagrożonej,więc to inna bajka.

szczerze mówiąc najbezpieczniejszy na wszystko jest 2 trymestr, moja lekarka mówiła, że nawet powinno się zrezygnować ze współżycia do 10tc. Co do dźwigania nie pytałam, ja dmuchałam na zimne i nie dźwigałam, a nie miałam dziecka w domu więc nie pytałam ;)

Gość agata z podkarpaciaaa
bylam po ciezkiej operacji bylam w ciazy a i tak zapierdalalam w pracy do 16 tc.

Ja nosiłam dzieci - w pierwszej ciąży malutką córkę znajomej, w drugiej praktycznie od początku do końca ciąży swoją około 15kg córkę. Czasem jak źle się czułam to nie, ale tak o to przez całą ciążę zdarzały się sytuację, że była potrzeba. Ale jak pracowałam na początku ciąży na hurtowni farmaceutycznej to tam trzeba było ponad 20kg kartony zdjąć z regałów i tego nie robiłam

Gość millinn
Nie można dźwigać szczególnie na początku ciaży.

Gość co sie dzieje z ludzmi?
co innego nosic dzieci a co innego dzwigac coś non stop np. w pracy.

Gość mama007
mi lekarz kazał się oszczędzać właśnie szczególnie w tych pierwszych tygodniach. Ale jak już masz małe dziecko, które trzeba wziąć na ręce, to co zrobić?

Gość plastuiu
same więc widzicie, że zdania są podzielone wiec nie jest to takie jednoznaczne, ze mozna. ja od siebie dodam, ze juz raz poronilam. nadal zastanawiam sie czy jak mnie ktos poprosi o przeniesienie donicy z ziemia to pomoc czy nie i tlumaczyc, ze nie bo jestem w 4 tyg. ciazy. troche smiesznie moze zabrzmiec

Gość do Bubble Shooter
mnie wnerwia mówienie " ciąża to nie choroba" ale to jednak stan inny od normalnego. stan, w którym nalezy na siebie uważac. Bo skoro to nie choroba to dzwigajmy ile wlezie, pracujmy w dpsac gdzie sie dzwiga non stop chorych ldzi, pracujmy w marketach przy dostawach towaru, co z tego, że sie bedzie dzwigac 30 kg worki z ziemniakami i będzie cie ciągnac cięzkie wózki z towarem - przeciez ciąża to nie choroba.

Gość nie, nie tylko Ty
co inego nosic dziecko do ktorego org jest rzywyczajony a co innego ciezki karton - ine rozlozenie srodka ciezkosci i jednak przy przenoszeniu rzeczy napina sie mocno brzuch, naciaga wiezadla, czego nie ma w syt. noszenia kilkulatka, sa to rozne sytuacje ktorych nie nalezy w ogole porownywac

Gość zależy..
szybko się dowiedziałaś, że jesteś w ciąży.. (bo liczysz od pierwszego dnia okresu, prawda?) a tak poważnie, to wszystko zależy od lekarza.. ja jak się dowiedziałam o ciąży to starałam się uważać, nie denerwować (co się nie udało, bo ktoś mnie w pracy bardzo wkurzył), nie przemęczać się.. Do lekarza trafiłam dopiero w 7 tygodniu i od razy dostałam zwolnienie (wcześniej ciąża pozamaciczna i poronienie).. miałam zakaz dźwigania rzeczy powyżej 3 czy 5 kg.. odpoczynek, mało stresu itp.. Wszystko zależy od sytuacji... lekarz to może ocenić..