Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Athelgast

Czy polacy powinni oddać innym narodom część swego terytorium?

Polecane posty

Wydaje mi się, że prawo polski do pomorza, prus, całego śląska (dolnego i górnego) jest mocno dyskusyjne...

Ponadto spotkałem się z opinią, że Polacy, jako naród nie dorośli do tego, by o sobie stanowić. Pewien starszy kolega powiedział mi, że całą Polskę powinni oddać sąsiednim narodom w dzierżawę. Bo żaden rząd po 45 się nie sprawdził. A inny starszy znajomy powiedział mi wprost, że przyszłość polskiego narodu jest w diasporze, tudzież pod zaborami...

BSA, Zwiad, Oberschlesien, Bezimienne Wzgórze - to ty zjebie? Po II wojnie światowej Polska miała pełne prawa do pogranicza zachodniego (tereny przyległe z Pomorzem i Wielkopolską), Gdańska i Górnego Śląska. Jednak Niemcy stosowali wojnę na pełne wyniszczenie, to słusznie, że zajebaliśmy im resztę.

Gość _____________OLO______________
..i Niderlandów...które ja waści daruję....!

Nie porównuj mnie do BSA pseudostudencie etnologii, elektryki i CHGW czego jeszcze. Stawiam proste pytanie, czy państwo polskie w takiej postaci jak obecnie ma rację bytu...

Gość ererrtrtttyty
nie takie rzeczy sie dzialy w Polsce i jakos wciąz Polska trwa, wiec mysle, ze i za 100 lat bedzie, zobaczcie ile rozbiorow bylo, a jakos sie podźwignelismy.

Elektroniki debilu, a nie etnologii czy elektryki. Państwo polskie ma rację bytu. Fakt, że jest rządzone przez stado debili.

Się zastanawiam, czy nie lepiej byłoby dla polaków, żeby oddali się pod kuratelę Niemiec, Rosji, Białorusi. Powiedzmy sobie szczerze: w XVIII wieku na pomorzu mówiono po dolnosaksońsku!!!

Etnologii, etnografii, elekroniki, elektryki. Już jeden dzisiaj zaczął cię prostować, po tym jak pogubiłeś się w zeznaniach...

Powiedzmy sobie szczerze. W starożytności pomorze, wielkopolska, mazowsze były ziemią Gotów i Wandalów!!! Na śląsku mieszkali Celtowie.; słowianie byli w polsce nieobecnii!!!

Gość a może stąd coś
ja już tracę wiarę w to, że kiedykolwiek w Polsce będzie dobrze... zgodzę się z tym, ze Polacy nie potrafią rządzić - ani krajem ani nawet małą firmą, no jakaś taka mentalność złodziejska u nas jest ;) ale terytorialnie to nie wiem czemu nie mielibyśmy mieć prawa do czegokolwiek.

Gość ererrtrtttyty
za 50 lat tych debilow juz nie bedzie, wyzdychają, bedzie nowa wladza, mam nadzieje ze lepsza, ale Polska nie zginie na pewno.

W XVIII wieku nad Łabą 100 km na południe od Hamburga było miejsce, gdzie żyli Słowianie. Było to plemię Drzewian. Więc nie pierdol głupot, że Pomorze Zachodnie było niemieckie. Prawie całkowita germanizacja Pomorza miała miejsce dopiero pod koniec XIX wieku (ale na pograniczu i koło Słupska Polacy i Słowińcy się obronili).

Ale połabian nie można nazwać polakami, a obecność Sasów i Holendrów na pomorzu, Gotów i Wandalów w wielkopolsce i Duńczyków na wyspie wolin jest niezaprzeczalna!!!

Gość ANsox
Stalin dał nam Śląsk, Pomorze i Mazury a polska prawica zamiast wystawić mu pomnik pluje na niego i krzyczy, że woli Ukrainę Zachodnią odbić Ukraincom a to co dał nam Stalin oddać Niemcom.

Prędzej Rosewelt i Churchill. Stalin zatrzymał swą armię 40km od Warszawy podczas powstania. Trzeba tępić a nie zachwalać czerwoną zarazę? Po co te kłamstwa?!

Ślonsk górny i dolny nie należy się Niemcom, bardziej bym powiedział że Czechom, a jeszcze bardziej to Rzeszy Morawskiej, czyli Ślonzakom i Morawianom. Niemcy tu gospodarowali przez stosunkowo krótki okres czasu, natomiast Czesi to kilka wieków władali tymi terenami, założyli miasta, choćby Wrocław.

Athelgast- Błąd, Churchill chciał zatrzymać armię Czerwoną na Ukrainie, miał taki plan, aby nie atakować Normandii, ale uderzyć od południa po przez Grecję, to wdrzeć się na Węgry, Czechosłowację i Polskę, tym samym odcinając armię Czerwoną. Stalin miał inny plan, czyli taki aby on atakował od Wschodu a alianci od zachodu, ten plan poparł Rosewelt i Churchill tym samym musiał ustąpić.

Wrocław został akurat przez polaków założony. Podczas rozbicia dzielnicowego Był rządzony przez piastów śląskich i powoli germanizowali. Taki wrocławski król Henryk Probus tak naprawdę był i niemcem i piastem jednocześnie. Przy ponownym zjednoczeniu polski Łokietek definitywnie zrzekł się całego śląska na rzecz czech

Ale granice zostały ustalone w jałcie. A i tak poslka niepodległość po wojnie nie miała większego znaczenia...

Gość ANsox
Churchill chciał nam dać tylko pół Śląska i nie chciał nam dać Szczecina.

Polska byłaby superpotęgą teraz, gdybyśmy mieli dzisiejszą granicę zachodnią, dawną wschodnią + okręg kaliningradzki. Kraj na ponad pół miliona kilometrów kwadratowych.

Błąd żydzie bo gród we Wrocławiu został założony przez czeskiego księcia Wratysława (czes. Vratislav I.) panował 915-921.

Czarny Rycerz- A co mają powiedzieć Austro-Węgry czy Prusy? To była prawdziwa potęga, zarówno militarna jak i gospodarcza i to stosunkowo nie tak dawno temu.

Prusy światową potęgą były dopiero po zjednoczeniu Niemiec (kiedy połączyły się z Bawarią i innymi landami). A Austro-Węgry były skazane na upadek, bo Słowianie stanowili ponad 50% mieszkańców i nie chcieli być gnębieni.

Gość ja moglbym cie bsa oddac
do chin za twoje glupie herezje by cie skrocili o glowe 🖐️