Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bądź sobą

schemat żywienia, mamy wcześniaków.

Polecane posty

Urodziłam Synka w 35tc i tak się zastanawiam, jest na mm i powinnam mu wprowadzać pokarmy w 4-5 mcu, ze względu na wcześniactwo zrobić to dopiero w 5, czy mogę spokojnie w 4?? Jak to u Was było?

Gość hej hej to
a ile wazyl przy urodzeniu?

Ja wprowadzałam normalnie. Mój syn wszystko ładnie tolerował i nie było problemów. Ale ja nie miałam dobrego pediatry, który chociaż zasugerowałby żeby trochę uważać. Kiedy syn wyszedł z większości dolegliwości wcześniaczych kazali traktować go jak zwykłe dziecko. Nikt mi wtedy nie mówił, że powinnam brać pod uwagę wiek korygowany- ani przy karmieniu, ani przy szczepieniach.

Przy urodzeniu : 51cm 2800g. Ja się jeszcze nie pytałam o to, bo 24 idziemy na szczepienie i wtedy zapytam. Jest duży, obecnie waży ponad 5 kg. Ma skazę białkową. Pytam z ciekawości ;) bo mam jeszcze ponad miesiąc :]

Ja bym się nie speszyła z rozszerzaniem diety. Młodsza córa miała podejrzenie alergii pokarmowej i jej wprowadzanie stałych pokarmów- za radą gastrologa- przesunęłam o ponad miesiąc- tym bardziej, że jest dzieckiem z pogranicza i po porodzie miała trochę cech wcześniaczych. W sumie okazało się, że dobrze na pokarmy reaguje ale takie małe opóźnienie na pewno jej nie zaszkodziło.

Gość mijan
moja corka tez urodzila sie w 35tc wazyla 2700g i jest na mm. Ja rozszerzalam jej diete po 3 mies. - zaczelam najpierw od marchewki. Ogolnie nie ma zadnych problemow - tylko od urodzania ma nietolerancje laktozy (teraz w 9 mies. jej sie zmniejszyla) i od poczatku rozszerzania diety nie moze jablka

A dlaczego tak wcześnie? Pytam, bo wszędzie czytam że powinno się wprowadzać od 4 :) ja się zastanawiam nad 5, ale ze względu na to, że on zaczyna wszystko robić jakoś 3 tygodnie później, przewracanie na boczki, głużenie, podnoszenie główki. Dlatego się zastanawiam, bo gdyby robił wszystko tak jak dzieci urodzone w terminie to bym się nawet nad tym nie zastanawiała.

od 4 miesiąca= po skończeniu 3 miesiąca ;) Czyli nie wcześnie tylko normalnie. Mój rozwija się jak dziecko urodzone w terminie, przynajmniej tak mi się wydaję. Po urodzeniu miał objawy wcześniactwa ale teraz chyba jest ok. W pon idę do kolejnej kontroli do poradni wcześniaków to się właśnie dowiem czy prawidłowo się rozwija.

Gość hbfjdyvy
dietę rozszerza się po skończeniu 4 miesiąca!

od 4 miesiąca, ale chyba skończonego, tak mi się wydaje. No my już do żadnej poradni nie chodzimy, tzn tylko rutynowe kontrole, bo wg badań jest okey. Jak byliśmy u neurologa zaniepokoiło ją to że nie podnosił główki, dała miesiąc i jeśli za miesiąc nie podniesie to mamy przyjechać, podniósł 3 tygodnie po wizycie

Ja śmiem twierdzić, że opieka nad wcześniakami w naszym kraju jest do niczego. Rodzice otrzymują zbyt mało informacji, dzieci zbyt szybko są uznawane za zdrowe i przestaje się je kontrolować

Gość mijan
Dlaczego rozszerzalam po 3mies, bo widzialam, ze corka jest juz na to gotowa... poza tym mimo, ze urodzila sie wczesniej, to nie ma zadnych objawow wczesniactwa, rozwija sie tak jak inne dzieci, a nawet w niektorych sferach szybciej... tylko wazy dosc malo, bo ma 9 mies. i wazy 7700 g. , a ma wielki apetyt :) Robie to co uwazam za sluszne i dobre dla swojego dziecka i nie interesuja mnie ogolnie przyjete schematy, wzorce czy moda, a tym bardziej "kafeteryjne kokoszki", ktore zaraz sie tu zleca i bede dziobac kazdego kto nie mysli tak jak one

Teoretycznie, jak dziecko jest zdrowe to nic mu nie będzie. Ale jak dziecko jest jakoś osłabione, ma skłonności do alergii to wczesne rozszerzenie diety może mu zaszkodzić. Kiedyś też byłam w gorącej wodzie kąpana i synowi szybko rozszerzałam dietę. Z córą się nie spieszyłam. To jest tylko miesiąc a miałam większą pewność, że będzie ok. Nie bez powodu co lepsi specjaliści liczą wiek korygowany i to nim się kierują przy diagnozowaniu czy ocenie stanu zdrowia dziecka

Ja mam takie zalecenie, że mam rozpocząć rozszerzać po 3 miesiącu. Tzn. spróbować i zobaczyć czy dziecku nic nie będzie w celu sprawdzenia czy z układem pokarmowym jest wszystko ok. (mógł odziedziczyć choroby układu pokarmowego).

Gość nikt tu nie ogląda
3 miesięczne dziecko na pewno nie jest gotowe a z pewnością jego przewód pokarmowy nie jest gotowy na coś innego niż mleko. Niektórzy korzystają z przestarzałych zaleceń. To wymysł XX wieku, żeby dziecku tak szybko rozszerzać dietę, kobiety musiały iść do pracy a dzieci do żłobków - kobiety na traktory :D

Na oko nie zobaczysz ;) Po reakcji na jedzenie można zauważyć. Ja sobie to swego czasu dokładnie przeanalizowałam i doszłam do wniosku, ze ten miesiac nas nie zbawi- jeszcze całe życie dziecko będzie jadło jabłka i marchewki- a skoro zwlekając mogę mu oszczędzić pewnych trudnosci to wolę chwilę poczekać.

no ja zamierzam tak jak skończy 5 miesięcy, jednak tych 3 tygodni mu zabrakło, a tak w rzeczywistości to 5... A jeszcze się nagotuje papek ;] Nie spieszy mi się, aby szybciej jadł-bo i tak będę z nim w domu dopóki nie będzie potrafił dobrze określić, że dzieje mu się krzywda. Tylko zastanawiało mnie to, czy wcześniakom wprowadza się później, np jeśli urodzi się w 33tc, to czy zaczyna się wprowadzać przy mm po 6 mcu, ale widzę, że nie miałyście takich zaleceń.

Właśnie mi nikt tego nie powiedział ale powinno się wprowadzać później o wiek korygowany. Skoro Twoje dziecko urodziło się miesiąc przed terminem to przy karmieniu sztucznym dietę powinnaś rozszerzać po piątym miesiącu a nie po czwartym. Oczywiście w większości przypadków nieuwzględnienie wieku korygowanego nie robi większych szkód ale sądzę, ze nie ma sensu ryzykować i narażać i tak osłabionego już i zdecydowanie delikatniejszego malucha.

odświeżam temat, bo może ktoś jeszcze by chciał informacji, a więc byłam u pediatry pokazałam ten schemat żywienia: mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-sztucznie/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-butelka.html i tak:w badaniach wyszła mu alergia pokarmowa, więc nasza pediatra to trochę skorygowała, oto co poprawiła: w 6 mcu skreśliła seler w 9 mcu powiedziała żeby zamiast kaszki manny użyć innej kaszki oraz skreśliła arbuza oraz 11-12 mc-bez cytrusów *** Pomimo tego, że urodził się w 35tc to zaczęłam rozszerzanie diety gdy skończył 4 mce, 24.06 skończył 5 mcy i jest wszystko ok. Dlaczego zdecydowałam się na wprowadzenie? Ponieważ bardzo mało jadł-ok. 600 ml mm dziennie