Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Azazel_666

Nowenna na PUDLU!!!

Polecane posty

Nie wiem czy wy drodzy kafeterianie wchodzicie na pudla ale na pewno słyszeliście o tej stronie. Od jakiegoś czasu pojawiają się tam komentarze o nowennie zachęcające do odmawiania jej. Nowenna Pompejańska to różaniec jak by ktoś nie wiedział. Tak mnie zaciekawiło to że trochę poszperałam w necie. Doszłam do wniosku że to musi być w tym jakieś szatańskie działanie. Ludzie odmawiają to w jakiejś intencji spełnia się ich życzenie ale zaczyna atakować ich rogaty. Trochę to dla mnie dziwne modlitwa powinna chronić co nie. Można to wyczytać w tych "świadectwach". W sumie to nie wiem ale ci ludzie wychwalają pod niebiosa tą swoją "mateńkę" i tak się zastanawiam gdzie jest miejsce dla Boga czy dla Jezusa. Właśnie Jezus jest naszym zbawicielem i przez niego możemy doznać usprawiedliwienia za grzechy. Tak pisze w biblii. Niestety jednak miejsce Jezusa zajmuje Maryja jako zbawicielka. Czy to nie dziwne? To przecież capi herezją.

Gość layla.
bo ten cały kk i ci wszyscu święci mają podstawy pogańskie a nie chrześcijańskie i tyle. a pogaństwo nie pochodzi od Boga, a skoro nie pochodzi od Boga to od Szatana. Proste i logiczne.

a biskup Cypru z IVw. św. Epifaniusz tak pisał "Niektórzy myślą i mówią o Marii pogardliwie; inni jednak, skłaniając się ku przeciwnej stronie, wychwalają ją ponad to, co przystoi. Pod pretekstem, iż jest to słuszne, diabeł skrycie wchodzi do umysłów ludzi i ubóstwia śmiertelną naturę; on kształtuje posągi, które mają ludzkie podobieństwo po to, aby ludzie mogli czcić zmarłych i wprowadzać obrazy dla uwielbienia , popełniając cudzołóstwo z umysłem przeciwko jednemu i jedynemu Bogu. Tak, z pewnością, ciało Marii było święte, lecz ona nie była Bogiem. Tak, istotnie, Dziewica była dziewicą, i czcigodną , ale nie została nam dana po to, by ją uwielbiać . Ona uwielbiała tego, którego urodziła ze swego ciała; tego, który jest z nieba i z łona Ojca. I dla tej przyczyny Ewangelia zapewnia nas w tym, sam Pan oświadcza, że: "O kobieto, co ty masz do mnie? Moja godzina jeszcze nie nadeszła" [Jana 2:4]. I tak, aby nikt nie wywnioskował ze słów, "O kobieto, co ty masz do mnie", że święta Dziewica jest ważniejsza, nazywa ją "kobietą". Słowo, którym jest Bóg, przybrało ciało z Marii, jednak nie po to, aby Dziewica mogła być adorowana , ani też, by on mógł uczynić ją Bogiem. Niechaj Maria będzie poważana, lecz niech Ojciec i Syn i Duch Święty będą czczeni; niech nikt nie czci Marii. Niech te rzeczy zostaną wymazane, które zostały błędnie zapisane w sercach tych, którzy zostali zwiedzeni. Niech pożądanie posążków będzie wytępione z ich oczu. Niech stworzenie znów powróci do Mistrza. Niech Ewa i Adam powrócą do oddawania czci samemu Bogu. Niech nikt nie będzie prowadzony głosem węża. Chociaż Maria jest święta i ma być poważana, jednakże nie jest przeznaczona by ją czcić." (fragmenty z Panarion 79 - 3.2:4 oraz 3.2:7) :D

Gość grrrrrrrrrryyy
a ja odmawiam tą nowennę już 25 dzień, na razie moja prośba się nie spełniła, ale gorzej też nie jest :) a co do samego różańca to jest to rozważanie przede wszystkim życia Jezusa, i raczej nie powiedziała bym że Maryja poprzez różaniec zajmuje miejsce Jezusa. Ona jest pośredniczką miedzy mną a Bogiem, ja nie widzę w tym nic złego

"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus" (1list do Tymoteusza 2:5) to cytat z biblii a ty napisałaś "Ona jest pośredniczką miedzy mną a Bogiem" i dodałaś "ja nie widzę w tym nic złego" a to przecież to co piszesz to czysta herezja niezgodne jest to z biblią :O diabeł zwodzi

"Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty! Już to przedtem powiedzieliśmy, a teraz jeszcze mówię: Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą [od nas] otrzymaliście - niech będzie przeklęty! " (list do Galatów 1:6-9)

Gość grrrrrrrrrryyy
sorry ale czego byś nie napisał to i tak nic mnie nie przekona że odmawianie różańca jest złe

Gość layla.
Ludzie lubią być hipokrytami. Jak ja próbowałam przemówić do rozsądku koleżance to zostałam zwyzywana od jehowych :D i powiedziała mi, że może to i nie jest zgodne z Biblią, ale ona się w tej religii wychowała i jej zmieniać nie będzie :D

Gość jedną nogą w rowie
Dla mnie liczy się to co jest istotne, ważne, zakorzenione w mojej ojczystej kulturze. Zatem Matka Boska, to wręcz symbol polskości. W tym kontekście nie ma dla mnie żadnego znaczenia, że w Efezie, że posągi, że to i tamto, chociaż ja sam ateistą jestem i generalnie do religii podchodzę z punktu widzenia sceptyka, który widzi w niej jeden z tworów człowieka.

Gość Azazel_666, naucz się pisać,
piszę się "Maryi", a nie "Maryji". Najpierw opanuj materiał z zakresu szkoły podstawowej (poprawnie pisanie), a dopiero potem wchodź i pisz na forum, ponieważ, jak na razie, twoje wypowiedzi są bezwartościowe.

no niestety moc diabelska jest wielka wielu zostanie zwiedzonych jak ty :( w sumie żal mi ciebie chrześcijaństwo opiera się na biblii i tradycji to co jest niezgodne to herezja i zwykłe diabelskie działanie :( ciurek z tego diabła od początku napadał na kościół :O

Gość jedną nogą w rowie
layla No i miała rację, twoja koleżanka. Tradycja rzecz święta. Negowanie tradycji, demontaż jej aż do gołej podłogi, gdzie już niczego nie ma, co można by uznać za jakiś system porządkujący, jest wyniszczające dla narodów i społeczeństw. Człowiek odkrył, że taka czy inna religia, kultura, obyczaj są umowne i uznał, że w związku z tym, można je obalić i zastąpić... Czym? Jedynie kolejnym umownym systemem kulturowym.

Gość ghjgjgjghjghjhg
fhfhgfhghgfhfgh

Gość layla.
Dla mnie prawdziwe jest to, co jest zgodne z tym na czym sie opiera. KK nie jest zgodny z Biblią, dlatego nie ma dla mnie absolutnie żadnego znaczenia. Azazel ma rację, że szatan zwodzi, jest kłamcą doskonałym i jak mówi Biblia "wprowadza w błąd całą zamieszkaną ziemię" . Szkoda, że tak mało ludzi to widzi.

"Człowiek odkrył, że taka czy inna religia, kultura, obyczaj są umowne i uznał, że w związku z tym, można je obalić i zastąpić... Czym? Jedynie kolejnym umownym systemem kulturowym." Boga się nie da niczym zastąpić religie to są twory ludzkie a Bóg jest prawdą a prawda jest tylko jedna bo pół prawda to zwyczajne kłamstwo i tyle

jak na obrońcę i krzewiciela wiary masz bardzo dwuznaczny nik autorze :D

Gość jedną nogą w rowie
A dla mnie liczy się to, że ojce nasze modły do Maryi zanosili, że z jej imieniem na ustach, ginęli na polach bitew. Doskonale zdaję sobie sprawę z licznych kontrowersji wokół interpretacji Biblii, dokonywanej przez KK, ale dla mnie to nie ma znaczenia, bo i tak jestem ateistą i cenię tradycję i wiarę naszych ojców. Może to dziwnie brzmi, ale tak mi się już dawno porobiło :D

Gość jedną nogą w rowie
Azazel Ja to pisałem z perspektywy sceptyka, nie osoby wierzącej. To jakby zupełnie inny temat, więc może się tu niepotrzebnie wpieprzyłem :D

allium nick nie został zaczerniony dzisiaj specjalnie do tego tematu tylko w wcześniej po prostu jak się czyta o pewnych rzeczach to potem pierwsze przychodzą na myśl a na kafe trudno coś wymyślić bo prawie wszystko zajęte

"ojce nasze modły do Maryi zanosili, że z jej imieniem na ustach, ginęli na polach bitew" i jaka jest nasza historia pełna krwi i trupów "więc może się tu niepotrzebnie wpieprzyłem" to że jesteś ateistą to nie znaczy że nie możesz się wypowiadać na pewne tematy wręcz przeciwnie jesteś tu bardzo potrzebny dyskusja nie polega na przytakiwaniu ale na wymianie argumentów

Gość jedną nogą w rowie
No to dodam, że historia Izraelitów, też jest pełna trupów, co opisano w Starym Testamencie. Tak było jest i pozostanie, że interesy zbiorowości, nazywanej, plemieniem, narodem, państwem, często realizowane są poprzez konflikty zbrojne, zupełnie niezależnie od religii, którą wyznają strony konfliktu. Po prostu patrzę na polską religijność, jako na element spajający Polaków i to jest dla mnie w tym najważniejsze. Z tego punktu widzenia, nie wnikam w to, kiedy i w jakich okolicznościach ustalono kult maryjny za teologicznie uzasadniony. Mam zupełnie inną perspektywę, można wręcz powiedzieć, że do pewnego stopnia traktuję religię, Boga utylitarnie z pełną świadomością, że człowiek musi w coś wierzyć, że jakiś system etyczny musi porządkować jego świat, że lepsze są stare religie, bo zawierają w sobie wiele trafnych obserwacji o ludzkiej naturze, niż ideologie wysnute z głów ludzi nierozumiejących złożoności ludzkiej natury (na przykład Marks).

Gość jedną nogą w rowie
Zapomniałem napisać, że uważam chrześcijaństwo (bez względu na "odmianę") za wyjątkowo mądrą "analizę" ludzkiej natury. Mimo, że jest stare, a może właśnie dlatego, że chrześcijaństwo jest tak stare, ma w sobie mądrość starca, który przeżył wiele, widział wiele i wie jaki jest człowiek. Na tym tle wszelkie te głupstwa marksizmu, lewicy wyglądają jak wymądrzanie się zasmarkanego gówniarza.

"historia Izraelitów, też jest pełna trupów, co opisano w Starym Testamencie" tak w starym testamencie też opisane jest to że po prostu ci ludzie grzeszyli i Bóg właśnie taką karę im zgotował np. niewola babilońska egipska itd. tak samo może i nas karać :(

Gość gbsbsnbf
Jak zaczełaś o tym tym czytać to wypadałoby czytać do końca. Przeczytaj sobie historie nowenny o dziewczynie o dziewczynie od której to się zaczelo. Nie rozumiem dlaczego uważasz ,że to herezje. Sama napisałaś ,że to różaniec a w różanću odmawia się Wierze w Boga, Ojcze nasz więc modli siętakże do Boga nie tylko do Maryji!

Gość jedną nogą w rowie
Tak to wygląda z perspektywy religijnej, ale jak z tej perspektywy wygląda II Wojna Światowa? Kto został ukarany i za co? W odniesieniu do biblijnych Izraelitów, to sprawa teologicznie jest łatwa do wyłożenia, ale do wojen Polski z zakonem NMP? Po prostu miałem na myśli fakt, że zbiorowości ludzkie (plemiona, narody) swoje spory, bardzo często rozwiązują przy użyciu siły i to jest coś niestety bardzo zwyczajnego, niezależnie od perspektywy religijnej, teologicznej.