Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flaaaaaa

ILE STAROSTOWIE / DRUŻBA POWINNI DAĆ NA WESELE ?

Polecane posty

Gość flaaaaaa

Witam, będę w sierpniu starościną (drużbą, sważką różne są tego określenia) na weselu u mojego dalekiego kuzyna... Nie wiem ile włożyć w kopertę ponieważ on razem ze swoją narzeczoną dali nam w kopercie 300 zł :/ co więcej ja będę starościną a mój mąż starostą (drużbą) u nas jest zwyczaj taki, że starościna kupuje tort, robi "szyszki" na wesele (podziękowania dla gości) i rzuca cukierki dzieciom na "bramach" , mój mąż czyli drużba kupuje wódkę na bramy i chyba po 1 butelce na stolik jako starostówka ... jest to dość wysoki koszt, a my nawet nie będziemy świadkami w kościele... ile oprócz tego mam dać do koperty ?

Gość flaaaaaa
jak myslicie ?

Gość qwerty...
o matko co to za region z takim zwyczajem.Zeby oprócz prezentu ponosic jeszcze takie koszta? w takim razie kupiłabym jakis prezent niezbyt drogi.

Co za bzdura jaki tort itp? I jak to nie jesteście świadkami w kościele? Dajcie razem 800zł do koperty i będzie pięknie. Wódkena bramy, na stoliki no co jeszcze;)

Gość flaaaaaa
no u nas jest taki zwyczaj i koniec...

Gość flaaaaaa
narzeczona kuzyna poprosiła na świadków w kościele swojego brata i swoją przyjaciółke, my jesteśmy tylko od szyszek i wódki...

Gość qwerty...
jasne ,piekna posciel kazdemu sie przyda,tylko musisz znac wymiary poscieli jaka maja.ale pewnie kołdra 160cm.Zreszta teraz jest tyle pieknych rzeczy do kupienia ,na pewno cos wybierzesz,ja juz po takich wydatkach kasy bym w koperte nie dala.

Gość GENSEK
Dziwne obyczaje na tym Podkarpaciu, oj dziwne. Przecież wy tam robicie za zwykłych Murzynów... Gdybyście byli świadkami w kościele, trzeba by się było szarpnąć. A tak... Oddajcie im to, co dali wam... I cześć.

Gość flaaaaaa
GENSEK - masz całkowitą rację :) jeszcze mój mąż jako starosta będzie musiał wódkę roznosić po stolikach bo Pan Młody nie ma ojca :/ chętnie bym dała 300 zł w kopertę tak jak oni nam dali, ale ambicja mi na to nie pozwoli :/ chyba zrobię tak jak radzą po prostu kupię pościel... nie będę im dawać kasy na pewno nie.

Gość julka19xx
Od kupowania wódki są młodzi a nie goście.

Gość ana1987
prezent jest lepszy, jak dobrze poszukasz to za te 300 zł zgarniesz coś na prawdę wypasionego - z drugiej strony się nie przejmuj tym i jak chcesz dac kase to daj ile uwazasz ja sądze że 300 jest ok - sama nie dostałam lepszych kopert

Gość flaaaaaa
no u nas jest taki zwyczaj jaki jest... i powiedzcie mi ile dać w kopercie czy kupić prezent ?

Gość flaaaaaa
ja dostawałam miedzy 400-600 zł ! ich koperta była jedyną 300 zł ! zwłaszcza że nie są biedni bo mają firmę dobrze prosperującą :) nie chodzi o kasę ale o fakt, że biedni gości dają wiecej niz bogaci :)

Gość gość
ja dalam 1000 zl, bo wedlug mnie to bylo ok

Gość gość
ja dla kuzyna dałam 1000zl a u brata dałam 2000zł bo mój jedyny i prezent serwis obiadowy na 12os.,daj ty ile uważasz wydatki na te wasze obyczaje to jakby wymuszają taki właśnie prezent te szyszki i wódkę i powinno im samo to wystarczyć ewentualnie dla młodych kwiaty albo butelka trunku jakiegoś i niech spadają. Ale powiem ci ,że tupetu to im nie brak.

Gość gość
Ja też jestem z podkarpacia dokładnie z Rzeszowa i pierwsze słysze o takim zwyczaju że drużba tort kupuje. Cukierki tak, starostówka tak i male upominki dla gości od starostów np. migdały w sakiewce ale to tylko jak sami drużbowie chcą. Pierwsze słyszę o takich zwyczajach. Drużba samo w sobie oznacza że to świadek. Niech ci co świadkują drużbują. Dziwnie jakoś!!!!

Gość gość
Niewiem ile dostaje drużba