Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to wygląda dokładnie

Opłacanie składek ZUS samemu.

Polecane posty

Gość jak to wygląda dokładnie

Jestem bezrobotna, ale jeszcze nie zarejestrowałam się w urzędzie pracy, proszę mi podpowiedzieć, jak wygląda sytuacja gdy sama chciałabym opłacać składki ZUS i zdrowotne? Jakie to są kwoty miesięczne i czy po zgłoszeniu od razu obejmuje mnie ubezpieczenie zdrowotne?

Gość dfds89
Żeby opłacać składki ZUS musisz najpierw zarejestrować działalność ( to zrobisz w jeden dzień u siebie na gminie ) Później jak Ci przydzielą numer REGON to jedziesz do Skarbówki i ZUS załatwiać a tam Ci wszystko powiedzą. Składki płaci się za miesiąc poprzedni do 10tego każdego nowego miesiąca. Przez pierwsze dwa lata płacisz "mały" ZUS jako że jesteś osobą która dopiero co zaczyna prowadzić działalność i ta kwota wynosi: 414,85zł/miesiąc a po dwóch latach wskakujesz na normalny ZUS który wynosi: 1026,98zł. Ubezpieczenie zdrowotne obejmuje Cię w momencie opłacenia pierwszej składki.

Gość porannie...
a ja czytalam w rzeczpospolitej, ze wlasnie mozna oplacac zus nie pracując, nie mając dzialalnosci, ale to jest w sumie kwota razem z ubezpieczeniem zdrowotnym prawie 1000 zl.

Gość dfds89
Nie wiem czy tak można ale ja napisałem prawdę jak to wygląda obecnie bo sam nie dawno prowadziłem działalność. Jak masz pieniądze to możesz śmiało przez te dwa lata opłacać te 415zł, gdyby nagle nie miałaś to do 30tego każdego miesiąca idziesz i zawieszasz działalność na czas nieokreślony lub określony i w momencie zawieszenia już nic Cię nie interesuje i nie musisz płacić.