Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lody waniliowe

Zabraniacie dzieciom słodyczy?

Polecane posty

Gość lody waniliowe

Słodycze raz w tygodniu - stosuję tą metodę i mam szczupłe i zdrowe dzieci, od małego dostawały tylko i wyłącznei w niedzielę. Oczywiście nie pozwalam opychac się do woli, zreszta są odzwyczajone od smaku cukru na tyle, że jak np. kupiliśmy ciastka to sie okazały za słodkie :) Wiem, że ta metoda jest stosowana z powodzeniem w Skandynawii, ciekawa jestem, czy ktoś również wprowadził taką lub podobną metodę?

Gość mama nieidelana_28
nie wprowadzałam żadnych zasad, moje dziecko samo nie przepadało za słodyczami, z wiekiem to się trochę zmieniło, do 8 r.z jadl sporadycznie

Gość cnbcgb
nie zabraniam ale tez nie pozwalam jesc ile chce. corka ma 2 lata i dostaje praktycznie kazdego dnia pare ciasteczek. 2 razy w miesiacu jak upieke ciasto to tez dostaje bo lubi

Gość zonaKraka
Nie zabraniam, właśnie tym bardziej dlatego że jest szczuplutki. I też zdrowy. Tylko pilnuję żeby nie jadł przed posiłkiem bo potem obiad mu nie wchodzi ;) . Najbardziej lubi ciasteczka, a jemy głównie pełnoziarniste mieszane albo owsiane, i pierniczki, często domowe, albo domowe ciasto u babci, za czekoladą czy cukierkami nie szaleje. Orzechy ma na życzenie bo też lubi, a to bardziej kaloryczne od niejednego słodkiego.

Autorko również tak robię. Może nie do końca. Po obiedzie dostają deser w postaci np jabłka, miseszczki kisielu, budyniu. Słodycze tylko w niedziele. Uważam, że to dobra metoda. Dzieci nie są rozpuszczone. Nie mam kłopotów z jedzeniem. Zjadają obiadki, które dla nich gotuje. Uważam, że to bardzo dobra metoda

Gość lody waniliowe
CZęśc rodziny mnie krytykuje no bo jak to dziecku odmawiać, ale one sa nauczone i nie wołają same bo wiedzą, że w niedzielę będą mogły. Ale wiem, że jak np. jadą do babci to dostają nawet codziennie, mimo że mówiłam, że u nas tak się nie robi. Herbatę dostają posłodzona odrobiną miodu, chleb zwykle z serkiem twarogowym, czasem wędlina. Co do typowych deserów to zdarza sie nam jeśc w tygodniu, owoców mają pod dostatkiem i jedzą codziennie.

Nie zabraniam,ale nigdy dzieci nie przyzwyczajalismy do slodkiego,w zwiąku z tym,one same z wlanej woli nie garną sie do slodczy Okazjonalnie, bardzo spodarycznie poczestują sie cukierkiem,ciastkiem,ale to jest rzadkosc W domu w szafce miewamy cos tam slodkiego, w razie niespodziewanych gosci,ale nie trzymamy tego pod kluczem,bo dzieciaki nie mają swira na punkcie lakoci

Gość cóż....
Mój synek (2 lata) je słodycze codziennie, najczęściej jest to coś z czekoladą. Je ciastka kupne oraz ciasta domowe, przy czym te drugie w ilościach takich, jakie mu odpowiadają. Często sam upomina się o cucu, domawiam tylko jak jest przed posiłkiem, jeśli nie, zawsze dostaje. Porcja i rodzaj słodkiej przekąski są uzależnione od tego ile w danym dniu zjadł. Synek jest szczupły (nawet bardzo, niestety), nie ma problemów z zębami. Obiady i inne posiłki wciąga jak jamochłon, przy tym zawsze jeszcze zje coś z talerza od mamy albo taty. Uważam, że wszystko jest kwestią genów, a nie sztucznych metod, ponieważ synek sąsiadki nawet nie lubi słodyczy i ona nigdy ich nie je, a wygląda jak słonica, a dziecko, to nawet nie mówię... Szkoda ich, ale u nich w rodzinie wszyscy tacy i nie się nie poradzi.

Ja wprowadziłam dyscyplinę w domu. Nie ma słodyczy i już. Też używam miodu do herabty lub soku malinowego. Mam go od mojej mamy. Osobiście uważam, że dziecim nie można za dużo pozwlać. Słodycze tak ale na deser i to w niedziele. Dziecko powinno wiedzieć, że niedziela to wyjątkowy dzień. Dziecko bardziej docenia to co ma

Gość dobrze ze tak robicie
mnie od dziecka faszerowano cukrem, herbata to musiala miec 2 lyzeczki. Nawet owoce mama slodzila. Wszystko przeslodzone. Oczywiscie mialam nadwage, dzis mniejsza, ale kazdy dzien to walka by nie utyć:/ no i nic mi nie smakuje, nie umiem oduczyc sie od slodkiego smaku, jestem uzalezniona od slodyczy. Nie smakują mi kupne jogurty, bo za mało słodkie... itp

W lato zdecydowanie lepiej dziecku pod nos podetknąc czeresnie, maliny,arbuza,brzoskwinie, niz jakies torciki, czy batoniki Polecam takie zastosowanie. Owoce tez mają w sobie cuker, a są o wiele zdrowsze :)

Gość wróbelek..
Przytyć można od wszystkiego, nie tylko od słodyczy, wystarczy że się przekroczy nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne. To, że u sąsaidów wszyscy spasieni to nie musza być geny, jak się je aż do oporu to co sie dziwić...

Gość gsdgsgd
Nie robię z jedzenia jakiegoś fetysza, elementu grafiku czy czegoś innego dziwnego. Czasem mówię córce że nie ma, czasem lecę specjalnie do sklepu gdy ona chce. Ogólnie nawet codziennie jest coś słodkiego. I też mam szczupłe dziecko.

Gość ?????????????????
Kotka 33 znając Twoje przekonania, to wydawałoby się, że niedziela powinna być wyjątkowa dla Twoich dzieci z innego powodu niż słodycze... :O I jeśli sądzicie, że zabranianie słodyczy to jakaś dyscyplina, to uważam że jest chore. Zamiast uczyć mądrego podejścia, to demonizujecie te słodycze i stwarzacie aurę zakazanego owocu, po który trzeba sięgnąć za plecami mamy... Jak po jakieś narkotyki czy używki...

Gość lody waniliowe
Ja w dzieciństwie zostałam przekarmina przez dziadków, podczas jednych wakacji przytyłam 6 kilo, matka mnie nie poznała jak przyjechała po mnie. W domu słodycze dostawałam jak mama dała, często nie pozwalała, zresztą słodyczy wtedy nie było aż tyle co teraz. U dziadków od razu po śniadaniu wystwaiano mi 5 pudełek z ciastakmi, wafelkami, czekoladkami i ja jako chyba 10-12 latka jadłam, bo lubiłam. Potem przez wile lat nie mogłam tego zrzucić i kilka dobrych lat odzwyczajałam sie od słodkiego smaku. Teraz jem już jak człowiek.

Tak żebyś wiedziała, że niedziela dla moich dzieci jest wyjątkowa! Na codzień mają podwieczorek i dostają jakiś owoc czy np upiekę ciasto.

Gość ?????????????????
Chyba nie do końca zrozumiałaś to, co napisałam...

Gość trarara
Kotka zanjąc twoje przekonania i siłę wiary katolickiej to twoje dzieci na niedzielę czekają jak na Boskie Zmiłowanie. Dyscypilnę to na pewno masz w domu jak przystało na twoje poglądy

Gość kafe z rana
nie zabraniam, slodkie dostaje po posilku, nigdy nie przed obiadem. Je wszystko, wiec i na slodycze pozwalam prawie codziennie.

Gość moje codziennie dostaja
ciastko z czekolada w porze podwieczorku raz dziennie, w ramach deseru po obiedzie czy koalckji owoc lub jogurt, najczescei naturalny, bez cukru. odw ielkiego dzownu sldki jogurt poza tym duzo warzyw sa zdrowe i maja odpowiednia wage ( mlodszy jest jeszxzf pulchny, starsza jest szczupla).

Gość Nie,po co zabraniać
Moje dziecko jest szczupłe,nie ma próchnicy. Najwięcej je owoców,na szczęście :) . Ale słodycze też lubi więc nie zabraniam,ale podaję z głową. Nie je przed posiłkiem oczywiście. Kotka Twoje dzieci pewnie tej niedzieli nie mogą się doczekać :D Aż tak ograniczać dziecko to dla mnie przesada. A w lato? Jemy gofry,lody :)

Gość Heini
Kiedyś nie zabraniałam, ale teraz wydzielam i jestem stanowcza. Słodycze mają tylko w weekend. Najgorzej, że krewni psują mi szyki, bo zawsze coś im przemycają.

Gość Heini
Z tego co rozmawiam z rówieśnicami, to wiele rodziców dziś tak robi, że daje w sobotę albo niedzielę i tylko przebrany towar, a nie to co chce dziecko ze składem większym niż sam smakołyk, także się nie dziwię i sama zaczęłam wprowadzać te dobre zwyczaje. No ale wspólny mianownik to babcie. Babć nic nie przebije. Nie ma zmiłuj. Ja się uprą to dzieciaka zasypią wszelką słodyczą.

Gość i od tego są szczuple
że slodycze raz w tygodniu? Mam córkę i syna. Syn je slodycze do woli. Czasem zjada dziennie paczkę zelek czekoladkę i monte. Nieraz jak nie patrze wyjada skubaniec cukier z cukierniczki i ma niedowagę. Córka nie jada wcale słodyczy. Nawet raz w tygodniu nie dostaje bo ma zakaz od lekarza no i ma nadwagę.

Gość ulica...
sama opycham się słodyczami, byłabym hipokrytką, gdybym dziecku nie pozwalała. jestem szczupła, syn też :)

U mnie w domu nie ma słodyczy i nie będzie. Może zastosuje metodę niedzieli, ale zobaczę. Na pewno żadnych landrynek i tych podobnych nie będzie. Ja również się wychowałam w takim domu że słodyczy nie było bo moja mama nie uważała tego. Miałyśmy odświętnie kilka cukierków i ciasto upieczone przez mamę. Nie mam problemu z zębami, mam wszystkie zdrowe, nigdy nie musiałam biegać po dentystach. Koło sklepu ze słodyczami przechodzę bez wzruszenia. Jako dziecko i nastolatka również ich nie jadłam bo nie chciałam - nie byłam nauczona jedzenia słodyczy. Mama jedynie słodziła nam herbatę, ale w wieku nastu lat również i z tego zrezygnowałam, nie miałam takiej potrzeby. Nie ubolewam nad tym, wręcz przeciwnie jestem wdzięczna mamie że tak mnie wychowała:) Za to kocham owoce i ich pożeram!:D Moja córka również uwielbia owoce i niech tak zostanie.