Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość figa3399

Co to jest zez środkowy? Miał ktoś z czymś takim do czynienia?

Polecane posty

Gość figa3399

Koleżanka rozpacza bo u jej dziecka podejrzewają i podobno jest to bardzo źle :o

Gość moje dziecko ma od pierwszej
no,ze oczko leci do środka

Gość figa3399
Tak też myślałam. Ale dlaczego to jest tak źle? Myślałam, że zez to zez.....................albo że może źle myślę i jest środkowy bo powód jest wewnątrz głowy i stąd ta rozpacz.

Gość moje dziecko ma od pierwszej
wiesz, bo z tym jest roznie, mojej bratowej dwoje dzieci ma zeza, 6 i 3 latka, oboje nosza okulary, u dziewczyni tej młodszej, jest szansa na wyrownaie, u chłopca - tylko operacyjnie lub cale zycie okularki, nie wiem skad to się u ich dzieci wzielo, oni oboje nie maja problemu ze wzrokiem

Gość okuuuulista
Nie ma czegoś takiego jak "zez środkowy". Prawdopodobnie chodzi tu o zez zbieżny, kiedy oczy ustawiają się w kierunku nosa, czyli zbieżnie. U małych dzieci najczęściej jest to zez akomodacyjny, związany z niewyrównaną wadą refrakcji- nadwzrocznosćcią. Wyrównanie wady, czyli założenie dziecku okularów "plusowych" powoduje równoległe ustawienie oczu. Z niewielkiej nadwzroczności dzieci wyrastają, przy większych "plusach" okulary pozostają na całe życie. Zez w rodzinie predysponuje do powstania tego typu zaburzenia u dziecka, ale nie jest to czynnik bezwzględny.

Gość okuuuulista
I jeszcze, bardzo ważne..dziecko MUSI nosić okulary i im wcześniej się je mu założy tym lepiej, ponieważ we wczesnym dzieciństwie wykształca się prawidłowe widzenie. U dzieci z niewyrównaną wadą i w dodatku z zezem, w większości przypadków dochodzi do wytworzenia się niedowidzenia, którego nie można cofnąć w wieku dojrzałym.