Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewelcia7821

leczenie nadżerki prywatnie czy na fundusz zdrowia?

Polecane posty

Byłam dziś u ginekologa po wyniki cytologii które potwierdziły nadżerkę. Lekarz zaproponował mi leczenie prywatnie które miało by trwać 3 min i od razu szłabym do domu kosztowałoby to 300zł Zapytałam się także o leczenie na nfz( Jak robi się tak samo to po co ja płacę składki i mam chodzić prywatnie?) To powiedział mi, że musiałabym zostać w szpitalu przez 2 dni(aby dostali pieniądze za mnie z nfz-u) Mialiby mi cos tam nacinać i potem tamować krwawienie i cos tam jeszcze o tym mowił. Tak się zastanawiam czy mówił prawdę czy chciał mnie tylko nastraszyć abym przyszła do niego prywatnie? co o tym myslicie i czy znajdzie sie taka pani co przechodziła ten zabieg w szpitalu i mogłaby coś na ten temat powiedzieć?

Gość ekfrfi
nadżerkę nie koniecznie trzeba leczyć,skonsultuj to z innym lekarzem

Gość żę tak powiem
ja myślę że chciał Cię nastraszyć. A możesz mi powiedzieć w jaki sposób cytologia potwierdza nadżerkę? Sama kiedyś miałam nadżerkę (podobno) i zanim miałam ją leczoną to tez miałam wykonaną cytologię ale w jej wynikach nic nie było na temat nadżerki. A leczoną miałam prywatnie w gabinecie solcygenem, czy jakoś tak się nazywa ten preparat

Tak też właśnie myślałam ale znajac ten szpital do którego miałabym jechać zrobic ten zabieg to musiałabym tam zostac 2 dni, zawsze tam klada pacjentki na 2 lub 3 dni moze akurat dlatego aby otrzymać pieniądze z funduszu.

Gość żę tak powiem
a nawiasem mówiąc podobno ginekolodzy często naciągają pacjentki na lecze3nie3 nadżerki której faktycznie nie ma, skonsultuj to może z innym specjalistą

Gość żę tak powiem
Z tym trzymaniem w szpitalu to akurat może być prawda. kiedyś było nawet o tym w tv, że zdrowe osoby, które miały przyjść na 1 dzień na badania kładli do szpitala na tydzień żeby tylko więcej kasy wziąć z NFZ

Gość ekfrfi
ja to kiedyś troche o tym czytałam, masz np. "W żadnym cywilizowanym kraju nie leczy się czegos takiego, jak nadżerka, bo to nie jest zmiana patologiczna!!!!! Dlaczego w Polsce kwitnie ten rodzaj leczenia? Bo to- obok leczenia niepłodnosci- najbardziej dochodowe źródło pieniążków dla ginekologów (wszak ciężarnych coraz mniej... więc z czego zyć?). Po drugie- w Polsce obowiązuje w tym przypadku jeszcze przedpotopowy tryb kształcenia lekarzy na specjalizacji, nie zreformowano go, mimo postepów na świecie i praktyki, która wręcz zakazuje leczenie nadżerek! Nie jest to konieczne, a wręcz niebezpieczne i szkodliwe dla kobiety- ZAWSZE pozostawia blizny, a tkanka zmieniona (blizna) może przekształcic sie przecież w nowotwór. Najważniejsza jest CYTOLOGIA i BIOCENOZA- tylko to się leczy!!!

Ta nadżerkę mam już od roku wykryła ja poprzednia ginekolog i powiedziała ze jest mała i powinna sama się wchłonąć. Teraz lekarz zrobił mi cytologię ponieważ biore tabl anty zauważył wtedy ze mam nadżerkę, kazał przyjsc za miesiąc. Mówił, że wynik jest 2 stopnia i, że nadżerka jest potwierdzona i skoro w najbliższym czasie nie planuję dzieci to trzeba wykonac zabieg. Dodamteż ze przez nia miałam grzybicę pochwy

Gość ekfrfi
moja siostra miała wypalną i niedługo po tym nadżerka wróciła

Gość ekfrfi
a może wystraczą tabletki na grzyby

Dostałam globulki dopochwowe i maść i to grzybicę wyleczyło ale ten lekarz mówił, że jak jest nadżerka to grzybina może wracać i lepiej ją wyleczyć.

Gość żę tak powiem
To nie pr4zez nadżerkę miałaś grzybicę. Jak już to na odwrót. To grzybica może spowodować nadżerkę. Poza tym z tego co pamiętam jak ja leczyłam nadżerkę to najpierw trzeba zlikwidować stan zapalny czyli w Twoim wypadku grzybicę.

Gość żę tak powiem
a lekarz pokazał Ci wyniki tej cytologii??

Grzybica jest już wyleczona. Nie pokazywał mi tego wyniku tylko powiedział ze wynik jest 2 stopnia i trzeba zrobić zabieg.

ja chodzę do ginekologa na ubezpieczenie ale przy wymrażaniu (w ty samym gabinecie)płaciłam 200zł.

Zapytam, bo mnie to zdziwiło... jak cytologia potwierdziła nadżerkę? Sama miałam nadżerkę i cytologię w tym czasie, nie przypominam sobie, żeby cytologia potwierdzała nadżerkę. Jeden lekarz od razu zaproponował mi zabieg wymrażania (koszt 200zł w gabinecie NFZ, nie prywatnie, albo nawet 400zł nie pamiętam już). Poszłam na konsultacje do innego lekarza, bo słyszałam o naciąganiu na kasę. Druga lekarka potwierdziła nadżerkę, ale zaproponowała farmakologię uznając, że zabieg wymrażania jest ostatecznością. Tak więc przyjmowałam globulki i maści, a po nadżerce aktualnie ani śladu. Po jakimś czasie byłam u jeszcze innego lekarza, bo zmieniłam miejsce zamieszkania i ten też powiedział, że wymrażanie nadżerki to ostateczność, rzadko to stosuje, jeżeli ma już leczyć nadżerkę to tylko lekami (mówił o jakimś konkretnym leku za parę złotych, który działa). To nieprawda, że wymrażanie zawsze powoduje blizny, ale to nie jest wykluczone. Kiedyś stosowano wypalanie i to wiązało się ze zrostami. Zarówno blizny jak i zrosty mogą powodować problemy przy zajściu w ciąże, a później przy porodzie. Na Twoim miejscu nie decydowałbym się na zabieg, a spróbowała lekami jeżeli faktycznie jest potrzeba, żeby nadżerkę teraz usunąć.

Zrobię tak jak mówicie, pójdę zapytać się o zdanie jeszcze jednego lekarza. Tak też sobie pomyślałam, że może chce sobie po prostu zarobić. Tak mi lekarz powiedział, że cytologia potwierdziła nadżerkę i mówił cos o 2 stopniu.