Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akcjapodatek

czy mam obowiązek odprowadzić podatek? pomocy!

Polecane posty

Gość akcjapodatek

witam. otóż mam dopiero 19 lat ucze sie w technikum. niedawno sprzedałam akcje które dostałam w spadku po dziadku. w domu maklerskim powiedziano mi że za rok bede musiała odprowadzic podatek w wys 3tys zł. jednakze słyszałam cos że jeżeli mam te akcje po dziadku czyli w linii prostej i ucze sie jeszcze to nie powinnam oddawac tych 3 tys do skarbówki. czy jest to prawdą ??? prosze o pomoc w tej sprawie

Gość akcjapodatek
ale moze jest tu ktos kto zna sie na tym i mógłby mi pomóc . moze ktos był w takiej samej sytuacji. nie znam sie na tych przepisach takze nie wiem o co w tym chodzi .

Gość księżyc w pełni....
nie chcę wprowadzić Cię w błąd bo faktycznie nie płaci się podatku od spadku po krewnym w linii prostej ale (wydaje mi się) że dziadek nie jest krewnym w linii prostej (jakkolwiek to brzmi...), naprawdę lepiej zadzwoń do urzędu skarbowego, nie przedstawiaj się, powiedz nawet że pytasz dla kogoś ale lepiej zapytaj niż potem miałabyś płacić karę

Gość akcjapodatek
tzn ten spadek miała miec moja mam ale ona nie żyje wiec przeszedł na mnie . po prostu wiem tylko ze to trzeba jakies dokumenty chyba złozyc do pól roku od ukonczenia 18 lat zeby nie oddawac tego podatku. i nie wiem jakie dokumenty trzeba złożyc. wiec porady mam szukac u prawnika czy w urzędzie skarbowym?

Gość akcjapodatek
a ile taka kara kosztuje gdybym nie odprowadziła tego podatku ?/

Gość księżyc w pełni....
o matko to bardziej skomplikowane widzę, jest coś takiego jak forum prawne, zaloguj się tam i tam zadaj pytanie bo raczej prawnik powinien odpowiedzieć na Twoje pytanie

Gość akcjapodatek
po prostu chce to sprawdzic wszedzie gdzie to mozliwe. bo nie mam nikogo kto mógłby mi pomóc jestem sama. a nie chce tez by ktos mnie oszukał przez to że jestem młoda i nie znam prawa

Gość akcjapodatek
a na forum prawnym nikt nie chce mi udzielic informacji. a napawde zalezy mi na czasie bo mam go bardzo mało