Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gdzie mogeeeee

Ile procent Polaków zalicza się do tzw. ''klasy wyższej'' ? Wie ktoś ?

Polecane posty

Gość gdzie mogeeeee

Bo czytam, że 20% Holendrów to klasa wyższa. Ile moze byc u nas ? 2% ? Bo szczerze mowiąc ja nie znam nikogo kto bylby bardzo bogaty, kogos kto moze sobie pozwolic na wszystko bez pomocy kredytów.

Jakos tyle, choc nalezaloby troche doprecyzowac ta definicje, bo ja znam osoby, ktore z roznych powodow nie braly na nic kredytow, ale ciezko je nazwac bogatymi, tylko bardziej zamoznymi czy dobrze sytuowanymi.

Gość ja wolee
nie przesadzaj. Ja bez kredytów od 5 lat, spłacony mieszkaniowy, teraz fajna praca, dobry samochod, nie narzekam. A wy wiecznie biadolicie, az tak niezaradnijestescie ze tylko marudzić umiecie. Cale zycie nic nigdy nie miałam jako dziecko, sama się dorabiałam i dałam rade wcale kokosow nie zarabiam. estem zaradna i tyle, można tak zyc i nie narzekać. Stac mnie na to co chce.

Gość gdzie mogeeeee
ja wolee - więc jestes co najwyzej osobą aspirującą do klasy średniej. Wiki: ''Klasa wyższa w stratyfikacji społecznej najwyżej położona klasa społeczna, której członkowie mają uprzywilejowany dostęp do dóbr, przeważnie ze względu na wysokie dochody. Są to też osoby cieszące się wysokim prestiżem. Chociaż do klasy wyższej należy znikomy procent społeczeństwa (według różnych ujęć zakłada się, że klasę wyższą stanowi 1-3% ludności danego społeczeństwa), posiadają oni znaczący kapitał ekonomiczny. Jest to też klasa bardzo niestabilna jeżeli chodzi o osoby wchodzące w jej skład, ponieważ znaczny procent osób i ich rodzin, do niej należących traci swoje wysokie pozycje w wyniku pojawiania się nowych aktorów w grze rynkowej.'' Klasa wyzsza moim zdaniem to np rodzina Rotschildów, inne rodziny bankierskie, te związane z mediami, przemysłem i inni,ktorzy dorobili się sami lub odziedziczyli ale miliony a nie dom + auto.

Gość 54fd1g1121
chyba z 1% u nas jest, znałam kiedys chłopaka którego rodzice mieli ogromne pieniądze, majątki, firmy, po prostu srali kasą nie mam pojecia czym sie zajmowali. Troche tu ,troche tam, pewnie na granicy prawa. Niestety bardzo nieprzyjemni, agroganccy ludzie :O

Aha i te 20% wydaje mi sie troche przesadzone, przynajmniej w rozumieniu tej definicji jak ja to rozumiem, czyli multimilionerow w stylu Kulczyk.

Gość ja wolee
nawet nie miałam na myśli siebie w klasie wyższej :)

Gość taaaa ale
Kulczyk moze kase ma ale stylu w ogole. Solorz to samo, zwykły chłop nowobogacki. On nędzy do ''piniendzy''

Nie znam ich stylu, ale generalnie w PL do takich pieniedzy nie dochodzi sie zazwyczaj w jednym pokoleniu. Kulczyk mial bogatych rodzicow i duzo pieniedzy na poczatku dostal od nich. Co nie zmienia faktu, ze ma talent do robienia pieniedzy, chociaz w polskich warunkach wiekszosc tych fortun powstala na zasadzie uwlaszczenia sie na panstwowym majatku, czy dzieki politycznym wplywom, bo nie kazdy mogl sobie kupic autostrady, TPSA, telefonie komorkowa itp, nawet jak mial na to pieniadze.

Gość dfghytrfdxc
cała polska klasa wyższa została wymordowana w czasie drugiej wojny światowej, a niedobitki zniszczył komunizm - obecnie żyjący Polacy to potomkowie sieczkobrzęków i buraków z dworskich wioch - pozostałości po klasie wyższej to jakiś promil!

Gość dfghytrfdxc nie jest az tak
tragicznie, fakt,ze arystokracja na ogól mieszka za granica, ale dzialaja towarzystwa zieianskie, zwiazki szlachty - tyle,ze to pochodzenie sie zupelnie nie przeklada na pieniadze,

Autorowi chodzilo o podzial spoleczny przyjmujac kryterium ekonomiczne, bo taki ma dzis najbardziej praktyczne zastosowanie.

Gość zawsze sexi
ci którzy uważaja sie za Wyższą klase to zazwyczaj Nowobogaccy bez Klasy - zwykłe chamy i prostaki bez ogłady. Wyższa Klasa to moim zdaniem ludzie u których majątek był pomnażany w każdym pokoleniu, tacy ludzie nie obnoszą się swoim bogactwem publicznie tylko żyją nie rzucając się w oczy.

Gość dfghytrfdxc nie jest az tak
z ciekawoste, byly stetystyki -okazuje sie ze ponad 90 % potomkow przedwojennej szlachty ma wyksztalcenie wyzsze ( nie mowie o tych najnowszych, czesto lipnych studiach), mimo trudnosci finansowych i spolecznych po wojnie.

Gość dfghytrfdxc
bo klasę ma się w genach - nie można jej kupić!

Gość gdhfjgj
stac ją na tampony i cyfrowy polsat buhaha