Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Annaaaaaaaaaaaaa33

jestem w ciazy w uk - sluzba zdrowia jest tragniczna co mam zrobic :(

Polecane posty

Gość kkkkpol
jak to szpital do 12 tc i dobra opieka,skoro oni do 12 tc ciąży nie ratują?

Gość Annaaaaaaaaaaaaa33
boje sie leciec bo slyszalam o 2 dziewczynach co poronily po locie. ja ostatnio jak lecialam mialam krawienie po locie (w ciazy chyba nie bylam) 10 dni przed terminem miesiaczki. wiec jednak jakis tam wplyw na te partie to ma

Gość kkkkpol
ale b hcg chyba bez problemu możesz zrobić? to na samym początku ciąży nawet ważniejsze niż USG, jak zrobić w odstępie 48 h będzie dużo wiadomo. do tego sama możesz sobie wynik zinterpretować, polecam to zrobić.

Gość b.e.a.t.a
To umow sie na usg prywatnie, chyba ze Ci szkoda tych 100 funtow i lubisz sobie ponarzekac bez potrzeby.

Gość tasia216
Mieszkam tu od 8 lat.I kolezanek co rodza mam naprawde nikt nie narzeka.A co w Polsce jest super tam tez mam kumpele i tez narzekaj.I co nie zdarzalo sie ,ze pielengniarka rodzila w Polsce w swoim szpitalu i przez wine lekarzy dziecko sie urodzilo martwe.

znam sprawę od strony praktycznej więc chętnie Ci podpowiem. Nie masz co się martwić. Statystycznie przyrost naturalny Polaków w Uk jest dużo wiekszy niż w Pilsce, zatem ta "ciążowa" służba zdrowia nie jest taka zła;) Tu są po prostu innej zasady. Ciążę zaczyna się prowadzić od 12 tygodnia. bo do tego czasu wszytsk omoze się zdażyć. Nie stresuj się. Jesli wszytsko ma być w porządku to będzie, poronień zdaża się bardzo dużo i jesli koieta niestety ma poronić to nie pomoże jej usg czy wizyta u ginekologa. Przebieg opieki medycznej w trakcie ciąży bardzo różni się od tego w PL. USG masz tylko 2 razy, chyba, ze coś jest nie tak ale nie martw sie na zapas. Ginekologa możesz nawet nie zobaczyć, bo ciąże sa prowadzone przez położne, które są świetnie wykwalifikowane i często są bardziej pomocne niż lekarze. To, że coś wygląda inaczej niż w Pl niech Cię nie martwi. Jak masz wątpliwości zawsze możesz orywatnie wybrać się na konsultacje, nawet do polskiego lekarza. W Uk kobieta po porodzie najczęściej wraca do domu jeszcze tego samego dnia jesli wszytsko jest ok. Tutaj stawia się na naturalną strone porodu, co nie znaczy, że prymitywną i w bólach. wręcz przeciwnie. Spokojn ie poczekaj do 12 tygodnia. Dalej Cię dokłądnie pokierują. Powodzenia i gratuluję!

Gość Annaaaaaaaaaaaaa33
nie moge zrobic hcg. nikt tego tutaj nie robi moze podczas wizyty z polozna. nie szkoda mi kasy juz pisalam ze dzwonilam do wszystkich klinik jakie tu sa prywatnych - malo ich tutaj jest bo nikt nie chodzi. musze miec zaswiadczenie o ciazy a nie mam I usg oraz wszystkie badania po 12 tygodniu - tak mi powiedzieli przez telefon

Gość Annaaaaaaaaaaaaa33
no slyszalam chyba 1 na 4 ciaze konczy sie poronieniem - to nie jest tak zle w sumie

Gość kkkkpol
No właśnie w Polsce też w tym temacie różnie...czasem na tzw. NFZ ma się lepszą opieką, niż prywatnie...to niestety też często kwestia szczęścia,czy lekarz coś złego w porę zauważy, czy jest w stanie zauważyć..

Gość kkkkpol
I płatnie też nie można b hcg? Mocno się nie sugeruje tymi rożnymi przypadkami, bo ile ciąż tyle różnych historii, najczęściej jest ok :)

Jak czytam ciebie autorko to mam wrazenie ,ze nawet USG 2 razy dziennnie nie bedzie wystarczajaco czesto dla ciebie.Przezylam ciaze w UK i uwazam ,ze jest 100 razy lepiej niz w Polsce.Tam przynajmniej przy kazdym niekontrolowanym pierdnieciu czy odchylowi od normy plodu o 2mm nie zapisuja pelnej apteczki!! W Polsce obchodza sie z ciezarnymi jakby byly obloznie chore a tak nie jest.Zglosilas sie do GP i w pozadku.Polozna do ciebie zadzwoni umowisz sie na wizyte ,zrobi ci badanie krwi.W 12 tyg pojdzies na usg i badanie krwi i wiecej na razie nie potrzebujesz.Jak by dzialo sie cos nie tak to bys krwawila ,miala ostre bole brzucha a teraz to sama sie nakrecasz i panikujesz .

Gość a ja........
Autorko a w jakim mieście mieszkasz? Ja mieszkałam w londynie i jest tam miejsce gdzie robią beta hcg wiec nie przesadzajcie,ze.takie badania nie sa dostępne.

Gość Annaaaaaaaaaaaaa33
beata dziekuje ci bardzo na pewno zadzwonie! :))

Gość Annaaaaaaaaaaaaa33
niestety mieszkam 500 kilometrow od londynu I tutaj takiego miejsca nie ma - pytalam lekarza (chyba ze on nie wie). mowil zeby czekac na polozna.

Gość Annaaaaaaaaaaaaa33
ex - dziekuje bardzo mnie pocieszylas... skoro 1 na 5 to sa duze szanse ze ze mna bedzie ok :) juz sie troche przestaje martwic

Gość nie ma to jak
A przecież nigdzie nie ma tak źle jak w Polsce:P I tu wracacie ? Obłuda!!!!!

Gość b.e.a.t.a
Nie ma sprawy. Robilam kiedys usg u nich, bo moj maz tez troche panikowal.

Poszukaj Sobie early pregnancy unit- wiele szpitali ma tam takie oddzialy Tam moze ci pomoga

Gość fghjkl
a jak to jest z ubezpieczeniem w Pl jak się pracuje w UK? Można sobie od tak przyjechać z Anglii i skorzystać z bezpłatnej służby zdrowia w Polsce mimo, że ośrodek życiowy ma się w UK??

Gość spadówa stąd
jesteś w UK to tam sie lecz

Gość tasia216
Naprawde nie panikuj nie masz powodu.Tu naprawde jest dobra opieka jak ktos wczesniej wspomnial inna i nie oznacza gorsza.Jak nie bedziesz zdolna do pracy ze zwolnieniem od lekarza tez problemow nie ma.Ja mialam zwolnienie z pracy po 3m ciazu ze wzgledu na migreny.W 33 tc mialam wypadek samochodowy nie mialam zapietych pasow ,co potem okazalo sie nawet lepiej .Trafilam odrazu do szpitala nic mi nie bylo ,ale caly dzien spedzilam pod aparatura badali ruchy dziecka,mialam kolejne usg tez.Naprawde jak potrzebny ci lekarz czy nawet ginekolog nie ma z tym problemu.A jak ciaza przebiega dobrze to tylko sie cieszyc.Porod tez wspominam dobrze pod wzgledem opieki.Mialam swoj pokoj i dwie pielegniarki.Moglam rodzic w pozycji jakiej chcialam lub nawet w wodzie i znieczulenie tez bez problemu podaja (twoje zyczenie ja akurat nie korzystalam).Mialam komplikacje i porod klesczowy(tez przeprowadzony znakomicie na glowce zadnych sladow i okaleczen nie bylo).I wogole czytalam ksiazke ,ze jesli chodzi o przyjecie porodow UK na pierwszym miejscu jest.Mistrze w porodzie klesczowym.

Gość b.e.a.t.a
fghjkl -> mozna, o ile jest to pomoc dorazna w razie infekcji itp. Przed wyjazdem do Polski trzeba wyrobic sobie karte EHIC - uprawnia do opieki lekarskiej na terenie calej Unii.

Gość kicia micia gdzies ty byla
Bo sie Polki nauczyly rozkladania nog, USG co dwa tygodnie i zwolnienia ledwo dwie kreski sa widoczne. Jak sie tak martwisz to idz prywatnie na USG. A tak jak ktos stwierdzil, bedziesz co dziennie na usg chodzic, bo przeciez to ze dzisiaj jest ok, jutro moze sie zmienic. W UK opieka jest calkiem niezla. Jak cos sie dzieje to robia USG. Pierwsze USG jest w 10-12 tygodniu. Najpierw masz 'booking appointment' i dostajesz tez liste numerow kontaktowych gdyby cos sie dzialo pomiedzy wizytami. Lekarz nie jest ci do niczego potrzebny. W czasie pierwszego USG robia badania na syndrom downa i rozne badania z krwi na inne choroby. Jak wszytsko jest ok to nastepne USG jest ok 20 tygodni. Ja nie mialam pierwszego usg, bo pozno poszlam do lekarza. W sumie nawet nie bylam u GP tylko od razu u poloznej. Pierwszy scan mialam w 20 tyg a nastepny w 22 tyg zeby potwierdzic ze dziecko rosnie prawidlowo. W sumie ten scan byl 'dmuchaniem na zimne'. Nie moge narzekac na opieke. Kiedy tylko cos bylo nie tak, to bardzo szybko reagowali. Nawet jezeli bylo to 'tylko' za malo czerwonych krwinek albo lekko podwyzszony cukier. Nikt tego nie zostawil na zasadzie, ze jeszcze nie jest zle. z pierwszym dzieckiem mialam cesarke, bo bylo ulozone glowa do gory i powiedzialam ze meczyc sie nie bede. Nikt mnie nie zmuszal do naturalnego porodu. W czasie pobytu w szpitalu caly czas byla ze mna polozna. Wychodzila tylko zeby cos ustalic, a tak caly czas ze mna siedziala i obserwowala KTG, mimo ze nie mialam jeszcze duzych skurczy. Wszystko poszlo bezproblemowo :)

Gość a ja........
Z bezpłatnej służby zdrowia w pl możesz skorzystać tylko gdy Ty lub mąż płacicie składkę ubezpieczenia zdrowotnego. Ja mieszkając.w Uk korzystałam w pl z opieki zdrowotnej głównie dentysta z ubezpieczenia męża.