Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rudzielec833

nadwaga u prawie 3 latki

Polecane posty

Gość rudzielec833

Witam, piszę , ponieważ chciałam was prosić o doradzenie mi co mam wyeliminować z diety mojej córki, bo być może robię coś źle a tego nie widzę, więc bardzo proszę o ocenienie diety mojego dziecka. w czerwcu skończy 3 lata i jest duża. Duża w sensie i wzrostu i wagi. To, że jest bardzo wysoka nie dziwi nikogo, bo my z mężem mamy po 180 i 195cm wzrostu ale martwi mnie jej waga... Przy wzroscie 112cm waży aż 21,5kg. Z łyżką gonic ją nie muszę co widać po wadze, ale nie wiem dlaczego mimo dobrej diety (tak mi się wydaje) waży aż tyle? dziecko ruchliwe strasznie, nie usiedzi minuty na miejscu. Codziennie spacery, teraz przy ładnej pogodzie ukupuje plac zabaw a menu jej takie: śniadanie-mleko NAN junior 2 śniadanie-kanapka z szynką/jajecznica/parówka/tost z serkiem topionym obiad-zupa i drugie danie (to co my) podwieczorek-owoc lub sok owocowy na dobranoc-mleko nan junior do picia woda/herbatka rumiankowa bez cukru/herbatka owocowa Słodycze dostaje-owszem, ale raz na dwa, trzy dni w postaci gumy mamba lub jajka niespodzianki. Nie wiem w czym tkwi problem...? moze w porcjach? Nie wiem też czy powinnam poprosić lekarza o skierowanie na TSH? Ja mam niedoczynnosc tarczycy ale moj endokrynolog stwierdziłą, zę dziecko raczej mieć nie będzie bo moja niedoczynnosć spowodowana jest ciażą. Podobno moja tarczyca potrafi wyprodukować wystarczajacą ilosć hormonów dla jednej osoby a dla dwóch juz nie daje rady. Powiedzcie mi moje drogie co robię źle? gdzie szukać powodu nadwagi?

Gość kaaaaaaaaaaaapppppppppp
Moja corka ma 5 lat, wzrost 113 i waga 21, wyglada normalnie i zdrowo, choc chudzielcem nie jest :P Twoje dzieckko ma wage proporcjonalna do wzrostu, nie musisz sie martwic. Co innego, gdyby byla niska i wazyla tyle, ale u nieej zachowane sa proporcje miedzy waga a wzrostem, sama piszes,, ze jestescie wysocy.

Gość rudzielec833
o! czyli mylę się? Moja mam twierdzi, ze wydaje mi się, ponieważ porównuję córkę do dzieci w jej wieku, które są o wiele mniejsze i dlatego wydaje mi sie ze ma nadwagę. A jak to wygląda na siatkach centylowych? bo troche nie bbardzo idzie mi sprawdzanie tego :)

Moja corka w tym wieku nawet mm tknac nie chcaial, pila juz krowie mleko. Chodzi do przedszkola i sporo je (chociaz nie wiem, jak dokladnie wyglada jej jedzenie w przedszkolu). 8.30 I sniadanie 10.00 II sniadanie 12.00 zupa 13.30 drugie danie Wraca do domu kolo 16 i je moj obiad i potem jescze kolacje (1 kanapka). Z tym, ze mowi, ze w przedszkolu bardzo male porcje daja i ja wiem, ze jak sa warzywa na II sniadanie, to mala pewnie nie tknie i watpie, by zjadala cala porcje zupy, skoro w domu toleruje jedynie pomidorowa.

Twoje dziecko ma wzrost wywalony dalej na siatce centylowej jak wagę i to sporo, więc uważam, że proporcjonalnie się rozwija i daj sobie spokój z odchudzaniem - tylko dużo ruchu jej zapewnij. Co do tarczycy nie wiem - jak Cię to niepokoi to do lekarza.

Tak wydaje Ci sie :D i nie porownuj z dziecmi, ktore sa nizsze, bo Twoje dziecko wyglada jak typowy 6-latek. Moja mala ma takie same wymiary, ma 5 lat a jest wzrostu wiekszosci 6-latkow. Tu masz siatke, wpisz i Ci pokaze http://mamdziecko.interia.pl/siatki-centylowe?childbirthDay=1&childbirthMonth=1&childbirthYear=2012&childWeight=&childHeight=¢ileChartMechanismForm=1&gclid=CP6z19be1rYCFYJP3godyBIAmA

Gość rudzielec833
o rany...rzeczywiscie jak sześciolatek :) Ale...jako 6latek byłaby proporcjonalna :D Dzieki dziewczyny za otworzenie oczu... PS.odchudzać dzieci nie wolno, trzeba tylko pilnować aby waga nie wzrastała w miarę rośniecia dziecka do momentu aż się wynormuje. Wiem, zę to u dzieci rzadkość, ale moja córka tylko wiecznie by "chlapała" to mleko nan :) Dzieki i pozdrawiam serdecznei

Gość 90-00
moja córka ma 5 lat, 116 cm, 22 kg

Gość a moze corka
ma cukrzyce? i wybacz,ale dziecko jest otyłe.bo to juz nie nadwaga.owszem wage i wzrostma odpowiednia ale dla duzo starszego dziecka. jak dziecko niespelna 3 letnie je porcje jak dorosly czlowiek,to nie jest to normalne... ja obstawialabym cukrzyce,lub duze porcje jedzenia.

Gość olka9191
a czym sie sugerujesz pisząc: otyłość? Każdy wysoki jest otyły? BMI dziecka jest w normie więc pytam skąd ten wniosek? Pojęcia cukrzyca chyba też nie znasz. Ta dziewczynka jest duza bo jej rodzice są duzi. Tu byłby problem jakby była taka jak jej rówieśnicy, albo mniejsza, bo niby po kim mialaby być standardowa? Ośmieszasz sie tylko wypisujac takie bzdury

Gość gość
Moja coreczka ma 2 latka i 5 miesiecy, ma 98cm wzrostu i wazy 16,5kg! nie wyglada na grubasa ale do chudzielcow nie nalezy. jej tato ma prawie 2 metry wzrostu ja 170cm. urodzila sie majac 60cm i prawie 4kg. wiec dzieci rozne sa.

Gość gość
I ta sa wlasnie efekty slodzenia herbatek cukrem albo dawanie soczkow czy napoikow

Gość gość
"I ta sa wlasnie efekty slodzenia herbatek cukrem albo dawanie soczkow czy napoikow" ehh wypowiadasz sie a nie wiesz co dziecko je i pije. napojow nie pije wogole. soczki dostaje oczywiscie bo niby dlaczego nie?? znam umiar wiem jak dziecko odzywiac.

Gość gość
Moja mala ma 3 lata i 12kg Wagi,jest drobna Ale to okaz zdrowia.Ciuszki na 98 kupujemy

Gość gość
A warzywa i owoce je Zamuast tych kanapek i parowek daj dziecku jablko la banana