Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milenaaa...

dlaczego Polacy zarabiają tak mało skoro ceny towarów są takie jak na zachodzie

Polecane posty

Gość milenaaa...

??

Gość ekonommm...
Bo w Polsce jest bardzo niska wydajnośc pracy:O bo koszty pracy są horrendalnie wysokie bo Polacy są słabo wykształceni

Gość racja, np. w takiej Irlandii
pracownicy zapierrdalają jak szaleni, poświęcają się... pewnie dlatego, że mają doktoraty :classic_cool:🖐️

Gość prawiczek27toja
to bardzo proste większość firm co u nas sprzedaje pochodzi z zachodu więc i ceny są z zachodu, polskie firmy też sprzedają coś drożej bo mają odbiorców z zachodu np. taki drutex. Kolejną sprawą są koszty pracy które są podobne jak na zachodzie, paliwo czyli koszty transportu towaru jak na zachodzie, podatki jak na zachodzie, itp

Gość zeen
podziekujcie konfederacji pracodawcow prywatnych za taki stan rzeczy ,gdzie pracownik najemny jest nisko ceniony niczym niewolnik

Gość bo taki mamy rząd
który nic nie robi aby ułatwić ludziom zakładanie i prowadzenie firm tylko zwieksza podatki i składki na ZUS, oraz tworzy nadmierną biurokrację Na Zachodzie państwo jest dla obywatela, a w Polsce obywatel dla państwa :( Dlaczego oni tak robia? Albo są leniami i nie chce im się nic zrobić dla ludzi , którzy na nich głosowali albo zwyczajnie są na usługach zachodnich firm. Sieci marketów mają rózne ułatwienia, zwolnienia z podatków, a polscy sklepikarze? Poza tym nie ma takiej siły jak za komuny, która mogłaby sie postawić rzadzącym . Nie ma już dużych zakladaów pracy, ludzie są zastraszeni i zrezygnowani, godzą sie na pracę za głodowe wynagrodzenia i pomiatanie ze strony pracodawców. W Grecji ludzie jakoś potrafią wyjśc na ulice i demonstrować. A Polacy? Nic :(

Gość dlatego rze
na zachodzie sa dotacje do rolnictwa a w polsce nie ma i dlatego jedzenie na zachodzie jest tansze niz w polsce

Gość i taa
popieram, w Polsce sami zachodni inwestorzy wiec i ceny nie adekwatne do polskich zarobków np, sieci sklepów odzieżowych, kto to widział za sweter 150 zł przecież to 1,5 dnia mojej pracy! jak mieszkałam za granicą to sweter kosztował tyle co 1 godz cz 2 mojej pracy

Gość gość
Polacy mają poprostu mantalnosć chńczyka gdy chodzi o zarobek. Izachodni inwestor tyko to wykorzystuje. Chca isć na łatwiznę, nie chcą zakładać własnego interesu by potem martwić się czy wyapali. Nie lubią nawet się zrzeszać się w walce o swoje prawa. Chca tylko coś zarobić byle tylko przezyć do pierwszego. Po za tym do takich zarobków są poprostu przyzwyczajeni w przeciwieństwie do Greków którzy są bardzo roszceniowi i uważają sie za nie widamo kogo. Nie przypakowo mówi się "nie udawaj Greka". Problem w tym że też nie są zbyt innowacyjni i przesiębiorczy nie są nawet ambitni jesli chodzi o kształcenie jak Polacy.

Gość gość
Zarabiamy mało ponieważ państwo nam odbiera prawie połowę pensji. Wyszukajcie sobie kalkulator wynagrodzeń i sprawdźcie jakie pracodawca wypłaca pensję a jaką otrzymuje pracownik. Przykład jeśli otrzymujecie 2000zł netto to pracodawca musi wyłożyć na nas 3500zł. Co państwo oferuje w zamian? Prawdziwą przyczyną jest obecnie panujący rząd opierający się na wizerunku polityka celebryty który jest medialny przez co zapamiętywany i niosący za sobą lektorat!!!

Gość gość
Zachłystujemy się naszą konkurencyjniością ale wynika ona WYŁĄCZNIE z tego, że ludziom płaci się 4 x mniej niż w cywilizowanych krajach. Gdyby polski "przedsiębiorca" musiał zapłacić pracownikowi tyle co płaci Niemiec czy Anglik to by się okazało, że w żaden sposób nie jesteśmy w stanie konkurować z zachodem. Dlatego szlag mnie trafia jak czytam o wspaniałych polskich przedsiębiorcach, którzy rozwinęli w Polsce wspaniały biznes i produkują autobusy, lody, meble, które sprzedają się na zachodzie jak świeże bułeczki. Sprzedają się nie dlatego, że są dwa razy lepsze tylko dlatego, że są tańsze, a tańsze są tylko dlatego, że polskich pracowników się okrada !

Gość gość
dokladnie

Gość gość
na ukrainie zarabiaja 6 razy mniej a ceny sa podobne, a w Burkina Faso zarabiaja 30 razy mniej a Mercedes kosztuje tyle samo co w Niemczech.

Gość gość
Pytanie mozna zadac odwrotnie, na zachodzie sprzataczka posprzata mi mieszkanie za 3 godziny mojej pracy. W Polsce nikt nie chce mi posprzatac mieszkania za 27 zlotych netto.

Gość gość
Ciekawe jak to jest na świecie wszystko się opłaca w Polsce nie Na świecie Polaków chwalą za pracowitość wykształcenie W własnym kraju wylewają wiadro pomyj Jesteśmy najbardziej zapracowanym Narodem na świecie a zarabiamy grosze WSTYD i Hańba Ceny w Polsce takie jak a świecie.... Ceny światowe pensje c*****e taka prawda Normalna wypłata powinna zaczynać się od 6 tys w górę jedna zmiana i weekendy wszystkie wolne

Gość gość
Dobrze w Polsce mają całe rodziny cyganów nie pracują całe pokolenia biorą zasiłki po dwa tysiące miesięcznie pieniądze pięćset plus a Polak haruje za dwa tysiące na produkcji na czterobrygadówce i to jest sprawiedliwe NIE

Gość gość
PODLI pracodawcy WYZYSKIWACZE na niczyjej krzywdzie się nie dorobicie Pracowałam na bazarze u takiego chuj@ dwa i pół roku na śmieciowej umowie płacił dniówki 50 zł włącznie z sobotami Na miesiąc wychodziło mi pensji 1320zł lub 1280 zależy ile było sobót same opłaty wynoszą mnie 990 zł dobrze że mąż pracował bo nie wiem co by było W końcu znalazłam porządną pracę umowa na stałe ja mam ponad 3 tys mąż prawie 5 tys i od dwóch lat żyjemy jak ludzie Mojemu był emu pracodawcy zachorowała żona na raka i zmarła i tak go Bóg pokarał....

Gość gość
Pracowałam u WYZYSKIWACZA 2,5 roku na śmieciowej umowie płacił 50 zł dniówki wolne tylko niedziele Tak go Bóg pokarał żona zachorowała na raka i zmarła Ja mam porządną pracę na czas nieokreślony i tak WYZYSKIWACZE oszust skończył

Gość gość
Jak pracodawca nie chce płacić normalnych pieniędzy za pracę pracownikowi nie szanuje ludzi Niech sam z@pierd@la ile wlezie i niech spada na drzewo

Gość gość
Jak ma być w Polsce dobrze jak pracodawcy traktują pracowników jak śmieci i swoją własność Dla pracownika nie ma nic on ma tylko ciężko pracować na swojego pana Pierwszy przykład z boku praca w systemie czterobrygadowym 2 dni rano 2 popłudniówki 2 nocki harujesz przez 6 dni pod rząd schodzisz na 7 dzień o 6 rano jest człowiek tak wykończony że myśleć nie ma sił wraca do domu przesypia pół dnia wieczór kolejny dzień wolny to w sumie po 6 dniach zapieprzu 1,5 dnia wolnego Mało tego pracujesz we wszystkie Soboty niedziele co czwarta niedziela wolna to każą przyjść na nadgodziny Już nie tylko daty się mylą ale i dni wolę są tylko święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc 1 listopada i Nowy rok pozostałe dni zaznaczone w kalendarzu na czerwono i mimo to że to dni wolne to do roboty za zwykłą stawkę i taka harówa na okrągło za 2300 na rękę To wstyd że jeden haruje za marne grosze a drugi nic nie robi tak jak Ci którzy biorą pięćset plus i żyją jak paniska Całe pokolenia cyganów nie pracują biorą zasiłki po dwa tysiące złotych pieniądze na dzieci A kto na to daje biedni pracujący i emeryci Pogonić te pasożyty do uczciwej pracy Pięćset plus powinni dostawać rodzice pracujący Pracodawcy to banda oszustów powinni wszyscy te swoje z@sr@ne firemki zamykać Ile jeszcze można okradać uczciwie pracującego Polaka wstydu pracodawcy nie macie....

Gość gość
Teraz wielka dyskusja na temat jakie skutki gospodarcze będą jeżeli 12 listopada to również będzie dzień wolny od pracy A takie że w końcu biedny pracujący wreszcie odpocznie nie będzie harować na wyzyskiwaczy My pracujący na produkcji możemy pomarzyć o wolnym 11 listopada i 12 listopada z@pierd@lamy non stop we wszystkie soboty niedziele... ranki popołudniówki nocki ...przez 6 dni no jest poprostu git ...A dali nam od nowego roku 59 groszy podwyżki no z@jebiście wszystko podrożało już co najmiej 50% a oni dają podwyżki 59 GROSZY NO ŚMIECH NA SALI

Gość gość
Teraz kolejny świetny pomysł!!! Pieniądze właściwie emerytury dla mam za urodzenie 4 dzieci lub więcej co to ma być!!!! Czy rozmnażanie się bez końca będzie nagradzane!!!! ludzie opamiętajcie się !!!!!GDZIE SĄ PODWYŻKI DLA PRACUJĄCYCH UCZCIWIE POLAKÓW SKRÓCENIE GODZIN PRACY!!! Już z@pierd@lamy na DZIECIOROBÓW od 8 do 12 godzin dziennie!!!! soboty niedziele ile można!!! Kiedy skończy się to jawne niewolnictwo!!!!

Gość gość
Kiedy w końcu ruszycie dupę na ulicę? Nigdy. Nikt wam nie będzie płacił więcej niż musi. Skoro zgadzacie się na takie stawki przy podpisaniu umowy to o co chodzi?

Gość gość
Pracodawco wyziskiwaczu ty musisz mieć kilka domów kilka samochodów w roku kilka wyjazdów na zagraniczne wycieczki i to My Ciężko Pracujący Pracownicy Na Ciebie Robimy Wyzyskujesz nas do granic wytrzymałości że nie mamy czasu dla Swoich Kochanych Rodzin Dzieci Żony Męża... A TY PŁAWISZ SIĘ W LUKSUSACH MASZ DŁUGIE WEEKENDY A My na ciebie tyramy Za Marne Grosze Pamiętaj nie buduje się swojego szczęścia na czyimś nieszczęściu....

Gość Pracodawca dla polaków
Zamilcz polski parobku, jak śmiesz tak się odzywać do twojego pana, który daje ci na chleb, do roboty plebsie, ale to już zarabiać na moje luksusy!

Gość gość
Bo mamy gospodarke wolnorynkowa i wypuścilismy kapitał zagraniczny który nasza gospodarką rządzi a władza nic z tym nie robi

Gość gość
16:11 Gdybysmy mieli rzeczywiscie gospodarke wolnorynkowa, to prace bys znalazl w mgnieniu oka. To wlasnie rzad blokuje inwestycje, obdziera przedsiebiorcow z dochodow, podcina mlodym ludziom skrzydla bo ktos musi sponsorowac 500+ i inne chore wymysly PISU.

Gość gość
A dlaczego porownujesz Polske z zachodem.Znasz chyba historię? Jak dawno Polska ma wolny rynek? Porownuj sie do krajow z podobna do Polski historia, no z Bułgarią.

Gość gość
gość dziś Ja akurat pracę zmieniam często i nową mogę znalezc niemal od razu. A wbu rynek mamy od 89 roku