Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 3dni

Trzydniówka- jakieś rady? Konieczny lekarz? Postępowanie

Polecane posty

Gość 3dni

Prawdopodobnie syn ma tzw 3dniowke, od 2 dni goraczka do 39,2 ( w uchu ciut mniej) w nocy, w dzień 38-38,5. po podaniu panadola spada do lekkiego stanu podgoraczkowego. Poza nią żadnych objawów (katar, kaszel, zeby itd) , stąd przypuszczenia o 3 dniówce. Pytanie - czy powinnam isc do lekarza czy poczekać ze 2 dni i obserwować czy pojawi się wysypka i dopiero jak jej nie bedzie, co moze sugerowac inną chorobe to iść? Dziecko ma 2,5 roku.

Gość Podjął likwidując
Ale jaja. Mam ten sam problem co ty. Dziecko w tym samym wieku. Ja nie idę do lekarza. Zaczekam. W razie czego na pogotoeie pojadę. Synek rownież tylko gorączkę. Nie wiem czy to trzydniowka czy nie. Bo kiedyś już miał.

Gość violka fasolka
Moja miala trzydniowke ale byla mlodsza,akurat wypadla goraczka w piatek wieczorem wiec przeczekalam weekend i poszlam w poniedzialek,jak ja ubieralam do lekarza to nie miala jeszcze wysypki wiec nie bylam pewna co to ale u lekarza jej wyszla:)) Mysle , ze nie ma potrzeby isc do lekarza bo i tak ci bedzie kazal czekac co z tego sie rozwinie skoro zadnych objawow nie ma.

Gość violka fasolka
trzydniowke ma sie tylko raz to moze twoj ma cos innego,moja miala kiedys 2 dni goraczki i do tej pory ani ja ani lekarz nie wiemy co bylo tego przyczyna hehe

Gość misiamarysia
może to być trzydniówka, a może tez być infekcja. ja podaje na gorączkę syropy z ibuprofenem, ostatnio milifen. czekam z lekarzem 2-3 dni, o ile nic innego się nie dzieje. trzeba tylko pamiętać o częstym podawaniu picia dziecku i lekkim ubranku, żeby się nie przegrzewało.

Gość majka105
Zawsze trzeba się konsultować zpediatrą, zbić gorączkę ibuprofenem, może być milifen,nigdy niepodawać dziecku aspiryny itd.

Gość Mama Tosi
Ja radzę iść do lekarza . też u Tosi podejrzewałam 3dniówkę - chyba był to piątek. W sobotę gorączka i niedziela tak samo więc na pogotowie. Badali gardło itd i nic nie przepisali. Gorączka rosła do 40 więc do przychodni w poniedziałek tam się okazało że angina ropna ;(

Na moje infekcja wirusowa. Przeczekaj. Mniej więcej tydzień temu mój synek miał stale utrzymującą się gorączkę (nawet po podaniu p-gorączkowych czopków czy syropów gorączka schodziła na chwilę), katar i suchy kaszel. Zadzwoniłam do naszej lekarki, powiedziała, że teraz jest taki "wysyp" infekcji wirusowych. Kazała czekać i zgłosić się jeżeli gorączka będzie trwała dłużej niż 5dni, nasili się kaszel (pojawią się jakieś furczenia i rzężenia w klatce piersiowej, których nie da się przeoczyć) lub pojawią się silne wymioty lub nieustająca biegunka(te ostatanie dwa nadają się do niezwłocznej konsultacji). Także spokojnie, poczekaj jeszcze. Czyść nosek w razie katarku, podawaj coś przeciwkaszlowego jeżeli będzie taka potrzeba. Na wirusa i tak nic lekarz nie poradzi. Zdrówka życzę :)

Gość gość
ja bym poszła przy takiej temperaturze do pediatry a nie czekała na nie wiadomo co. kiedy córka miała ostatnio goraczkę i zero innych objawów miała anginę, a nawet na ból gardła nie narzekała. podawaj najlepiej syropy z ibuprofenem, np. milifen, bo działają najdłużej.

Gość maryla-1975
Lekarz konieczny, co do leków zbijających gorączkę to najlepiej jakiś ibuprofen, ja używam milifenu bo jest dobry i tani.