Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martuska83@

Tiki u trzylatka

Polecane posty

Gość Martuska83@

Witam. Szukam osób, rodziców dzieci które zmagały lub do tej pory trudzą się z tikami u dziecka. U mojego synka mruganie oczkami, pochrząkiwanie i przewracanie gałkami ocznymi trwa już od prawie 2 miesięcy :( Jak jeden tik "słabnie" lub zanika w jego miejsce pojawia się nowy :( Na początku pediatra kazał nam czekać, ostatnio dał nam syrop Atarax, mam podawać synkowi 2x2,5 ml. a jeśli to nie pomoże to mamy skierowanie do neurologa dziecięcego. Czy jest tu ktoś kto znajdował się w podobnej sytuacji? Bardzo się boję o zdrowie synka... Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia będę wdzięczna za podzielenie się swoimi przeżyciami.

Gość lekarz pierwszego kontaktu
Zrób badania w kierunku pasożytów. Poczytaj też o tym w necie.

Gość mimi123321
Ja jako dziecko mialam tiki, dokladnie te same co Twoj synek ale bylam nieco starsza, chodzilam juz di szkoly. U mnie byly one na tle nerwowym - mialam bardzo surową matke i tak odreagowywalam stres. Do tej pory pamietam te uczucie "zmuszajace" mnie zebym chrząknęla. Mozna to porownac do uporczywego swedzenia kiedy czujesz ze musisz sie podrapac bo inaczej zwariujesz. Polecam duzo cierpliwosci.

Gość asasrasaaaa
U mojej córeczki występuje dokładnie taki sam problem i zgadzam się z pierwszą odpowiedzią w tym temacie, bo u nas faktycznie trafiliśmy na dobrego lekarza który skierował nas żeby wykonać badania na robaki i to był strzał w 10, bo po odrobaczaniu tiki ustały, po za tym z niejadka córka zaczęła normalnie jeść wszystko, tzn wcześniej była niejadkiem, ale słodycze mogła jeść garściami. Do tego córeczka miała wcześniej jeszcze rózne inne dolegliwości których nawet nie powiązywałam z tymi tikami, a po wspomnianym wyżej odrobaczaniu wszystko wróciło do normy. Warto wykonać to badanie, albo nawet profilaktycznie odorbaczyć dziecko, bo pasożyty to bardzo duży problem i większość dzieciaków je ma.

Gość Martuska83@
A może mi Pani powiedzieć ile czasu u Pani trwały te tiki? Ja raczej nie jestem surową mamą, może troszkę przewrażliwioną ale wydaje mi się że nie stresuję zbytnio mojego syna... a może on uważa inaczej... Synek od zawsze był bardzo energiczny, czy to możliwe żeby może przez zimę nie miał gdzie się "wyszaleć" i tak odreagowuje? Sama nie wiem co o tym myśleć, skąd to wszystko... Płakać mi się chce :(

Gość Martuska83@
Mi lekarz powiedział że rzadko jest to przez robaki i nie dał skierowania, może prywatnie powinnam je zrobić. Synek właściwie szczuplutki jest i nie ma zbyt wielkiego apetytu... A czy gdyby miał pasożyty to może w kupce byłoby coś widać gołym okiem?

Gość asasrasaaaa
My biegaliśmy 2 lata po lekarzach, zanim trafilismy na tego który zwrócił uwagę na ten problem, żaden z wcześniej odiwedzanych lekarzy nic nie wspomniał o pasożytach. My robiliśmy badanie metodą VOLLA, bo badaniach kału nic nie wychodziło, ale lekarz powiedział, że badanie trzeba powatarzać do skutku. W kale nic nie widać gołym okiem, niestety. U córki była glista ludzka, lamblie. Pasozytami można zarazić się wszędzie, najczęsciej w przedszkolach, szkołach, sklepach, autobusach itd

Gość asasrasaaaa
zapomnaiałm dodac ze u córki była jeszcze candida.

Gość Martuska83@
Dziękuję za pomoc, będę sprawdzała też w tym kierunku...

Gość gość
Czy tiki sie skończyły?

Gość gość
Czy ktoś coś napisze?