Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama:dwulatka:

problem z mową u dwulatka

Polecane posty

Gość mama:dwulatka:

Mój synek skończył w styczniu dwa latka. Mówi bardzo niewiele : papa , daj , baba , dziadzia , kaka , czasem tata , papin ( pingwin ) , kwia .. od paru dni przestał wołać mama .. powtarza tylko ma czyli pierwszą sylabę. Już się naczytalam , że to początek autyzmu. Poza tym jest żywym dzieckiem , nie usiedzi w miejscu minuty. Rozumie co do niego mówię , jest mądrym chłopczykiem jak na swój wiek . Czy powinnam się tym martwić ? Mama wołał praktycznie cały czas , teraz tylko sporadycznie ...

nie doszukuj sie kobieto autyzmu od razu a jak cie cos konkretnie niepokoi to pytaj lekarza a nie na forum bo nikt tu twojego dziecka nie widzial i nic ci nie powie na podstawie trzech zdan

Gość cukierniczkapelnacukru
kuzyn meza ma dziecko 4 letnie i mówi tylko mama i tata

Gość Od pięciu lat stosujemy
A może postanowił sobie skrócić mama :). Moja córka ma 2,5 roku i potrafi bardzo wydziwiac i udziwaczniać pewne słowa ale śmieje się sama z tego i zdaje sobie sprawę z tego że to wygłupy. Nie wydaje mi się by to był autyzm, cofanie się w wymawianiu słów, sylab aż do liter ma wiele wspólnego zanikaniem ośrodka mowy przy ciężkich urazach mózgu także przestań się zamartwiac bo wydaje mi się że wogóle nie ma powodu. Chłopcy często później zaczynają tworzyć zdania i sprawnie mówić ale przychodzi taki czas że zacznie i wtedy będzie już tylko lepiej ;)

Gość pociesze cie ze moj mowi
o wiele mniej,ale jest rozumny wiec nie doszukuje sie chorob.

Gość co z wami dziewczyny?
od razu autyzm? denerwuje mnie takie coś...dziekco nie mówi za dużo - autyzm, jest niegrzeczne - adhd. Nie przesadzajcie. Moja bratanica mając 2,5 roku mówiła zdaniami złożonymi nawet bardzo trudne słowa. Jej siostra w tym wieku mówiłą niewyraźnie. Syn sąsiadów zaczął mówic dopiero gdy mając 4 lata poszedł do przedszkola a wcześniej tylko "mama", "tu", "daj" itp. Dziewczyno gdzie tu autyzm? weź rpzestan, nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma. Kazde dziecko rozwija sie inaczej.

daj dobie spokój mój ma ponad 2,5 roku i właściwie do niedawna mówił mama, ser, chleb,dżem i nic po za tym jak chciał siku to uuuu wołał, pić pokazywał, a od tygodnia co dziennie mówi nowy wyraz zaczął składać zdania z 3 wyrazów, aż sama jestem w szoku że tak nagle i sprawnie mu to idzie, a zapomniałam jeszcze potrafił naśladować zwierzęta dodam że ma brata bliźniaka który w wieku 1,5 roku mówił całymi zdaniami