Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska lakomczucha

Co jecie za granica?

Polecane posty

Gość Zsazsa
Byłam dzisiaj w irańskiej restauracji , nic wynkwitnego ale jedzonko wspaniałe . Tak jak Irańczycy umieją ugotować ryż , gdzie każde ziarenko jest osobno i jest on taki aromatyczny , jedliśmy " chelou Kebab " czyli ryż z baranina . Dobre było ale jak to ugotować ? Herbata indyjska jest u nas znana , ja bardzo lubie zielona . W Emiratach mieszka około 200 tys Hindusów i około 100 tys Brytyjczyków :)

Gość Zsazsa
Od kwietnia Polacy wjeżdżają bez wizy :) do Emiratów tak jak inne narodowości unii.

Gość gość
Ja herbaty z mlekiem ani z cukrem nie lubie, za to kawe zawsze pije z tlustym nlekiem, o wiele lepiej mi smakuje.

Gość sambamama
Agonio jak mogę sprawdzić czyjeś IP? Przecież nie jestem adminem tego forum. Pamiętam uzytkowniczke o takim nicku, panią w średnim wieku mieszkająca w Szwecji i dlatego skojarzylam, ze to ty. Nie znalazlas mi za skore. Jedynie rozbawilas. usmiech.gif a teraz wróć łaskawie do tematu wątku pozdrawiam usmiech.gif ### no fakt , fajny byl ten nick szkoda ze to bylo dawno i zapomnialam hasla , wtedy mialam 36 lat typowy wiek sredni :) teraz to juz ze mnie zgrzybiala staruszka :) jesli rozbawilam ciebie tym ze nie lubie arabskich klimatow to musze powiedziec ze masz specyficzne poczucie humoru, nie lubie tez gorali i goralskiej muzyki to tak dodam moze ciebie to rozbawi i bedziesz wesola przy niedzieli . prosze bardzo wracamy do tematu

Gość gość
Agonio, rozbawilas mnie stwierdzeniem, ze arabskie jedzenie jest ostre. To na tyle. Bo nie jest ostre. Nigdy nie bylo. I nie bedzie. Zsazsa my wczoraj poszlismy znowu (!) do arabskiej restauracji i ryz byl przepyszny. Basmati, ale taki inny niz zazwyczaj jedlismy. Zapytaliamy wlasciciela gdzie to kupil, ale mowil, ze importowal od siebie z kraju... :( Falafel jednak nie byl za dobry, jakis suchy w srodku a hummus tez cos za bardzo im nie wyszedl. Ale reszta byla pycha. I swiezy, slodki mango shake mmm ;)

Gość a ja dzisiaj po brytyjsku
mam lentil pie :) pyszniutko i zdrowo

Gość gość
Kurde jak ja tego yorkshire pudding nie lubię... I mushy peas bleeee :o

Gość Zsazsa
Ale steak pie maja dobry :)

Gość Zsazsa
Właśnie " gościu " czasami trafi sie tak cudownie ugotowany ryż ze moze zastąpić całe danie :). Dzisiaj mieliśmy gości i była pieczen cielęca z rozmarynem i młode ziemniaki , marchewka, pieczarka wszystko w jednej brytfannie upieczone . Marynata to - oliwa z oliwek - 3lyzki stołowe - soja sos - 1 łyżka - balsamico - 1 łyżka - miód 1 łyżka , galazka rozmarynu, troszkę oregano , Mięsko niech poleży w marynacie kilka godzin a lepiej przez noc :)

Gość ex_debill_konkubina
ryż na sypko robię tak, że podprażam ziarna najpierw na patelni na odrobinie oliwy, dopiero potem podgotuję chwilę - aż wypije wodę, zestawiam, zawijam na ok. 2h w ręcznik i koc i potem jest gotowy i też fajny, chociaż czy na pewno każde ziarno osobno to nie sprawdzałam, ale trzeba dopilnować na etapie prażenia i gotowania, bo łatwo przegiąć

Gość gość
No nie,samym ryzem nie zastapisz calego dania,sambamama .Najwyzej jesz sam smaczny ryz ;)

Gość gość
oj,sorry,to byla zsazsa,a nie samba ;)

Gość gość
no niestety kraj od kraju się różni. kiedy tylko podróżowałam, zawsze jadłam lokalnie i uwielbialam to. teraz utkęłam w kraju gdzie nie ma nawet kiepskiego chleba, normalnej wędliny którą jestem w stanie przełkąć, sera białego, żadnego nabiału który dobrze smakuje, a ser żółty jest bardzo drogi i trudno dostępny. Nawet w domu nie jestem w stanie przygotowac polskiej zupy jakiejkolwiek. więc jem lokalnie lub czasem w drogich zachodnich restauracjach (włoskich, francuskich, amerykanskich) ale zrobiłabym wszystko by zjeść coś polskiego...nie dziwię się że w anglii jecie polskie...

Gość gość
do wyzej-a gdzie jest tak kiepsko?

Dokładnie, gdzie jest taka tragedia kulinarna? Bo ja nawet mieszkając w Afryce równikowej nie mam takiej posuchy.

Gość gość
goooofnnffffnnnoooo bo tak to nazwac trzeba :)

Gość gość
Stawiam na Tajlandię albo Filipiny

Gość gość
A ja dzis kupilam w pl sklepie: Twarog bialy Serki wiejskie Otreby Kasze peczak Pasztet Koperek swiezy Wafle ryzowe z dodatkuem zelaza Galaretki Bulke tarta Sos tatarski

Gość Zsazsa
Dzisiaj na obiad - losos smazony - warzywa na parze - deser : herbata zielona japońska U nas nie ma sklepu z Polska żywnością ale sa rosyjskie :p

Gość gość
dzisiaj zjadłem jajko gęsie smażone i dwie kromki chleba słonecznikowego z masłem 9 orzechów włoskich i kawę

Gość gość
a mnie zastanawiają ludzie robiący całe zakupy w polskich sklepach. nie ważne, że marchew, groszek czy mleko w kartonie są takie same w brytyjskich sklepach i nawet tańsze, oni twardo po wszelką głupotę idą przepłacać do polskiego sklepu. fakt, wędlina czy czasem chleb są lepsze w Polskich sklepach (w brytyjskich dobre wyroby są zwyczajnie dużo droższe i trzeba się po nie udać nie do Asdy a do droższych marketów a to dla Polaków już niewyobrażalna wyprawa), może się chcieć polskich słodyczy ale robienie tam zakupów od A do Z to już idiotyzm.

Gość gość
Do goscia z 14.12 zuwaz co kupilam w l sklepie Kupilam to co nie moge dostac w ang

Gość gość
nie pilam do ciebie, tylko do Polakow robiacych opisane przeze mnie zakupy

Gość gość
ale uderz w stol a nozyce sie odezwa. koperek, bulka tarta, galaretki, serek wiejski, otreby, wafle ryzowe (choc nie wiem czy z zelazem) bez problemu dostaniesz w angielskich sklepach. nie wiem jak z peczakiem bo nie jadam.

Gość gość
Wez wyluzuj Robie zakupy gdzie taniej, tesco, asda glownie Sprawdzam ceny i porownuje W pl kupilam ww rzeczy bo akurat bylam w miescie obok Kazdy kupuje tam gdzie mu wygodniej Nie twoje pieniadze przeciez wydaje tylko swoje

Gość gość
Tylko dlaczego nazywac "idiotyzmem" tylko dlatego,ze ktos chce robic zakupy w okreslonym sklepie ?

Gość gość
Karmę dla kotów

Gość gość
Az tak wam sie pomieszalo na obczyznie ' :D

Gość Zsazsa
Dzisiaj przyjaciółka przyniosła mi " griczku " najlepszy prezent :)

Gość gość
Ja najczesciej robie zakupy tam, gdzie mam najblizej. Aktualnie waitrose, bo mam kolo domu, a kiedys mieszkalam kolo Aldi to tam zakupy glownie robilam.