Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska lakomczucha

Co jecie za granica?

Polecane posty

Gość sambamama
Jem co jest dostepne , czyli wszystko, nie cierpie kuchni hinduskiej pozatym jem wszystko , po polsku nie gotuje i nie biegam po polskich sklepach . Mieszkam w Szwecji . Dzisaj obiad robi maz wiec beda ... prinsk***ar :)

Gość gość
A co to jest,to szwedzkie danie wygwiazdkowane?

Gość Zsazsa
Co to za jedzonko ? Szwedzka kuchnia jest okropna , jadłam kiedyś śledzia na słodko fuj :p

Gość gość
Potwierdzam, szwedzka kuchnia jest okropna. Nie tykam juz w ogole

Gość sambamama
To szwedzkie super kielbaski :) ktore moj malzonek serwuje z musen ziemniaczanym szpinakiem i jajkiem ( no kucharz z niego nie jest) W Szwecji tez mozna kupic dobre jedzenie i smacznie zjesc jest tylko jedna zasada- oby to nie bylo szwedzkie :)

Gość Zsazsa
Czy ten mus ziemniaczany to puréé ziemiaczane ? A ten szpinak to osobno podany czy zmieszany z tym musem ?

Gość gość
Najczesciej cos na szybko: wszelakie makarony, fajitas, chili con carne, ziemniaki z miesem i salatka, curry tez czesto jemy, bo moj chlopak je uwielbia, rybe, steki, frytki. W niedziele gotujemy rosol i roast dinner, jako ze moj chlopak jest Anglikiem, wiec polaczylismy polsko-brytyjska tradycje ;)

Gość sambamama
Tak puree ziemniaczane , szponak osobno robi podobnie jak po Polsku taka ciape ( kupuje gotowy stuvad spenat i doprawia tylko czosnkiem sola bo ten kupny jest dosc mdly ) do tego jajko sadzone , dzieciaki uwielbiaja oprucz szpinaku oczywiscie :)

Gość sambamama
A dzisiaj losos pod pierzynka z fety i oliwek bardzo szybkie i proste danie a na weekend chyba zrobie nasze kochane pierogi i nawet moze zrobie z jagodami ?? U nas tylko dwa polskie dania kroluja to kotlety i pierogi no i jeszcze ale to tylko maz uwielbia nasza Polska salatke

Gość Kasia Szkocjaaaaa
Ja i mąż, Polak (mamy tez 5-letnie dziecko) najczęściej przyrządzamy kuchnię włoską. spaghetti bolognese albo wegetariańskie np z potartą cukinią/bakłażanem pyyyycha. lasagne mamy raz w tygodniu. albo grecka musaka mniam. Często przyrządzamy też wegetariańskie curry - cebula papryka zwykła i chilli, czasem z dynią lub butternut squash, albo z fasolką szparagową świeżą w sezonie, kalafior marchewki dużo czosnek, co tam jeszcze, generalnie sporo warzyw i przy prawa curry mild/medium, swieży imbir+masło orzechowe znakomicie zagęszcza i dodaje smaku lub mleko kokokosowe..... albo ryby najczęściej łosoś i "haddock" (po polsku chyba łupacz?). do tego ryż brązowy i np groszek lub szparagi. zup jemy mało jesli już to polska grochowa na "kości" albo krupnik, ale to może 3 razy w miesiacu zupę mamy. z polskiej kuchni lubimy też pierogi z kapusta ale to na święta no i moze z 4 razy w roku poza tym. lubimy też kotlety a la schabowe ale z indyka. nie jadamy wieprzowiny bo nam nie smakuje. to tyle co z polskiej kuchni.

Gość gość
Ale mi zrobilas smaka na polska zupe grochowa. Lubie grochowke, gotowana na kosciach wedzonych. Mniam :)

Gość gość
Mnie jest tutaj o wiele latwiej gotowac niz w Polsce. Mam kilka ksiazek kucharskich i staram sie z nich korzystac i gotowac cos nowego z kuchni roznych narodow. Polskie potrawy takie jak pulpety,placki ziemniaczane, zupy, rosol,kotlety mielone, krokiety tez przyrzadzam. Sprawdzony przepis na gulasz wolowy mam z brytyjskiej ksiazki kucharskiej, tort wg przepisu Mary Berry zniknal z urodzinowego stolu w kilka chwil,ale polski sernik, barszcz, krokiety i bigos rowniez :) Bardzo lubie mufinki i cookies bo mozna je szybko przyrzadzic i sa pyszne wiec czesto ratuja sytuacje kiedy maja pojawic sie goscie a chcialabym podac cos domowej roboty do kawy. Polskie ciasta sa zwykle bardziej pracochlonne. Wszystko co dobre jest wiec warte uwagi niezaleznie od kraju pochodzenia! Kupuje glownie w tesco, u rzeznika i czasami w polskim sklepie

Gość sambamama
Ja mam to szczescie ze w Sztokholmie w wiekszosci duzych marketow mozna kupic polskie produkty wiec z kupieniem np twarogu na ruskie nie mamproblemu ale jak pialam cos polskiego u nas od swieta i tylko dwa dania .

Gość Zsazsa
Ja dzisiaj gotuje green beans with olive Oil . Jest to z kuchni libańskiej i bardzo mi zasmakowalo u znajomej , poprosiłam ja o przepis i gotuje to od czasu do czasu jak jest sezon na zielona fasolkę :) Z kuchni polskiej lubia żurek z kiełbasa , ale juz mi sie skończył winiary i trzeba poczekać az ktoś przywiezie :(

Gość gość
Wlasnie jem curry na luch z pracowniczej stolowki. Moze byc. Podaj ten przepis na green beans, dobrze? :)

Gość Zsazsa
Musisz miec oliwę z oliwek - 1/2 cup Big onion - 1 sztuka obrana i posiekana Garlic - 5-7 ząbków trzanietych nożem Green beans 1/2 kg umytych, obranych , przepolowionych 2 małe lub 1 duuuuuzy pomidor (czerwony) miękki posiekany nie za drobno ja nie zdejmuje skory Step 1 Wlewasz oliwę i przesmazasz cebule na złoto , następnie dodaje garlic i pomidory , podsmażam , Step 2 na koniec dodaje umyte green beans i na średnim ogniu około godziny podduszam az miękkie . Sa bardzo dobre na zimno z chlebkiem pita i mogą polezec w lodowce i wtedy sa smaczniejsze na drugi , trzeci dzien :) Smacznego

Gość Zsazsa
Sól i czarny pieprz do smaku :D

Gość sambamama
Heh a ja prawie 20 lat piza krajem a jednak nie zapomnialam ze gul lök to po naszemu cebula a vitlök to czosnek :)

Gość Zsazsa
A ja zapomniałam , ale polskiej złośliwości nie zapomniałaś :(

Gość gość
Faktycznie zawsze lubią komuś przysrac

Gość sambamama
A tam zaraz przysrac , smieszy mnie tylko jak ktos posiedzi troszke za granica i udaje ze Polskiego zapomnial bo wiem ze to jest sztuczne i udawane , uprzedze ze nie mam kontaktu z Polakami ( tutaj tylko troszke na kafe ) a jednak jezyka nie zapomnialam i to przez tyle lat!

Gość gość
kurde sambamama, nie pomyslalas, ze po prostu autorka ktora wkleila przepis na zielona fasolke z oliwa wkleila na szybko z jakiejs zagranicznej stroy i stad niektore wyrazy po ang.a niektore po polsku? tez juz nie masz sie czego czepiac :o

Gość sambamama
No jakos nie za bardzo przekonuje mnie twoja wersja o pospiesznym wklejaniu przepisu ale nie zamierzam drazyc ani sie wiecej czepiac , powiedzialam co o tym mysle i wystarczy . Piszmy wiec o tym co jemy za granica. Ja ogolnie uwielbiam Wloska kuchnie i Wlochy - latm do Wloch jak tylko moge , niedaleko od miejsca gdzie mieszkam swoja restauracjo-sklep prowadzi Wloch , mozna kupic jego produkcji sosy , sprzedaje w pojemniczkach wiekszych lub mniejszych oraz paste ( makaron) swiezy a nie taki suszony twardy jak w paczkach ze sklepu. Jestem jego stala klientka chociaz tanio nie ma :)

Gość gość
Mieszkam we Wloszech i o tym , ze wloska kuchnia jest z...secie znaczną chyba nie muszę pisać.gotuje różnie, raz po polsku , raz makarony, a raz cos nowego-innego. Ktoś napisali, ze polska kuchnia nie jest dobra. Bzdura. Wszyscy moi znajomi wlosi uwielbiają polska kuchnie pierogi, bogów a za ciasta mi aż szalę ją. Pewnego razu mialam znajomych na kolacji, gotowalam tylko polskie dania i mój znajomy nalozyl na talerz pierogi a na te pierogi na wierzch bigos, bo myśl al ze to takie jakby raviolo i sos do nichp ;-)). Probowalismy mu tlumaczyc , ale on stwiedzil ze i tak mu smakuje. Moja córka polskie zupy uwielbia i mówi , ze nawet pasta ich nie po bije.

Gość gość
Nigdy nie zrozumiem fenomenu pasty. Po prostu nie lubie. Zapycham sie, dostaje wzdec po tym a i w smaku nie jest jakies charakterystyczne. Ja raczej lubie potrawy ktore powala mnie z nog smakiem. Wloska kuchnia jakos mi nie podchodzi, bo ilez mozna jesc pizze i paste? Woke bardziej cos sosowo typowe. Kocham kuchnie arabska. Odkad poznalam co to falafel i hummus to normalnie oszalalam. W Asda mozna kupic male opakowania hummusu o smaku limetki z kolendra, lub o smaku papryczki lub po prostu ten zwykly, bez dodatkow. Jakby ktos z Manchesteru czytal ten wpis, to mohe polecic super knajpke arabska w Rusholme. Nie jest to zadna restauracja. W srodku jest skromnie. Duzo studentow przychodzi cos na szybko zjesc i jest bardzo tanio. Mozna sie najesc do syta bo daja duze porcje za 3-5 funtow a na koniec polecam mietowa herbate z cukrem, pycha. Lubie tez kuchnie indyjska, malezyjska, tajska, koreanska, meksykanska oraz portugalska. No i moze jeszcze grecka. Czesto wyszukuje nowych przepisow i sama staram sie gotowac cos nowego z roznych zakatkow swiata. Ale ciasta najbardziej lubie polskie. Tego nikt nie przebije po prostu. <3 Niestety, piec ciast nie potrafie :(

Gość sambamama
O! I juz ci zazdrszcze:) moze siekiedys wymienimy na tydzien dwa miejscem zamieszkania :)

Gość sambamama
Wloska kuchnia to nie tylko pizza i pasta !

Gość gość
jemy wsllepach specjalistycznych no na seriozne :) www.youtube.com/watch?v=dwA2eq3m_c0

Gość gość
Sambamama, wiem ze wloska kuchnia to nie tylko pizza I pasta, ale glownie serwuja wlasnie the potrawy. Po prostu nie lubie wloskiej kuchni I tyle. Mam do tego prawo, tak? Czy musze lubic, bo ty ja lubisz? :)

Gość sambamama
Nigdzie nie napsalam ze musisz lubiec wloska kuchnie wiec pi co te nerwy z rana?