Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pamellia

Astma u dwulatka??

Polecane posty

Gość Pamellia

Drogie Mamy, przeszukuję internet i moze u Was znajdę poradę. Mój mały synek kilkakrotnie chorował na zapalenie krtani, ostatnio okazało się jednak że chory nie jest -lekarz go przebadał na wszystkie strony i zdrowy..a mimo to każdej nocy - 5 z rzędu.. atak napadowego kaszlu, duszącego...gdyby nie to że mam w domu leki, na pewno skonczylo by sie na pogotowiu. Zastanawiam sie, bo czytam i czytam i maly ma wszelkie objawy astmy - kaszel po wysilku, napad w nocy praktycznie o stalej porze, powtórny mocny kaszel z samego rana. Lekarz powiedzial mi tylko, ze taką ma krtań i taki jego urok..ale nie przemawia to do mnie..naprawde nie da sie nic zrobic?? jak uwazacie? szukac dalej, zmienic lekarza?

z tego co wiem, astmę można stwierdzić u dziecka pow 5 roku życia poprzez badania, natomiast poniżej, ustala się to na podstawie dokladnego wywiadu z rodzicem, bo maluchów nie da się zbadać pod tym kątem..

Gość hmm....hmm...
alergolog. ale zanim u mojego syna rozwiązany został problem mały miał już prawie 4lata

Gość moze byc refluks
je pozno ? Pije mleko przed pojsciem spac ? Odstaw i zobacz.

Gość Pamellia
pije mleko 1 godz przed spaniem ale zawsze tak bylo..

Gość Pamellia
podnoszę, może akurat ktoś wspomoże informacją :-)

U mnie alergolog podejrzewa astme i wypisala zaswiadczenie o niej jak synek mial 8mcy. Ale wczesniej mial 4 razy zap. oskrzeli a w rozmazie krwi podwyzszone eozynofile. Przejdz się do dobrego alergologa albo pulmonologa, a najlepiej 2w1.

Gość si si ni
a ja odpowiem na swoim przykładzie:) wprawdzie mam już 26 lat ale na astmę zachorowałam we wczesnym dzieciństwie. Również leczono mnie na zapelenie oskrzeli,płuc czy krtani...oczywiscie bez wiekszych rezultatów, bo nie te choroby były przyczyną kaszlu. Męczący kaszel w nocy i po przebiegnięciu niedużego dystansu to była normalka. Dopiero gdy miałam 4 lata w koncu jeden z lekarzy stwierdził ze to astma oskrzelowa, zaczęło sie leczenie, niestety sterydami, co przyczyniło sie do tego ze jako dziecko byłam raczej pulchna, ale przynajmniej objawy choroby ustępowały.. Leczyłam sie do 16 roku życia,potem wszystko jakby ustało:) Nie bede sie juz rozpisywac bo i tak poczatek jest najwazniejszy, podsumowujac - mysle ze istnieje duze prawdopodobienstwo,że Twoje dziecko moze miec astme... A TY albo mąż chorujecie na to albo macie alergie?

Gość Pamellia
Nie, wlasnie w rodzinie nikt astmy nie ma, a wiem że to często dziedziczne. Ale tak czytam i wszystkie objawy się sprawdzają...lekarz mowi że wyrośnie, ale mi to spokoju nie daje, chyba można coś zrobić żeby się dziecko aż tak nie męczylo nocami..

Gość Pamellia
no nic, faktycznie poszukam dobrego specjalisty i się wybiorę. Tylko mam nadzieję, że mi nie powie że nie ma sensu wizyta skoro pediatra nicsię nie doszukal..no, ale on nawet nie probowal nic poszukac...

Gość mama drugi raz
moja siostra miała 3 lata jak stwierdzono u niej astmę powysiłkową.. cały dzień hasała a w nocy były koszmary z kaszlem..