Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jupi jupi jaj

ŁAPÓWKA ZA PRACĘ!

Polecane posty

Gość jupi jupi jaj

dzisiaj znajoma powiedziała mi, że jej facet płaci menadżerowi układającemu grafik żeby go co dzień wpisywał do pracy - kwota 150 funtów miesięcznie - kto nie płaci ma 3-4 dni pracy w tygodniu!!!

Gość jupi jupi jaj
spotkaliście się kiedyś w Anglii z czymś takim?

Gość gigi gigi
to dość częsty proceder w warehousach gdzie supervisorami są Polacy - każą sobie płacić, lub coś przynosić (polskie papierosy, wódka, piwo) za pomoc w załatwianiu różnych spraw lub przydzielaniu pracy

Gość Klops, mielony
nie, za to w Polsce często, zwłaszcza w instytucjach państwowych

Gość doska11111
Ja słyszałam o lapowkach w agencjach.polak dostanie trochę władzy i już ciągnie ile sie da. I o polkach sypiajacych z menedżerami żeby chodzić do pracy.....

Gość hjijijii
a ja spotkałam się z przypadkiem, ze jak manager - polak zorientował się, że ktoś dobrze zna angielski to robił wszystko, żeby takiego zwolnić, bo lepiej jest rządzić stadem nic nie kumających baranów

Gość bsjsjjshs
Ja byłam raz w pracy gdzie ruska baba managerka ledwo dukala po ang, ale że reszta nie umiała ang wcale to kobieta przemadrzala byla. Ja w Anglii jestem 7 lat i jak tam poszłam to od razu do mnie z ryjem ( a ewidentnie była jej wina i ludzie kazali mi się za nimi wstawić). Nie dala sobie powiedziec, głupia gęś, a ludzi jak szmaty traktowała. To ja ją zwyzywalam i zostawilam ta pracę. A Polki śpiące z managerami to standard. I to nie tylko w tych podstawowych pracach...aż wstyd. I wtedy te fiuty oczekują tego samego od każdej Polki. Rzygam.

Gość kukurukurukukuku
a Polka jak zwykle modli się, do kościółka biega, ale wszystkie sprawy tyłkiem załatwia

Gość mi nigdy sie takie cos
nie dazylo, ale jakby sie z czyms takim spotkala, ze jakis gosc chce lapowke za prace, dalabym mu, nagrala i zglosila na policje. Zupelnie nie rozumiem dlaczego pozwalacie na cos takiego. To przestepstwo. Z takim managerem mozna sobie poradzic zglaszajac go pisemnie do jego przelozonego i zgloszenie faktu na policje i mu sie to ukroci. Przeciez to patologia, ktora musi byc zwalczana. Gowno zrobilismy ze swoim krajem i teraz sramy w czyims...

Gość gigi gigi
owszem, ale zobaczcie, jak ludzie są upodleni i zdesperowani, że godzą się na coś takiego

jak mozna wogole na takie cos pozwolic??? polacy sami chca zrobic wszedzie druga polske czy jak??

Gość Fhjc
A jak jeden sie postawi I powie nie to myslisz ze reszta wesprze???? Oszalalas ten co powiedzial nie wyleci z pracy a reszta zostanie.nie kazdy jest kurwa tak jak Ty sixa;)

Gość gigi gigi
jakbyś zgadła si-xa - Polacy chcą tutaj drugiej Polski!!!

Gość Fhjc
Moze drugiej moze trzeciej prawda jest taka ze sixa cipskiem zarabia na zycie;)

Gość pani załamka
mój facet pracuje przy segregacji śmieci i płaci stówę miesięcznie za miejsce w grafiku jestem załamana - całe nasze życie zależy od humoru dupka, który układa rotę na dany tydzień - jak mu sie podpadnie to po robocie! dramat!

Gość UPC
W moim miescie jest ogrom fabryk I ogrom Polakow i mnostwo agencji pracy ale nigdy nie slyszalam, zeby ktos dawal lapowke lub placil za prace..... Jak wracam z urlopu z Polski to przywoze prezenty manadzerowi, kolezance z pracy Jakas wisnioweczke, ale ze zwyklej serdecznosci.jesli bede zle wykonywala swoja robote to te prezenty nie beda mialy znaczenia I zwolnia mnie.

Pani zalamka, w kazdym kraju takie rzeczy jakie dzieja sie w firmie twojego meza sa przestępstwem. I to niemałym. Dlaczego twoj maz sie na to godzi? Kto jest jego supervisorem? Polak? Proponuje jak najszybsze udanie sie do Inspekcji Pracy lub prawnika. Za takie traktowanie moze dostac odszkodowanie.

Gość pani załamka
a jak udowodni? nikt nie będzie chciał poświadczyć - wszyscy uważają to za normę - tak to jest, kiedy ludzi dużo a pracy mało nie stać mnie też na prawnika - nikt się tym za darmo nie zajmie

Gość jdbdjdbjdj
Ludzie nie godzić sie na coś takiego! I co z tego.że stracisz pracę? Sam/a się zwolnij lub.poszukaj innej. Kurde robicie za minimalna i jeszcze się tego tak kurczowo trzymacie? Nie róbcie z siebie debili. Na tych co wykorzystują są paragrafy. i macie rację że żaden kolega was nie poprze, każdy boi się o wlasny tyłek rypiac za minimalną. Więc wy też myslcie o sobie i podajcie gnoja do sadu. Nagrać to i macie dowód.

"a jak udowodni?" x Skoro inni pracownicy nie popra go, to niech nagra rozmowe. Wiem, troche jak z filmow, ale jakis dowod musisz miec. Jak bedzie pora placenia to niech twoj maz wlaczy nagrywanie w telefonie, wlozy do kieszeni lub po prostu trzyma w dloni i niech nagra, prowokujac przy tym rozmowe na temat owej oplaty. xx xx "nikt nie będzie chciał poświadczyć - wszyscy uważają to za normę - tak to jest, kiedy ludzi dużo a pracy mało" x Uwazaja to za norme, bo sie boja, ze straca prace. To chory system. Facet nimi manipuluje i wyludza pieniadze. To przestepstwo, na ktore Twoj maz i jego koledzy sobie pozwalaja. I nie, nie jest to normalne, ze ludzi duzo a pracy malo, w zwiazku z czym trzeba wyciagnac stowke od pracownikow, zeby ich wpisac na rote. Zadna porzadna firma nie robi czegos takiego. To nie budka z hot-dogami, tylko firma zajmujaca sie segregacja smieci. Na pewno jest rozbudowana na jakas skale. Poza tym sadze, ze wyzszy managment nawet nie wie, ze jakis tam supervisor pobiera kase od pracownikow. xx xx "nie stać mnie też na prawnika - nikt się tym za darmo nie zajmie" x Cena za prawnika jest rozna. Najpierw dowiedz sie ile konkretnie ktos by sobie zazyczyl. Pierwsza porady jest z reguly za darmo i ma nacelu jedynie przedstawienie sytuacji klienta i doradzenie przez prawnika co mozna w tej sytuacji zrobic i czego oczekiwac po np. ewentualnej wygranej sprawie lub i przegranej, bo taki wariant rowniez nalezy przyjac. Dowiedz sie o solicytorow w swojej dzielnicy i zapytaj czy pierwsza porada jest bezplatna. Potem ewentualnie platnosc mozna rozlozyc na raty, ale tez zalezy od prawnika, kto jaki jest. Raz zaplacicie i bedzie z glowy. Chyba lepsze to niz comiesieczne placenie jakiemus dziadowi za nic? Marnujecie stowe miesiecznie. Za oszustwo. Jest jeszcze cos takiego jak "No win, no fee". Sprawdz ich strone. Nie wiem czy nie zajmuja sie tylko rekompensacja po wypadkach, ale zawsze mozna zapytac i przedstawic swoj problem. W tym No win, no fee jest tak, ze jesli nie wygracie sprawy, to nie placicie nic. Sprobuj jeszcze skontaktowac sie ze swoim lokalnym Citizens Advice Bureau. Zorientuj sie jakie biura doradztwa sa w Waszej dzielnicy i przejdz sie do nich. Z reguly pomagaja za darmo.