Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

evlilia

Rtg kręgosłupa.

Polecane posty

Witam. Od dłuższego czasu bolą mnie plecy, kark, głowa, oczy. Mam kłopoty ze snem bo boli mnie odcinek lędżwiowy jak leżę na plecech. Po męczącej nocy w ciągu dnia nie czuję sie dobrze i jestem obolała. Poszłam po pomoc do poradni rodzinnej i dostałam skierowanie na rtg kręgosłupa. Odebrałam wynik który brzmi: Rtg kręgosłupa L/s: drobne wyostrzenia przednich krawędi trzonów L. Rtg kręgosłupa C: wyrównanie fizjologicznej lordozy, znacznego stopnia wyostzrenia krawędzi przednich i tylnych trzonów C5 i C6 z przewężeniem przestrzeni międzykręgowej w tym poziomie, wyostrzenia tylnych krawędzi trzonów w poz. C4/C5, wyostrzenia w niektórych stawach Luschki. Wizytę u ortopedy mam 14.06.2013 r. Może ktoś z forumowiczów boryka się z podobnymi dolegliwościami potrafi wytłumaczyć ten opis. Dziękuję i pozdrawiam.

Gość KatarzynaZSDM
Powiem tak, rtg jest słabym narzędziem diagnostycznym. Nie widać najważniejszego przepuklin, które to najczęściej uciskają worki oponowe powodując ból. Więc mam nadzieję ze ortopeda zleci Ci rezonans lub tomografie bo bez tego ani rusz. A jeśli nie, to nalegaj, mów że Cię mocno boli. Zdrowia życzę :-)

Gość wwow
a w tym euromedicare przyjmują na nfz ,konkretnie chodzi o oddział czy raczej poradnie chirurgi szczękowej .