Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fjfhdjfhjdfh

Astygmatyzm u dwulatka

Polecane posty

Gość fjfhdjfhjdfh

Witam was dziewczyny. Wczoraj podczas wizyty u okulisty wyszło że moja dwuletnie córka ma leciutki astygmatyzm (niby jeszcze mieści się w normie) i za pół roku mamy ponowną kontrolę. Wiem co nie co o tej przypadłości ale martwi mnie to że może się pogłębić. Lekarka powiedziała że oko które na tym etapie stale się rozwija trzeba wpierw obserwować i stąt wizyta za pół roku by ocenić czy coś się nie pogorszyło. Pytałam jak z obecną wadą córka widzi czy obraz jest choć minimalnie zniekształcony ale ona nie potrafiła tego powiedzieć. Może są tu mamy które spotkała taka wada wzroku u ich dzieci? Czy takie oczka są już skazane na pogłębienie się wady czy może ona przystopować i nie nasilać się? Słyszałam że to genetyczne z tym że ani u mnie ani u męża nie było takich problemów (nikt nie korygował wzroku ani nie nosił okularów). Jest też metoda leczenia laserem Lasik, czy któraś z was ma takie doświadczenia? Z góry dziękuję za wpisy.

Gość ggfhahsdhdsh
astygmatyzm na tendencje do powiększania się wady, od dziecka mam astygmatyzm, całe dzieciństwo nosiłam okulary i do dziś nosze, mam tez dalekowzroczność a ze względu na astygmatyzm nie ma mowy o korekcji laserowej teraz drugi przykład... bratowej oboje dzieci maja astygmatyzm, około 2 r.ż stwierdzony i bobje nosza okularki

Gość ggfhahsdhdsh
oboje nosza*

Gość dkkdjskdjksjd
Astygmatyzm leczy się laserem. Można tym sposobem ukształtować soczewkę na kszałt kulisty. Moja córka miała takie zabieg, trwał kilka minut na jednym oku i jeszcze tego samego dnia po zabiegu została jej przywrócona ostrość widzenia. Zabieg jest w znieczuleniu miejscowym. Zabieg jest kosztowny bo wychodzi 2,5 tys na jedno oko w naszym przypadku ale się opłaca.

Gość Tak , astygmatyzm
ma tendencję do powiększania się ale nie zawsze. Taką przypadłość leczy się laserem Lasik i jest to najlepsza metoda żeby nie męczyć dziecka okularami czy soczewkami. Laserem nadaje się kształt rogówce ze spłaszczonego do idealnie kulistego . Zabieg trwa do kilku minut wraz z zakropieniem oka i podaniem znieczulenia miejscowego. Zabieg jest drogi bo tu gdzie mieszkam musieliśmy wydać na oboje oczu 1600 Euro ale córeczka (9 lat) już po wyjściu z kliniki była sprawna i ostro widziała linie, gwiazdki z obrazków (nareszcie potrafiła odrysować z obrazka ich kształt na papierze). Nam lekarz powiedział że zabieg wykonuje się jak najwcześniej u dzieci bo jak do 20 roku zycia się tego nie zrobi a wada rośnie to nie można już uzywać laseru i pozostają okulary bądź soczewki.

Gość fjfhdjfhjdfh
Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Postanowiliśmy przyśpieszyć sprawę i jedziemy do kliniki w Bratysławie bo tam jest centrum okulistyczne na wysokim poziomie i tam zbadają córkę i ocenią czy można już stosować ten laser czy mamy jeszcze poczekać. Sześciu miesięcy czekać nie będę aż się coś pogorszy . Dzięki jeszcze raz :)