Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość barrrbarrra

czy jeśli zle rozmieszalam antybiotyk to mam podawac go dluzej o kilka dni??

Polecane posty

Gość barrrbarrra

witajcie,moje polroczne dziecko dostalo antybiotyk zinnat , rozrobilam tą zawiesinę , dalam mu dwie dawki i dopiero zorientowalam się ,ze część proszku jest na dnie, po prostu zle rozmieszalam ,nie wiem jak moglam tego nie zauwazyc, czy teraz musze podawac go dluzej, czy nie zadzialal tak jak powinien??

Gość liamisou
dawaj normalnie, nie rob eksperymentow w sumie powinnas pojechac po nowa recepte i kupic nowe opakowanie, dobrze rozrobic i podawac zgodnie z wytycznymi lekarza

Ja bym porządnie rozmieszała i dawała dalej. Zinnat jest i tak trudny w obsłudze - bardzo gęsty. Nigdy nie wiem czy daję dokładnie 3ml zapisane przez lekarkę, czy nie :/ W połowie dawania - skończyła mi się butelka i poszłam po receptę na następne opakowanie, a lekarka była zdziwiona, że tak szybko. Gdy ją zapytałam - co mogłam zrobić nie tak odpowiedziała, że nie wie i mam dawać dalej.

Gość barrrbarrra
no wlasnie dalam mu dwie dawki i rozmieszalam lepiej , tego proszku na dnie nie bylo duzo,moze z centymetr, i teraz nie wiem co robic a lekarz jak na zlosc na urlopie

dawaj więc dalej :) przecież ani precyzyjnie dawki nie odmierzysz, ani dziecko ci nie wyliże z łyżeczki wszystkiego...

Gość dsjhgj
Mnie w ogóle dziwi, że te antybiotyki są do samodzielnego sporządzenia. Idę z każdym o zakład, że większość robi to źle. Ile osób nie umie podstawowych zasad matematyki? A połapanie się w mililitrach to dla wielu przeszkoda nie do pokonania. Powinno być tak, że farmaceuta przy wydawaniu takich leków sam przygotowuje tą zawiesinę.

dsjhgj do leku dołączona jest łyżeczka z oznaczeniem 2,5ml. Ja mam dawać 3ml, więc daję "nieco więcej" :/

Gość prinncessaofpersia
camilla a czemu nie skorzystasz ze strzykawki do lekow i dokladnie nie odmierzysz?

Gość dsjhgj
No widzisz i to jest dziwne jak dla mnie. Ja kupuję zawsze strzykawkę dodatkowo,żeby te 3 ml odmierzyć dokładnie. Poza tym np. amoksiklav ma instrukcję ile należy dodać w ml i to dla różnych wielkości opakowań.

Gość barrrbarrra
ale przeciez to nie jest trudne, do zinnatu jest dolączona miarka i krecha jak byk ile wlac wody a pozniej te 2 ml zawiesiny ktore mam m dac odmierzam strzykawka, tylko co w wypadku jesli troche proszku zostal na dnie??czy antybiotyk zadzialal jak powinien?