Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juussttyynnaa

do wegetarian i nie tylko

Polecane posty

Gość juussttyynnaa

od dłuższego juz czasu nosze sie z zamiarem zaprzestania jedzenia mięsa.zostawiłabym póki co ryby w jadłospisie (wiem ze to też mięso) bo wręcz niemożliwe byłoby dla mnie odstawić wszystko, poza tym uważam że ryby są zdrowe w przeciwieństwie do innego mięsa. chciałabym to zrobić przede wszystkim dla siebie a nie dla zwierząt i proszę o uszanowanie mojej postawy. problem w tym że prowadzę bardzo aktywny tryb życia, pracuje, studiuje, często jem coś na szybko typu kanapki itp. bardzo lubię sałatki ale nie zawsze mam czas je przygotować.w lodowce zawsze jest mięso bo mój maz lubi i tego nie zmienię. w internecie jest taki ogrom materiału na ten temat że głowa boli. co jecie jak macie mało czasu a potrzebujecie energii (pracuje fizycznie)? może polecicie mi jakieś dobre strony? jak nie jem mięsa automatycznie jem więcej nabiału, sera co tez wolałabym uniknąć w takich ilościach. jak zacząć?

Gość juussttyynnaa
jak 3 dni z rzędu zjem no obiad sałatkę to mam wrażenie że jestem non stop głodna i tylko mięsem moge sie najeść:o uzależnienie jakieś

Gość zielony knotek
ja tylko jem pierś z kurczaka a raczej filet z niej reszta mnie brzydzi i na wymioty mi się zbiera raz nawet się to zdarzyło proponuję ci żebyś jednak coś jadła i piła tran jednak mięso ma ważna dla organizmu witaminy

Gość piknikikaaa
ja sobie robię sałatki ale takie bardziej treściwe niż z samych warzyw np. z ryżem,kaszą czasem zapiekanki warzywne z zółtym serem lubię też zjeść sobie makaron z tuńczykiem :) no i jajka gotowane ,pokrojoe na ćwiartki :D

Gość juussttyynnaa
kurczaka jem często ale wiem jak są nafaszerowane chemia.. tran? jak to smakuje? kojarzy mi się z czymś ohydnym, widziałam tabletki z tranem-może to dobra alternatywa sałatki z ryżem robię czasem, lubię couscous chyba te sałatki mi zostają..

Gość juussttyynnaa
ktoś jeszcze sie wypowie? wegetarianie co jecie? czy sałatki wam wystarczają?

Gość jahoo fasola
jak nie chcesz jesc mięsa to musisz jesc kasze i fasole ,od czasu do czasu ryba ew.drób organizm sam ci bedzie popowiadal czego potrzebuje🖐️

Wiesz ja lubię różne jedzenie, miałam taki okres wegeteriański i wegański oraz witariański nawet, mój facet też i naprawdę nie ma problemu z jedzeniem, nawet gdy pracujesz fizycznie. Jedz dużo białka, roślin strączkowych, także soi. Poza tym na śniadanie muesli, owsianka dają mnóstwo energii. A ryby są bardzo dobre, krewetki też ;)

Gość juussttyynnaa
dzieki za rady soi nie próbowałam..fasola rzadko bo brzuch mam po niej jak balon:) krewetki, owsianka, muesli jest czyli idę w dobrym kierunku, muszę dalej kombinować

Gość la Kukaracza idę do sracza
trawożercy

Możesz teraz kupić soję na wszelkie sposoby, zrobić z niej kotlety jak schabowe, dodać jako zagęstnik do zupy, są a la parówki, a la pasztet, a la flaki itd. Poza tym możesz też jeść więcej sera - spaghetti z sosem i zamiast mielonego starty ser, kotlety z camemberta... naleśniki z serem... choć w sumie to średnio zdrowe i tuczące,ale skoro chcesz jeść ryby, to właśnie na nich oparłabym dietę

Ja już od kilku lat nie jem mięsa Zostawiłam w moim jadłospisie (jak Ty autorko planujesz) tylko RYBY Jem ryby w każdek postaci Spożycie ryb powinno być wysokie zwłaszcza ze względu na zawartość w rybach dużej ilości bardzo cennych kwasów omega- 3 i omega- 6 Regularne i częste jedzenie ryb i owoców morza uchroni Cię przed wieloma chorobami i dolegliwościami Jeśli się odchudzasz- jedz ryby! Mają one dużo mniej kalorii niż mięso Pozatym ryby są zdrowe Co jeść żeby mieć więcej energii? Czasami każdy z nas potrzebuje zastrzyku energii podładowania baterii i czegoś na poprawę humoru Są na szczęście produkty które mogą nam w tym pomóc Dostarczają one bowiem naszemu organizmowi potrzebnych mu substancji i protein które działają jak mały kopniak mobilizujący nas i pobudzający do działania Awokado Papryczka chili Czosnek Borówki i jagody Miód Pestki dyni Migdały Czekolada Makaron W każdym posiłku powinien znaleźć się produkt z grupy węglowodanów złożonych Razowe pieczyw Ciemny ryż Kasze Pełnoziarniste zboża śniadaniowe W każdym posiłku powinny również znaleźć się warzywa rzadziej owoce Posiłki jadane w ciągu dnia kiedy potrzeba najwięcej energii nie powinny być obfite tłuste i słodkie Bardzo ważne jest wypijanie dziennie 1,5-2 litra płynów głównie wody i herbaty Zielona herbata krótko parzona (3 minuty) ma właściwości pobudzające Bardzo waży jest również regularny ruch przynajmniej codzienny 30-minutowy spacer na świeżym powietrzu Mam nadzieję że Ci pomogłam

Gość juussttyynnaa
dziękuje bardzo! niektóre z waszych rad już stosuje a resztę postaram się zacząć. co prawda nie spaceruje dziennie 30min ale w pracy na 12godz zmianie robię duużo więcej:)