Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Monixa213

Pielęgnacja rany po LASERZE CO2. - Pomóżcie !!! ;(

Polecane posty

Witam wszystkich ! Dzisiaj miałam robiony zabieg laserem CO2. Miałam taką białą kropke (srednica ok. 4 mm ) na samym czubku nosa . Teraz mam dziurę czarną ok. 3 mm. . I nie wiem co mam robic. Dodam że zabieg był na NFZ. Pytałam sie p. dermatolog która wykonywała zabieg czy mam czyms smarowac, a ona mowi ze jutro juz moge spokojnie podkład nałożyc zeby zatuszowac , nic mi nie przepisała, samo ma sie zagoic i odpasc strupek ... Teraz żałuję bo jak zostanie mi blizna lub plama czerwona to bedzie jeszcze gorzej..;((( Nie chce miec blizny , wiec pytam sie , co mam robic? * Czy faktycznie kompletnie niczym nie smarowac??? A jak jakis brud sie dostanie albo cos do tej rany? *czytałam ze do 14 dni tą ranę trzeba smarować Alantanem (tylko nie wiem czy zasypką czy maścią? *Czy mam przemywac to wodą przegotowaną? Czy wodą utlenioną? * Biorę lek Tetralysal (sądze ze nie przeszkadza to w niczym?) * Codziennie smaruję twarz kremem na trądzik różowaty Rosacin (Iwostin) - czy na tą ranę też mam smarować? * Czy krem na słońce mam smarować na tą dziurę? Jesli tak to przeciez trzeba tą tłustą warstwę pozniej jakos oczyscic ...? Bardzo bardzo proszę o pomoc osoby które miały coś podobnego jak ja, lub może na forum są jacys dermatologowie którzy poradzą mi co mam robic??? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Dodam jeszcze że mam zaklejoną tą ranę plastrem. Czy mam cały czas nosić go? Czy może robic jakies opatrunki lepiej? Proszę pomóżcie !!! ;((((

Gość Dodońcia
ja Ci mogę polecić, bo sama stosowałam w takim przypadku łagodzący i kojący żel do ciała na podrażnienia firmy Decubal. jest na bazie wody, nie pozostawia żadnego filmu, bardzo ładnie łagodzi i ukaja skórę. u mnie spisuje się lepiej niż alantan.

Czy ten żel mam stosować juz od poczatku ? tzn dzisiaj był robiony zabieg , i zalozmy mogę od juta? czy trzeba czekac az zrobi sie strupek, odpadnie i wtedy dopiero?

Posłuchaj lekarza i nie paskudź niczym.Strupek sam odpadnie po 10 dniach.Moja przyjaciółka też miała robiony taki zabieg,więc wiem,co mówię.

Tak strupek na pewno sie zrobi i odpadnie, tylko z tego co czytałam opinie na internecie , bardzo czesto robi sie blizna jesli pozostawia sie to samemu sobie. Wiec tego najbardziej sie obawiam, bo przeciez nos to jednak rzuca sie w oczy od razu ...

Gość drusilla
wejdz na dział "chrirugia plastyczna' i tam jest temat fraxel. dziewczyny tam pisaly wszystko. łącznie z pielegnacją.

Gość prawiczek łódź
Z deszczu pod rynne! Teraz w miejscu tej białej kropki będzie ci się robiła wielka czarna wągra! Obrzydliwstwo!

Proszę powiedzcie co mam w takim razie zrobic , czekac az zrobi sie strup, odpadnie i wtedy dopiero smarowac czyms? Do tego czasu nieczym nie przymawac nie klasc zadnego kremu nawilzajacego itp? Prosze to dla mnie bardzo wazne , dzisiaj ta dermatolog nie przyjmuje a do poniedzialku jeszcze tyle czasu