Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a niech to no

gulka przy wyjściu macicy

Polecane posty

Gość a niech to no

Podczas kąpieli badałam się palcem i wyczułam gulkę na czubku trzonu macicy, bardziej z lewej strony. Czy to normalne? Bo wydaje mi się, że kiedyś tego nie było.

Gość hgfdgh
Ale ja wiem, ze to szyjka i na tej szyjce mam właśnie gulkę. Tak się badam profilaktycznie.

Ty chyba mylisz pojęcia bo ani trzonu macicy ani szyjki macicy nie mogłabyś fizycznie dotknąć. Trzon macicy to ta część Twojego ciała gdzie w przypadku ciąży- będzie rozwijał się płód. Szyjka macicy jest nie tylko umieszczona dość głęboko, ale jest tak wrażliwa że jakbyś jej dotknęla- to prawdopodobnie byś się zwijała z bólu. Nawet w czasie cytologii wymaz jest robiony ze ścianki pochwy w okolicach szyjki macicy- a i tak jest to nieprzyjemne uczucie. Może masz na myśli bolącą gulkę przy wejściu do pochwy? Bo jesli tak, to masz prawdopodobnie zapalenie gruczołów Bartholina (znajdują się w przedsionku pochwy; produkują wydzielinę zwilżającą wejście do pochwy). Jeśli to to, to nie masz sie o co martwić- ten rodzaj infekcji jest dość częsty- możesz iść do lekarza i on zapisze Ci pradwopodobnie antybiotyki, albo możesz zrobić sobie okład z siemienia lnianego, i po 24 godzinach po gulce nie powinno być śladu.

Gość hgsdfs
ona mnie nie boli, wkładam palca do pochwy i czuję wzgórek, na środku i na tym wzgórku mam tę gulkę

Gość Niebieskakarolcia
To szyjka macicy i jest jak najbardziej wyczuwalna palcami. Mozesz tez wyczuc "szparke" czyli wejciendo macicy. Szyjka moze poprostu jest rozpulchniona bo jestes przed okresem.

Gość Niebieskakarolcia
A tak swoja droga, to co niby ma na celu to "twoje" badanie? Co w ten sposob sprawdzasz?

Gość nnnnnnnnnn
to jest nadżerka sama mam takie kulki na szyjce macicy i musze to isc wypalic

Gość nnnnnnnnnn
a dotykanie szyjki macicy wcale nie boli inaczej seks był by bardzo bolesny

Gość Niebieskakarolcia
Jaka nadzerka ????? Nadzerka to jest ubytek w naskorku inaczej wrzody, a nie jakies wyrostki...

Gość hgsggf
Właśnie, to może być nadzerka. Wcześniej nie mialam tej gulki. Podczas mycia często wkładam palec do pochwy i czyszcze ja w środku. To nie jest wcale takie dziwne. I podczas mycia wyczułam tę gulkę.

Gość Niebieskakarolcia
Wez sobie poczytaj co to jest nadzerka i sobie poogladaj zdjecia.

Gość Niebieskakarolcia
Po drugie to nie nalezy myc pochwy w wewnatrz, bo narusza jej srodowisko bakteryjne....

Gość gdgdsa
ok, skoro to nie nadżera, to co? dotykam się i wiem, ze tej gulki tam wcześniej nie było, w pochwie jest wzgórek i na tym wzgórku, na samym czubku, z lewej strony jest gulka.

Gość gdgdsa
często podczas kapieli "sprawdzam" czy wszystko tam ok, czy nie ma jakiś zmian, a ginekolog pochwalił moją mamę za takie właśnie mycie

Gość ta gulka to jest
torbiel Nabotha

Gość gdgdsa
nie wiem jak wam tłumaczyć, ja mówię, że to na szyjce, na jej czubku mam tę gulkę, której wcześniej nie było, o, wklejam zdjęcie i tam gdzie czarna kropka to tak z boku jest u mnie taka kulka http://www.voila.pl/238/vthgc/?1

Gość gdgdsa
czyli łagodne zmiany będące wynikiem naturalnego zagojenia się nadżerki ?

a moze byc poszla do ginekologa? Bo, widzisz, malo z nas bada sobie samodzielnie szyjke macicy, a sadze ze jeszcze mniej sie samodzielnie leczy :o zeby tez sama sobie borujesz?

Gość gdgdsa
zapytałam, bo może któraś z Was miała podobnie, wiem, że lekarzami nie jesteście

Gość ania.doradca.ladeevit
hgsggf, dobrze, że obserwujesz swoje ciało, ale nie powinno się myć wnętrza pochwy. Regularne badania u ginekologa są wystarczające. Chodzisz regularnie, co pół roku, rok?