Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biały chleb i biała kawka

Zasiłek macierzyński z ZUSU

Polecane posty

Czy on również będzie przysługiwał rok?

nikt nie wie?

Gość ona tego nie wie
urlop macierzyński przyznawany jest tylko z Zusu i będzie trwał rok, natomiast pierwsze słyszę o zasiłku macierzyńskim >

Gość izulinka7
z tego co wiem po aferach z I kwartałem temat ucichł, a to dalej jest urlop macierzyński płatny 100 % a później do roku urlop rodzicielski płatny 60 %;)

Gość ciekawejaktobędzie
Ja akurat nie mam urlopu macierzyńskiego.. dostaję zasiłek macierzy\nski.. Umowa była na czas okreśłony, kończyła się w trakcie ciąży, w związku z tym, zgodnie z prawem została przedłużona do czasu porodu. Po porodzie umowa wygasła, więc nie jestem na urlopie macierzyńskiem, ale z zusu dostaję zasiłek macierzyński.. i będę go dostawała za 24 tygodnie "urlopu".. bo mogłam wziąć ten czas podstawowy 20 tygodni, jak również rozszerzony.. co wiadomo,, jak nie mam pracy, to wzięłam. Natomiast nie wiem, jak to będzie teraz.. "urlop" kończy mi się na sam koniec czerwca.. pracę mogę podjąc dopiero od września, o ile ją znajdę.. (w lipcu w moim zawodzie nie zatrudniają). I jeśli faktycznie ustawa wejdzie w życie o możliwości przedłużenia macierzyńskiego na rok, to będę chciała przedłużyć pobieranie zasiłku o te 2 dodatkowe miesiące.. Mam nadzieję oczywiście znaleźć od września pracę.. ale jak jej nie znajdę, to wówczas chciałabym kasę za rok macierzyńskiego..