Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieziemsko absurdalne

szkoła średnia

Polecane posty

Siemka mam nadzieje,że mimo wielu podszywów i ludzi,którzy innym źle życzą dostanę od Was"porade" mianowicie chodzi o wybór szkoły sredniej,mianowicie jestem w 3 kl gimnazjum i do tej pory byłam przekonana,ze idę do LO,ale nie dawno rozmawiałam z kims i uświadomiono mi,ze LO to takie nic.W tej chwili zaczęłam zastaniawiac sie też nad szkołą gastronomiczną,ale nie wiem czy to ma sens,w sumie zgłupiałam nie wiem co o tym myślec z góry dzięki za odpowiedzi pozdro:)

Gość olga17
ja jestem w lo , w drugiej klasie , i żałuję że wybrałam sobie jakiegoś technikum , po którym bym miała coś więcej niż po lo, gdzie daja Ci mature i nie wiesz co dalej

właśnie o to chodzi masz mature jeśli oczywiscie zdasz a potem nie idziesz na studia i co??/ ale sądze,że jednak lepsze perspektywy po technikum jesli nie matura to egz zawodowy na jakim kierunku jesteś jesli mogę spytac? czy gastronomik ma jakas przyszłosc?

Gość print1234
Zdecydowanie wybierz technikum. Mimo, że jest więcej przedmiotów - typowo zawodowych to jednak po skończeniu masz zawód - np. technik hotelarstwa i maturę - oczywiście jeżeli przystąpisz do niej. Egzamin zawodowy składa się z dwóch części, po zdaniu masz tytuł technika a co najważniejsze zawód. Technikum trwa rok dłużej, ale dzięki temu masz więcej czasu na naukę i dobrego przygotowania do matury i egzaminów zawodowych. LO jest dobrym rozwiązaniem tylko i wyłącznie dla osób wiedzących, że na pewno po tym pójdą np. na studium policealne lub studia - gdzie dopiero wtedy będą zdobywać zawód - Ty już byś go miała. Warto przemyśleć tę decyzję.

dzięki za odpowiedź, jeśli poszłabym do technikum raczej musiałabym mieszkac w internacie cyz uwazacie,ze to dobre rozwiązanie,macie jakieś wspomnienia,rady???

Gość dupaaaajas
radzę technikum

Gość Laska po technikum
Hej ją jestem po technikum i zaluje teraz że nie poszłam do zety. po technikum mam mature i zdany egzamin zawodowy ale też brak jakiejkolwiek praktyki przez co nie mogę znaleźć pracy. a moje znajome które poszły do zawodówki i przez cały jej okres miały praktyki znalazły pracę bez problemu bo teraz każdy chce pracownika chociaż z minimalnym doświadczeniem w swoim zawodzie

Gość fggfo5445455
zazdroszcze ci autorko. ja w wieku 18 lat ide dopiero do zawodowki - 16 lat - technikum obecnie lo. 2 kible pod rzad. jestem porazka :(

żałujesz,a jaki masz zawód ja uważam,ze technik organizacji usług gastronomicznych jest przydatny i w znalezieniu pracy"bo ludzie jedzą,balują i jes ,balowac beda'i w życiu też sie przyda bo fajnie umiec ładnie nakryc czy cos przygotowac po prostu znac sie na tym:)

Gość jaśminkooo
Moja opinia: liceum warto wybrać, jeśli myślisz o studiach wyższych i/lub wykonywaniu w przyszłości zawodu, w którym konieczne są studia wyższe, zwłaszcza takie, na które trudno się dostać. Np. jeśli chcesz być lekarzem liceum przygotuje Cię do matury lepiej (oczywiście można zdać świetnie chemię po technikum budowlanym, dużo zależy od Ciebie, statystyki wskazują jednak na lepsze wyniki matur uczniów LO) i o rok szybciej (tytuł technika np. chemii nijak Ci się nie przyda, jeśli chcesz być lekarzem, a tylko o rok przedłuży czas Twojej nauki). Np. jeśli chcesz być nauczycielem, lepiej wybierz LO, bo tytuł technika ani przedmioty zawodowe nie pomogą w osiągnięciu tego celu a o rok opóźnią jego realizację. Warto iść do technikum jeśli chcesz wykonywać zawód, w którym kształcenie na poziomie wyższym praktycznie nie istnieje lub nie jest konieczne do zatrudnienia lub jeśli interesuje Cię jakiś zawód, a niewiele o nim wiesz i chcesz zapoznać się przed podjęciem decyzji o studiach: Np. jeśli chcesz być kucharzem wybierz technikum - zdobędziesz maturę i zawód, a brak studiów nie utrudni Ci rozwoju na rynku pracy. Np. jeśli chcesz być księgową a nie bardzo wiesz na czym taka praca polega: idź do technikum albo liceum ekonomicznego. Zdobędziesz podstawowe kwalifikacje i prawdopodobnie i tak będziesz musiała iść na studia, by robić karierę w tym zawodzie, ale podejmiesz tę decyzję bardziej świadomie, wiedząc na co się piszesz lub stwierdzisz, że jednak księgowość to nie dla ciebie i podejmiesz studia w innym kierunku. :) Tak właśnie myśl o tym wyborze: kim chcesz być potem.

Gość olga17
ja jestem w lo policyjno wojskowym

Gość PROletariat111
po chooj wam te szkoly i tak jestescie proletariatem

Gość pfffff.....
zadaj sobie dziewczyno pytanie co ty chcesz w zyciu robic. Ja chcialem isc na studia, poszedlem do LO i studia koncze, praca czeka zalatwiona wiec tylko papier sie liczy ale to juz nie wazne. Na roku mialem ludzi i po technikum i po LO, polowa z technikum odpadla, LO sie trzymalo w wiekszej czesci. Technikum jest wiecej praktycznie i masz rok w dupe jesli chcesz studiowac. LO jest ogolnoksztalcace, wiec po trochu z kazdej dziedziny i na studiach jestes elastyczna. Jesli chcesz byc kucharka, to po chuj ci studia. Wiec po chuj ci LO.

Gość TECHNIKUM
Niby tacy wykształceni, po LO, a słownictwo jak z rynsztoku... Cóż, to zależy, co lubisz robić. Ja również odkąd pamiętam, mówiłam: "Liceum! technikum? Nigdy w życiu!". A jednak! Poszłam do technikum ekonomicznego, mimo że wszyscy twierdzili, że poziom jest niższy. Nie żałuję. Poszłam tam, bo wiedziałam, że chcę zostać księgową, więc ta wiedza mi się przyda. Poznałam świetnych ludzi, z którymi nadal mam kontakt (jestem dawno po studiach). Po skończeniu technikum, zdaniu egzaminu zawodowego i matury poszłam do pracy w banku i rozpoczęłam studia zaoczne - ekonomia i zarządzanie małymi przedsiębiorstwami. Fakt, mogłam iść do liceum, ale chciałam uwolnić się od rodziny, żyć na własny rachunek. Było ciężko, wiele razy przeklinałam, że nie mam na nic czasu, ale z perspektywy czasu jestem z siebie dumna, ponieważ lubię swoją pracę! Studia zaoczne ukończyłam z dobrymi i bardzo dobrymi ocenami w indeksie. I to nie prawda, że są mniej ambitne. POZDRAWIAM

więc jednakraczej technikum:) w sumie cztam Wasze wpisy i co niektórzy macie racje ,dzięki musze podjąc decyzję i to jak najszybciej i doszłam do wniosku,ze moze jednak lepiej isc do technikum? papiery zło do lo i tech zobaczymy co dalej:)

Gość co mnie to obchodzi
składaj gdzie chcesz