Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama1111

Koszt wesela

Polecane posty

Gość mama1111

Witam, ile może wynieść koszt wesela na ok 120 osób

Gość na pewno sporo
Koszt wesela w opcji talerzykowej trzeba liczyć 180-200 zł/osoba. Czyli 24 tysiące, do tego należy doliczyć koszt wódki powiedzmy 120 sztuk po 20 zł (ale wydaje mi się, że na taką ilość osób ze 150 do 200 sztuk powinno być na wszelki wypadek) to już 2500 zł, dalej należy doliczyć koszt innych alkoholi przede wszystkim wina, bo one są podstawą na weselu tak jak i wódka. Jeśli chodzi o inne alkohole to już nie koniecznie aczkolwiek można. Kolejnym kosztem wesela są ciasta i tort, dekoracje sali. Wesele nie może odbyć się bez zespołu czy dj ogólnie bez muzyki, kolejny koszt kilku tysięcy. Razem już na oko jest 30 tysięcy. Do kosztów wesela i ślubu dojdą stroje (panna młoda ok. 3000 plus dodatki, pan młody około 1000 plus dodatki), obrączki, opłata za kościół, foto kamera, samochód, zaproszenia, kwiaty. Będzie jak nic 40 tysięcy.

Gość mobile phone
Nasze wesele było dokładnie na 115 osób i kosztowało nas mniej więcej 50 tys

Gość smutna.calineczka
mniej nie wyjdzie. mozna oczywiscie na wszystkim oszczedzic np byle jaka sala (np remiza), tani zespol, 3 cieple dania zamiast 5, malo przekasek na stole itp.5-10tys zostanie w kieszeni. ale wtedy na pewno mlodzi beda obmowieni jakie to beznadziejne wesele bylo;)- tak zrobila moja kolezanka i goscie nie zostawili na niej i jej mezu suchej nitki

Gość dorociczka
wesele we wrześniu,ja na wesele wydam ok 28 tys,narzeczony trochę mniej wyda ok 20 tys,w sumie 48 tys na 100 osób

my mamy wesele za kilka dni. bedzie 80 osób - koszt mniej więcej 35tys.

Gość Matko jedyna skad
wy takie ceny bierzecie??!! My mielismy w zeszlym roku wesele na 60 osob i koszta calosci ok 18 tys a dla ciekawskich za talarzek placilismy 117zl i jedzenia i ciasta i picia i owocow bylo fuuuuuullllll:)

Gość monalisabezlisa1111
wszystko się zgadza, za osobę trzeba liczyć 180-200 zł , Kościół, kamerzysta, Dj ub orkiestra, alkohol+napoje, ciasta+tort+owoce, przystrojenie sali, przystrojenie auta, stroje Młodych (ok. 2 tys ona, ok, 800 on-moim zdaniem 3000 zł dla panny mlodej to przesada, ja zmieszcze sie w 2000), pierdółki typu zaporszenia, winietki, etykietki, prezenty dla rodziców, dla dzieci itp. - te pierdółki też się na ładną sumkę skłądają., Ogólnie zależy od wesela i możliwości młodych. Jedna kupi suknię za 1500 inna za 4000.

Gość indianeczka87
To chyba zależy w jakim mieście u Nas w większości zaczyna się cena od talerzyka od 150zł i to również 5-daniowe menu+napoje kawa herbata, ciasta bez ograniczen. My może nie zamkniemy się w 30tys. ale będzie delikatnie ponad przy 150 osobach. Trochę mnie zszokowaly te ceny 50 tys. ;O w życiu by Nas nie bylo stac na zorganizowanie wesela za tyle bo sami za wszystko placimy. Alą sa i tacy co po 100tys. wydaja..

Gość na pewno sporo
Matko jedyna skad wy takie ceny bierzecie??!! My mielismy w zeszlym roku wesele na 60 osob i koszta calosci ok 18 tys a dla ciekawskich za talarzek placilismy 117zl i jedzenia i ciasta i picia i owocow bylo fuuuuuullllll no to przeczytaj, ze mowimy o weselu na 120 osob czyli dwa razy wiecej niz u Ciebie wiec i koszty dwa razy wieksze.

Gość dorociczka
a ja za talerzyk zapłacę 170 zł ,do tego zapłace za napoje i ciasto,moja suknia 6 tys,hotel dla gości 3 tys

Gość yło
ja za talerzyk place 130 zl do tego ciasto i alkohol, suknia ok 3 tys + dodatki

Gość No tak jak krolowa
balu chce miec suknie za 6 tys,fotografa i kamerzysta drugie tyle,limuzyne,orkiestre ze nie wiadomo ile to nic dziwnego ze wychodzi 50tys.... Tak to jest zastaw sie a postaw.... Dziewczyny naprawde mozna poszukac tanio talerzyki z bogatym menu a cena 180-200 wydaje sie byc duzo-oczywiscie wszystko zalezy co tam jest zawarte. Mielismy slub w zeszlym roku i za talerzyk placilismy 130zl a w tym 12 rodzaji ciast,10 gatunkow przystawek na zimno,12 przystawek na cieplo,tort trzy pietrowy gratis od wlascicielki sali,swoje mielismy napoje,wodke i owoce.Zamknelismy sie w ok 20 tys na ok.100 osob. Wiele rzeczy mozna zrobic samodzielnie i tez koszta odpadaja;)

Gość Hm ja tez uwazam
ze ta kwota 50 tys jest troche wygórowana,ale wszystko zalezy co MP sobie życzą i kto sponsoruje wesele.

ja dlatego biore cywliny jakies skromne wesele typu obiad potancowa.. wesele nie jest dla mnie i dla narzeczonego tylko dla rodziny.. zeby sie za darmo nazarli i napili:P

Gość annielica
My staramy się obniżyć koszta jak możemy ale bez sensu, żebym kupywała sukienkę która mi się nie podoba tylko dlatego, że jest tania, brała byle jakiego fotografa, który zrobi byle jakie zdjęcia bo jest niedrogi itd. Owszem staramy się aby to za co płacimy było warte swojej ceny, wydaje mi się, że nie płacimy ani mało ani też dużo. Wszystkich kosztów nie da się oszacować, dużą część mamy już opłaconą, wcale nie robimy czegoś wg zasady zastaw się a postaw się. Z szacunkowych wyliczeń wychodzi nam max 45 tys za 100 osób (mam nadzieję, że jeszcze trochę zaoszczędzimy). Nie mniej jednak uważam, że to szaleństwo z tymi cenami wystarczy samo słowo "ślubny" i cena rośnie o 50% :/

Gość Kochana cena nie rosnie
o 50% a nawet o 100 i wiecej % :(

Gość sierpniowa panna mloda
Ja mogę się wypowiedzieć, bo mam wesele dokładnie na 120 osób. To znaczy jeszcze wszyscy nie potwierdzili. Zapraszaliśmy 130, ale wydaje nam się, że będzie 120 właśnie. I tak: * Płacimy 170 zł za talerzyk 20 400 zł. Mamy w tym 6 dań na ciepło, 14 przystawek na zimno typu, owoce, napoje, kawa, herbata, szampan, chlebek na powitanie dla nas gratis, dodatkowo orkiestra/kamerzysta/fotograf dostają pełnowartościowe menu, ale my płacimy za nich tylko 50 % ceny jak za dzieci. Dlatego też wyjdzie mniej niż 20 400 zł, bo na liście jest kilkoro dzieci i właśnie usługodawcy, ale w tej chwili nie będę odejmowała i liczyła co do złotówki. Łatwiej mi policzyć 120 x 170. Do wstawienia jest tort, i ciasto jeśli chcemy dawać na rozdanie jeśli nie to to co na samo wesele oni sami oferuję, i wstawić musimy alkohol. * alkohol zakupione 150 butelek wódki po 18,50 sztuczka plus jakieś 30 sztuk wina razem 3 tysiące * suknia z dodatkami i moim uczesaniem, umalowaniem 3 tysiace. Szylam w pracowni krawieckiej na wzor modelu za 4 tysiace. i wyszla piekna, jeszcze nie odebralam, ale po przymiarkach widze zarys i juz mi sie podoba. * pan mlody 1300 zł Wyszło nam plus minus 40 tysięcy złotych. * zespol 3500 zł * kamerzysta 2000 *fotograf 3000 * tort jakieś 400 zł *samochód 500 zł * zaproszenia 200 zł * kwiaty 1000 zł * w kosciele zamierzamy zostawic 500 dla ksiedza, 100 dla organisty, 100 na zapowiedzi czyli jakies 700 zl * skrzypek, gitarzysta, wokalistka 300 zł *obraczki 1500 zł

Gość milivanilllllllli
5lat temu 75 osób koszt 29 tysiaków

Gość indianeczka87
To że coś jest tańsze nie oznacza odrazu że gorsze przeciez.. Jasne jeśli ktoś chce suknie za 6 tys. jak któras z dziewczyn to rzeczywiście można i ze 100tys. wydac na wesele. I wszystko z gornej półki. Poza tym nigdy bym tyle nie wydala na suknie. Nie stac mnie, a nawet gdyby rodzice mi sponsorowali to tym bardziej bym nie chciala..

Gość trelemorele3
Też mi się zdaje, że jeśli coś jest tańsze nie znaczy gorsze. Chociaż w pewnych kwestiach warto postawić na coś sprawdzonego, jak np. alkohol. Nie mówię żeby brać od razu jakąś najdroższą wódkę, ale warto postawić na coś na poziomie. Ogólnie warto śledzić promocje, można się wybrać na targi ślubne, śledzić ceny wódki, np. jest promocja weselna Pana Tadeusza - http://goo.gl/XQfxZ

Gość hahahaha...
jezu a my z narzeczonym zapraszamy 230 osob to nawet nie chce myslec ile nas wyniesie. W sumie to naszych rodziców dzięki Bogu....

Gość fhfghdhgs
moja siostra bedzie miala wesele na 170 osob i mowi ze koszt to ok 40 tys

Gość indianeczka87
My robimy na 120 osób i zamkniemy sie w 30tys. może lekko ponad. A nie obcinamy kosztów, ale to chyba sporo zależy od miasta u Nas ceny za talerzyk zaczynaja sie od 150zł. a nie jak ktoś pisał 180-200zł ;]

Gość Bronszerka
Wszystko zależy od miasta. Największe koszta generuje sala ( i panna młoda hehe)) W okolicach wawy sale biorą 170 najmniej, a restauracje to już w ogóle. My na 160 osób zmieściliśmy się w 42 tś tylko dlatego że znależlismy sale za 150 zł od talerzyka . Jakby ktoś szukał na mazowszu to polecam , Trakt Brzeski 146, nazywa się po prostu sala bankietowa. Dużo idzie na zaspół( u nas 4500 ale warto:P - Nexus band zespół z wodzirejem), fotograf ok 2000, kościół + organista ok 800-900, kwiaty 800-1000(sala, wiązanka, kościół) No i w wawie to szaleństwo cen za suknie , 3000 to tak średnio. ja swoją kupiłam w outlecie za 18000 z poprawkami,praniem,welonem i kołem. Także można zawsze na czymś zaoszczędzić i niekoniecznie jakość będzie gorsza, proponuję szukać dobrze i negocjować ceny zwłaszcza talerzyka.

Gość Halinka58
Ja robiąc wesele w Crystal w Szepielakach płaciłam 130zł za osobę i w tym było już wszystko. Mnie interesował tylko alkohol, jaki muszę postawić swoim gościom czyli dodatkowo jakieś 20 zł na os. Dlatego, że trzeba liczyć 0,5 na głowę- najwyżej zostanie. Dodatkowo dochodzi koszt zespołu myzycznego ok 3500zł, kamerzysta - 1500 zł i fotograf- 1500zł no i oczywiście ubrania suknia i garnitur i tu jest wielkie pole do popisu i przedział od 2000 - do .....zł. Także te wszystkie koszty trzeba zsumować :)

Gość gość
moja sukienka + dodatki 2200 garnitur 600 zl(ale zakupionu juz duzo wczesniej bo byla niezla okazja) do tego koszule muzyka 2500 fotograf 1200( ale same zdjecia bez albumu, za album kilka stow ekstra wiec chyba sama sobie zrobie album) ubranie sali ok 1500 bez kwiatow kwiaty ok 600-1000

Gość gość
zaproszenia 100 zl z alegro winietki sama bede robic, na weselu bedzie kucharka, sala 22 zl od osoby platna samochod jedynie koszt paliwa